Ο Διαμαντούρος στην επιτροπή του Ν. Αλιβιζάτου

Ο Διαμαντούρος στην επιτροπή του Ν. Αλιβιζάτου

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Νικηφόρος Διαμαντούρος θα είναι ένα από τα πρόσωπα που θα διευρύνουν τη σύνθεση και το κύρος της επιτροπής του Νίκου Αλιβιζάτου, η οποία έχει αναλάβει την ευθύνη διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη του ηγέτη του νέου κόμματος ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον πρώην Ευρωπαίο διαμεσολαβητή θα συνοδεύσουν τουλάχιστον άλλες 3-4 προσωπικότητες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, τη συναίνεση των οποίων έχει ήδη εξασφαλίσει ο κ. Αλιβιζάτος για να προσδώσει ακόμη μεγαλύτερο πολιτικό βάρος στην επιτροπή του και επομένως επικοινωνιακή ώθηση στο νέο κόμμα που κυοφορείται. Οι σχετικές ανακοινώσεις μάλλον θα γίνουν στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής, ενώ, όπως είχε ήδη προαναγγείλει ο κ. Αλιβιζάτος, στη σύνθεσή της θα ενταχθούν και πρόσωπα τα οποία θα υποδείξουν οι υποψήφιοι αρχηγοί του νέου φορέα. Ηδη ακούγεται ότι πρόθεση της Χαρ. Τρικούπη είναι να στείλει δύο επιπλέον εκπροσώπους της (τους κ. Κ. Πανταζή και Θαν. Λεβέντη), του Ποταμιού επίσης δύο (εκτός από τον ανακοινωθέντα Π. Αβραμίδη και τον Αλ. Κατσαντώνη), ενώ νέο εκπρόσωπο θα αποστείλει και ο Γ. Καμίνης.

Αν κάτι ωστόσο αναμένεται να οριστικοποιηθεί στη σημερινή συνεδρίαση είναι το προσωρινό όνομα του νέου κόμματος. Η επιτροπή Αλιβιζάτου ήδη αποφάσισε να χρησιμοποιεί στο εξής τον πολιτικά άχρωμο όρο «Νέος Ενιαίος Πολιτικός Φορέας» για να περιγράφει το εγχείρημα που ετοιμάζει, ενώ αυτό θα είναι μάλλον και το προσωρινό όνομα του κόμματος στο οποίο θα εγγραφούν (όσοι το επιθυμούν) από τους πολίτες που θα θελήσουν να ψηφίσουν είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω κάλπης, τον αρχηγό του.

Η επιλογή ενός τόσο ουδέτερου πολιτικά ονόματος δεν έγινε βέβαια τυχαία. Κρίθηκε επιβεβλημένη από την επιτροπή Αλιβιζάτου, καθώς όσο περνούν οι ημέρες και οι δυνάμει αρχηγοί του νέου κόμματος δημοσιοποιούν τις υποψηφιότητές τους, τόσο επιβεβαιώνεται και ο εντελώς διαφορετικός τρόπος που οι ίδιοι αντιλαμβάνονται την ιδεολογική του ταυτότητα. Για να το πούμε απλά –και όπως συνέβη τις τελευταίες ημέρες– ο μεν Σταύρος Θεοδωράκης διεμήνυσε στον Ν. Αλιβιζάτο ότι δεν θα μετάσχει στο εγχείρημα αν αυτό εμφανισθεί ως η κεντροαριστερή συνέχεια της ΔΗΣΥ και η Φώφη Γεννηματά, εκλαμβάνοντας προφανώς ως ανούσιο τον εν λόγω όρο, φέρεται να δέχθηκε οι συνυποψήφιοί της να ονομάζουν όπως εκείνοι επιθυμούν τον νέο φορέα (Προοδευτικό Κέντρο, το αποκαλεί ο επικεφαλής του Ποταμιού, Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη ονόμασε τον νέο φορέα ο Γιώργος Καμίνης, Προοδευτική Παράταξη ο Γιάννης Ραγκούσης).

Σε ό,τι αφορά τους υποψηφίους να διεκδικήσουν τον νέο φορέα, θεωρείται βέβαιο ότι μετά την αυριανή επισημοποίηση του ενδιαφέροντος και του κ. Γιάννη Μανιάτη, θα ακολουθήσει μεθαύριο συνέντευξη Τύπου του Στ. Θεοδωράκη, που μεταξύ άλλων θα εξηγήσει τους λόγους που θα πάρει το ρίσκο να αντιπαρατεθεί στη Φώφη Γεννηματά. Την άλλη εβδομάδα αναμένονται ακόμη δύο υποψηφιότητες που θα ανεβάσουν τον συνολικό αριθμό σε επτά. Αυτή του κομματικά ισχυρού ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου.

Παραμένει άγνωστο, τέλος, αν θα ορίσει υποψήφιο το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου (ή ποιον θα στηρίξει), ενώ αντιθέτως συνεργάτες του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου χαρακτήριζαν θεσμικά αυτονόητο ότι δεν θα στηρίξει κανέναν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή