Σύγκρουση Μαξίμου – ΝΔ για την προσέλκυση επενδύσεων

Σύγκρουση Μαξίμου – ΝΔ για την προσέλκυση επενδύσεων

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Νέας Δημοκρατίας αποτελεί πλέον και η προσέλκυση επενδύσεων. Μετά τις αναφορές του Πρωθυπουργού αλλά και τις πληροφορίες ότι οι επενδύσεις θα αποτελέσουν βασικό κεφάλαιο κατά την παρουσία του στη ΔΕΘ, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης – κατά τη διάρκεια συναντησής του με τους κοινωνικούς εταίρους – σχολιάσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν μπορεί να φέρει ξένα κεφάλαια στη χώρα. 

Το Μαξίμου αντέδρασε με σκληρό τρόπο, καταγγέλοντας ουσιαστικά ότι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί να υπονομεύσει την οικονομική προοπτική της χώρας. 

Μητσοτάκης: 8 σημεία για την προσέλκυση επενδύσεων

«Αν θέλετε να γίνουν επενδύσεις ήρθατε στη σωστή διεύθυνση. Δεν είναι το Μέγαρο Μαξίμου. Είναι εδώ, Πειραιώς 62». Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση που είχε, σήμερα με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕ και ΣΕΤΕ), στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος.

Στο επίκεντρο της συνάντησης, τέθηκαν οι αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας, αλλά και τα σημαντικά εμπόδια με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα τις νέες δουλειές. «Πιστεύουμε», είπε, «ότι η ανάπτυξη και οι δουλειές θα έρθουν μέσα από τον ιδιωτικό τομέα και τις ιδιωτικές επενδύσεις». Τόνισε παράλληλα ότι οι νέες δουλειές δεν μπορεί να είναι με μισθούς των 360 ευρώ και την ελαστική απασχόληση που έχει επιβάλει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά «με μισθούς αντίστοιχους της ποιότητας του εργατικού δυναμικού».

Ο Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στο όραμά του, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό που με απασχολεί είναι πως θα δώσουμε δουλειές και ελπίδα στα παιδιά που γεννήθηκαν τον 21ο αιώνα. Και όχι, πως θα διχάζουμε διαρκώς τους Έλληνες ανοίγοντας τα τραύματα του 20ου αιώνα».

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να προσελκύσει επενδύσεις και να επιστρέψει σε βιώσιμο κύκλο ανάπτυξης.

Ανάμεσα στα άλλα, υπογράμμισε ότι απαιτείται:

  • Μείωση του φορολογικού κόστους και του κόστους εισφορών που επιβαρύνει την εργασία. Για να αποκτήσει επαρκές κίνητρο η επιχειρηματικότητα και η εργασία στη χώρα και να μικρύνουμε το καταστροφικό χάσμα, σε φόρους και εισφορές, με τις ανταγωνιστικές γειτονικές μας χώρες.

  • Μια συνολική φορολογική μεταρρύθμιση που θα διευκολύνει το επιχειρείν και θα προάγει τη διαφάνεια.
  • Η βαθιά μετάλλαξη του Κράτους ώστε να εξυπηρετεί τον πολίτη και να στηρίζει την επιχειρηματικότητα, με αλλαγή πρακτικής και νοοτροπίας στην αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων.
  • Η ριζική μεταρρύθμιση μηχανισμών διοίκησης, που αφορούν στην απονομή της Δικαιοσύνης και στην επίλυση διαφορών.
  • Η βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος με εισαγωγή αρχών και πρακτικών καλής νομοθέτησης για τον περιορισμό διαφορών που προκύπτουν από την παρερμηνεία των κανονιστικών πράξεων της Διοίκησης, μέσω της βελτίωσης της ποιότητας και σαφήνειας της νομοθεσίας.

  • Η αξιοποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου ως εργαλείο για την προώθηση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας.
  • Η επιθετική προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών
  • Η βελτίωση της στόχευσης και της αποτελεσματικότητας των φορολογικών ελέγχων.

Μαξίμου: Η Ελλάδα αφήνει πίσω την κρίση παρά τις προσπάθειες της αξ. αντιπολίτευσης

Σε σχόλιό του το Γραφείο τύπου του Πρωθυπουργού, επεσήμανε: «ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας σήμερα προς τους κοινωνικούς εταίρους, ουσιαστικά προέτρεψε τους επενδυτές να σταματήσουν να επενδύουν στην Ελλάδα και απλά, να καταθέτουν επενδυτικά σχέδια προς την αξιωματική αντιπολίτευση. Κι αυτό μάλιστα σε μια περίοδο που όλοι οι δείκτες δείχνουν την ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Η προτροπή του προέδρου της ΝΔ έχει διπλό στόχο: α) την αποτροπή νέων επενδύσεων που θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας και β) την επιστροφή στο ασταθές οικονομικό κλίμα της περιόδου όπου το κόμμα του κυβερνούσε.

 

Το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης μετακόμισε από τη Συγγρού στην Πειραιώς 62 δεν παραγράφει την αποεπένδυση που σημειώθηκε στα χρόνια των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, την απώλεια του 25% του ΑΕΠ, την εκτίναξη της ανεργίας στο 27% και την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας σε βάρος των εργαζομένων. 

 

Παρά τις πιέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης να περιοριστεί η εισροή επενδύσεων στην ελληνική οικονομία, το πρώτο τρίμηνο του 2017 σημειώθηκε αύξηση 11,2% των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου της τελευταίας δεκαετίας. Επίσης, το πρώτο πεντάμηνο σημειώθηκε η μεγαλύτερη εισροή ξένων άμεσων επενδύσεων της τελευταίας δεκαετίας, δηλαδή 1,6 δις ευρώ. Παράλληλα, παρουσιάστηκε κατά 6% ετήσια αύξηση βιομηχανικής παραγωγής – η μεγαλύτερη από το 2000 μέχρι σήμερα.

 

Με άλλα λόγια, η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία των εγχώριων και ξένων επενδυτών έχει επιστρέψει. Η Ελλάδα αφήνει πίσω οριστικά την οικονομική κρίση και παρά τις προσπάθειες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εισέρχεται στην περίοδο της βιώσιμης, διαρκούς και δίκαιης ανάπτυξης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή