Προσλήψεις στο Δημόσιο υπόσχεται ο Τσίπρας

Προσλήψεις στο Δημόσιο υπόσχεται ο Τσίπρας

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσλήψεις στο Δημόσιο μέσω διαγωνισμών του ΑΣΕΠ «από τα μέσα του 2018» υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο Μουσείο Μπενάκη κατά την παρουσίαση της «Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό προκειμένου να ανακοπεί η φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό (brain drain) θα επιδιωχθεί η προσέλκυσή τους στο δημόσιο. «Από τα μέσα του 2018 θα προχωρήσουμε γραπτούς διαγωνισμούς για την προσέλκυση νέων πτυχιούχων στον δημόσιο», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη θεσμοθέτηση πρόσθετων κινήτρων για τον επαναπατρισμό νέων επιστημόνων. 

Αναφερόμενος στις προσλήψεις και το σχέδιο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο κ. Τσίπρας είπε ότι «δημιουργείται μηχανισμός αποτύπωσης των αναγκών» και ότι οι προσλήψεις δεν θα γίνονται αυθαίρετα και απρογραμμάτιστα.

Αναλυτικότερα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η εθνική στρατηγική για την Διοικητική Μεταρρύθμιση περιλαμβάνεται στον συνολικό σχεδιασμό για την μεταμνημονιακή Ελλάδα. 

Ο κ. Τσίπρας είπε μάλιστα ότι απώτερος στόχος αυτού του σχεδιασμού είναι μια Ελλάδα «με πλήρως ανακτημένη την εθνική της κυριαρχία. μέσα από την υλοποίηση ενός σχεδίου με ορίζοντα τριετίας που θα οδηγήσει σε ένα δημόσιο το οποίο θα ανταποκρίνεται στον κοινωνικό του ρόλο». 

«Σήμερα παρουσιάζουμε μια μεταρρύθμιση που θα βάλει τα θεμέλια για το ελληνικό κράτος των επόμενων γενεών», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η διοικητική μεταρρύθμιση «θα βάλει τα θεμέλια για το κράτος της προσφοράς και της πραγματικής υπηρεσίας στον πολίτη, το κράτος που δεν θα έχει καμία σχέση με ότι βιώσαμε ως σήμερα και με ότι γνωρίζουμε ώς σήμερα».

«Προωθούμε μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές στην Υγεία, την Παιδεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις αλλαγές στο Σύνταγμα. Απώτερος στόχος μας είναι η ανάκτηση της κυριαρχίας μας. Να οικοδομήσουμε μια Ελλάδα που μπορεί να εξασφαλίζει στον λαό της ευημερία και κοινωνική Δικαιοσύνη. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η μεταρρύθμιση για την Διοικητική μεταρρύθμιση», συμπλήρωσε. 

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία

Παρότι αποτίμησε ως θετικά βήματα – αν και αποσπασματικά, όπως είπε – την ίδρυση του ΑΣΕΠ, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, των ΚΕΠ και την καθιέρωση της Διαύγειας, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταλογίζοντας μάλιστα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι με τον όρο μεταρρύθμιση, εννοεί απολύσεις και ανάθεση αρμοδιοτήτων σε αρεστούς. 

«Το αποκορύφωμα για προσπάθεια ενοχοποίησης συλλήβδην της Δημόσιας Διοίκησης το είδαμε το 2015 επί υπουργίας του σημερινού αρχηγού της ΝΔ όταν μάθαμε ότι μεταρρύθμιση δεν σημαίνει αξιοκρατία αλλά απολύσεις», είπε χαρακτηριστικά. 

Τόνισε μάλιστα ότι «το δημόσιο στα χρόνια της κρίσης έγινε το αποπαίδι που του φόρτωσε το δικομματικό σύστημα τα λάθη και τις αμαρτίες του».

«Η αντίληψη του κράτους ως λάφυρο και ως εργαλείο πελατειακής διαχείρισης συνεχίστηκε επί δεκαετίες ως τα χρόνια της κρίσης. Αυτήν την αντίληψη για το κράτος-λάφυρο δείχνουν σήμερα οι πονηρές και δήθεν φιλελεύθερες κραυγές ορισμένων για την κατάρτιση της συνταγματικής προστασίας της μονιμότητας στο Δημόσιο», είπε ο πρωθυπουργός.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή