Μία ημέρα για όλα τα θύματα

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 2 Απριλίου του 2009, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε το ψήφισμα για την ευρωπαϊκή συνείδηση και τον ολοκληρωτισμό. Το ψήφισμα ανακήρυξε την 23η Αυγούστου «πανευρωπαϊκή ημέρα μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων, που πρέπει να μνημονεύεται με αξιοπρέπεια και αμεροληψία». Σημειωνόταν επίσης στο ψήφισμα ότι «η Ευρώπη δεν θα ενωθεί αν δεν μπορέσει να διαμορφώσει μια κοινή οπτική για την Ιστορία της», αν δεν αναγνωρίσει τον ναζισμό, τον σταλινισμό και τα φασιστικά και κομμουνιστικά καθεστώτα ως «κοινή κληρονομιά» και αν δεν διεξαγάγει έναν «έντιμο και διεξοδικό διάλογο για τα εγκλήματά τους κατά τον προηγούμενο αιώνα».

Η Εσθονία καταδικάζει σθεναρά όλα τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τις μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διέπραξαν όλα τα ολοκληρωτικά και τα αυταρχικά καθεστώτα και τιμά τη μνήμη των θυμάτων τους. Η χώρα μας έχει βιώσει την εμπειρία της κατοχής τόσο από τους ναζί όσο και από τους κομμουνιστές. Την ίδια εμπειρία διπλής κατοχής είχαν η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η συντριβή του ναζιστικού καθεστώτος την άνοιξη του 1945 σήμανε την ελευθερία για τις χώρες της Δυτικής και της Νότιας Ευρώπης. Για εμάς ήταν διαφορετικά.

Η συμφωνία της 23ης Αυγούστου του 1939 μεταξύ του Στάλιν και του Χίτλερ, με την οποία οι χώρες της Βαλτικής παραδίδονταν στην ΕΣΣΔ, παρέμεινε εν ισχύι. Η ναζιστική κατοχή αντικαταστάθηκε από τη σοβιετική κατοχή. Μόνο στην Εσθονία, τα θύματα του κομμουνιστικού καθεστώτος ήταν δεκάδες χιλιάδες μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τα εγκλήματα αυτά έχουν αφήσει ίχνη που είναι ακόμα αισθητά στον 21ο αιώνα.

Το συνέδριο που διεξήχθη στις 23 Αυγούστου στο Ταλίν είχε σκοπό τη διερεύνηση της εγκληματικής αυτής κληρονομιάς στην Εσθονία και στις υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Οι υπουργοί Δικαιοσύνης των κρατών-μελών της Ε.Ε., εκπρόσωποι οργανώσεων θυμάτων του ολοκληρωτισμού και κρατικών και ιδιωτικών οργανισμών, που μελετούν τα εγκλήματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων στην Ευρώπη, συναντιούνται κάθε χρόνο αυτή την ημέρα. Για την Εσθονία, η περίοδος του ολοκληρωτισμού έληξε πριν από μόλις 26 χρόνια.

* Ο κ. Ούρμας Ρεϊνσάλου είναι υπουργός Δικαιοσύνης της Εσθονίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή