Δέσμευση Μητσοτάκη για «εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις»

Δέσμευση Μητσοτάκη για «εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις»

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με «φιέστες» δεν γίνονται επενδύσεις, πολύ περισσότερο μεταρρυθμίσεις, είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Πειραιώς με αφορμή την όψιμη προσπάθεια του πρωθυπουργού να εμφανιστεί περίπου ως «γκουρού» της προσέλκυσης επενδύσεων και της μεταρρύθμισης στη δημόσια διοίκηση και να κάνει… εισπήδηση στην ατζέντα της Ν.Δ. «Είναι αναγκαίο να έχουμε την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων», διεμήνυσε χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας ότι στις 100 πρώτες μέρες διακυβέρνησής του θα προχωρήσει σε «εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις» που θα στείλουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια.

Ο συμβολισμός και η αντίστιξη είναι προφανής και σε ένα άλλο πεδίο. Την ώρα που η κυβέρνηση υπόσχεται θέσεις σε «ημετέρους», η Πειραιώς φέρνει στο προσκήνιο την ατζέντα της «γενιάς των 360 ευρώ» που οικοδομεί η κυβέρνηση με τις πολιτικές της, ενώ παράλληλα ο πρόεδρος της Ν.Δ. διαμηνύει (με αφορμή συζήτησή του με μεταπτυχιακούς φοιτητές του πανεπιστημίου Στάνφορντ), ότι θα βάλει μπροστά τη μηχανή της οικονομίας μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και ότι θα προχωρήσει σε μεταρρύθμιση στην Παιδεία, ώστε η χώρα να γίνει κέντρο εκπαίδευσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Θυμίζοντας ότι η κυβέρνηση εδώ και 2,5 χρόνια φροντίζει συστηματικά για την αναστροφή των μεταρρυθμίσεων της προηγούμενης κυβέρνησης «κομματικοποιώντας» τη δημόσια διοίκηση και φορτώνοντας τον λογαριασμό με νέες στρατιές μετακλητών και συμβασιούχων, η Ν.Δ. εξαπέλυσε χθες επίθεση στον πρωθυπουργό με αφορμή τη «φιέστα» στο Μουσείο Μπενάκη. «Υπάρχει, αλήθεια, κανένας Ελληνας πολίτης που να πιστεύει ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να εκσυγχρονίσει και να ανασυγκροτήσει τη δημόσια διοίκηση;», αναρωτήθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., επικρίνοντας τον πρωθυπουργό ότι στις εξαγγελίες του επιχειρεί να «αντιγράψει τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε ο Κυρ. Μητσοτάκης ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης» κι ότι «παριστάνει ότι τις υιοθετεί».

Το στοίχημα

«Δεν τις πιστεύει, δεν τις γνωρίζει, δεν μπορεί να τις υλοποιήσει», είναι το μότο της Πειραιώς τόσο για τις μεταρρυθμίσεις όσο και για τις επενδύσεις. Την πραγματικότητα αυτή περιέγραψε η Ντόρα Μπακογιάννη, σημειώνοντας (ρ/σ «Πρακτορείο») ότι «ο πρωθυπουργός έχει προσαρμοστεί πλήρως στην ανάγκη να υπάρξουν ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά σε επίπεδο πράξεων κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τις ακυρώσουμε». «Το θέμα και το στοίχημα της Ν.Δ.», πρόσθεσε, «είναι να αποδείξει ότι έχει το σχέδιο και το όραμα για το μέλλον των παιδιών μας». Σε αυτό, εξάλλου, επικεντρώνεται η Πειραιώς ενόψει της ΔΕΘ, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι εξαπατά τη νέα γενιά. Δεν είναι τυχαία η έμφαση στη «γενιά των 360 ευρώ» που η Ν.Δ. «χρεώνει» στον Αλ. Τσίπρα, την ώρα που ο ίδιος προωθεί ημετέρους στο Δημόσιο. «Είναι ο πολιτικός που θέλει τους νέους ανθρώπους στο περιθώριο της παραγωγικής Ελλάδας», σημείωσε ο Β. Κικίλιας, ενώ επισήμανε ότι «όποιος δεν έχει κονέ ΣΥΡΙΖΑ μένει στην απέξω, ή στην καλύτερη περίπτωση δουλεύει με μερική απασχόληση χωρίς προοπτική».

Στις επενδύσεις και στη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, της ναυτιλίας, του τουρισμού, του πολιτισμού και των τροφίμων επικεντρώθηκε η χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κινέζο πρεσβευτή στην Αθήνα Ζου Σιαολί. Επισήμως, η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας του προέδρου της Ν.Δ. για την παρουσία του στη ΔΕΘ, όπου τιμώμενη χώρα είναι η Κίνα. Αλλά, προφανώς, δεν είναι ανεξάρτητη από τα θετικά σήματα για τις επενδύσεις που εκπέμπει με κάθε ευκαιρία ο κ. Μητσοτάκης, θυμίζοντας ότι η ενδυνάμωση της ελληνοκινεζικής συνεργασίας εγκαινιάστηκε επί ημερών κυβέρνησης της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή