Σε τρεις άξονες το αφήγημα Τσίπρα στη ΔΕΘ

Σε τρεις άξονες το αφήγημα Τσίπρα στη ΔΕΘ

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο κόσμος δεν περιμένει να εντυπωσιασθεί από αυτά που θα ακούσει στη ΔΕΘ. Αυτό που θέλει να ακούσει είναι ένα μήνυμα σταθερότητας, τη διαβεβαίωση ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά, ώστε να έχει τη δυνατότητα σιγά σιγά να αρχίσει και πάλι να κάνει σχέδια έστω και με περιορισμένες δυνατότητες». Στη φράση αυτή κυβερνητικού στελέχους κωδικοποιείται το πλαίσιο εντός του οποίου οικοδομείται η παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένοι να κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία. Οι μνημονιακές δεσμεύσεις δεν επιτρέπουν παροχολογία και η θέση τους στην ηγεσία της χώρας δεν επιτρέπει δικαιολογίες για αυταπάτες και λανθασμένες εκτιμήσεις, με τα οποία επιχειρήθηκε δύο χρόνια πριν να ξεχασθεί το διαβόητο «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης», το προεκλογικό όχημα προς την εξουσία, του Σεπτεμβρίου του 2014.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο θα επιδιώξουν να αξιοποιήσουν στο μέγιστο το παράθυρο διατύπωσης του δικού τους αφηγήματος πριν αυτό στενέψει ή κλείσει τελείως από την έναρξη του νέου γύρου αξιολόγησης και από τις πιεστικές εισπρακτικές ανάγκες, που θα επιβαρύνουν τους φορολογουμένους ακόμα περισσότερο όσο βαδίζουμε προς το τέλος του έτους. Οι σταθερές πάνω στις οποίες οικοδομείται το αφήγημα του κ. Τσίπρα για τη ΔΕΘ είναι τρεις: η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αυτής που κατά την κυβέρνηση έκλεισε τον κύκλο λήψης μέτρων. Η επιτυχημένη έξοδος στις αγορές που σηματοδοτεί την είσοδο στη διαδικασία οριστικής εξόδου από τα μνημόνια. Τα θετικά στοιχεία της τουριστικής περιόδου που ολοκληρώνεται και δίνουν ώθηση συνολικά στην οικονομία.

Πάνω σε αυτό το τρίπτυχο, ο κ. Τσίπρας θα περιγράψει τον οδικό χάρτη μέχρι τον Αύγουστο του 2018, την πορεία για την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου και την πλήρη επιστροφή της χώρας στις αγορές, που θα κλείσει τον κύκλο της μνημονιακής επιτροπείας. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα θέσει ως προτεραιότητα της κυβέρνησης για το διάστημα αυτό τη διευκόλυνση και την προώθηση επενδύσεων, χωρίς τις οποίες δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική και σταθερή ανάπτυξη της οικονομίας, ούτε και μείωση της ανεργίας.

Η επίσκεψη Μακρόν

Στο πεδίο αυτό, το πρωθυπουργικό επιτελείο επενδύει πολλά στην –αμέσως πριν από την παρουσία Τσίπρα στη ΔΕΘ– επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν, στην Αθήνα. Η επιχειρηματική αποστολή που θα συνοδεύσει τον Γάλλο πρόεδρο καλύπτει ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, το οποίο σε πολλά σημεία «κουμπώνει» με τις δεσμεύσεις για αποκρατικοποιήσεις. Με ειδικό ενδιαφέρον για τη Θεσσαλονίκη είναι οι παρεμβάσεις που αναμένεται να συμφωνηθούν σε σχέση με τον ΟΛΘ, ενώ υπάρχει γαλλικό ενδιαφέρον και για την ΕΥΑΘ. Επίσης, αναμένεται στην Αθήνα να βρεθούν εκπρόσωποι γαλλικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους τομείς των τραπεζών, των κατασκευών, των μεταφορών, του αγροτοδιατροφικού τομέα.

Πέραν αυτών, η Αθήνα επενδύει και στο μήνυμα που, όπως έχει γίνει γνωστό από κύκλους της γαλλικής προεδρίας, αναμένεται να στείλει προς κάθε κατεύθυνση ο κ. Μακρόν από τη χώρα μας και αφορά την ανάγκη μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης. Ο κ. Τσίπρας, επιπλέον, σαφώς και επιθυμεί να μεταδώσει από τη Θεσσαλονίκη το μήνυμα ότι στην τελική ευθεία εξόδου από τα μνημόνια και στο σταθερό αίτημα απομείωσης του χρέους, η κυβέρνησή του έχει εξασφαλίσει τη στήριξη ισχυρών συμμάχων και προσδοκά ανάλογη δημόσια τοποθέτηση από τον κ. Μακρόν.

Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει κατά την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη να αναδείξει τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η συμπρωτεύουσα ως περιφερειακό κέντρο ισχύος, καθώς και τον σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο της Βόρειας Ελλάδας συνολικά, ιδιαίτερα σε σχέση με τη λειτουργία νέων διαύλων μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων. Αλλωστε, στην πρωθυπουργική ατζέντα είναι το αμέσως επόμενο διάστημα μια μίνι περιοδεία στα Βαλκάνια για την προώθηση αυτών των ζητημάτων.

Παρουσιάζοντας τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας θα θέσει το διακύβευμα της επόμενης ημέρας. Το ερώτημα «ποιος είναι ο πλέον κατάλληλος για να διαχειρισθεί τη μεταμνημονιακή εποχή» και πριν από αυτή ποιος θα καταφέρει να κατανείμει με μεγαλύτερη δικαιοσύνη στους πλέον αδύναμους τα θετικά αποτελέσματα που έχει αρχίσει να αποδίδει η οικονομία. Και θα δώσει δείγμα των κυβερνητικών προθέσεων με μικρές αλλά στοχευμένες παροχές.

Την επόμενη εβδομάδα, με σειρά νομοσχεδίων που θα φέρει στη Βουλή, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να στείλει το μήνυμα ότι κινείται στην κατεύθυνση της ανάπτυξης αλλά και της προστασίας των αδυνάμων. Ενα μήνυμα που θα αξιοποιηθεί τα μέγιστα στη ΔΕΘ, καθώς λίγες εβδομάδες αργότερα θα πρέπει να νομοθετηθούν μνημονιακές δεσμεύσεις με κάθε άλλο παρά θετικό πρόσημο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή