Κ. Μητσοτάκης: «Δεσμεύομαι ότι ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης θα γίνει»

Κ. Μητσοτάκης: «Δεσμεύομαι ότι ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης θα γίνει»

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κομβική σημασία του Βορείου Οδικού Αξονα (ΒΟΑΚ), επεσήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σημερινή σύσκεψη στο Ηράκλειο της Κρήτης με θέμα τα τροχαία και την οδική ασφάλεια, ενώ δεσμεύτηκε ότι η αυριανή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα προχωρήσει στην κατασκευή του ΒΟΑΚ από τον Κίσσαμο έως τη Σητεία. 

«Είναι θέμα ασφάλειας, είναι και θέμα ανάπτυξης», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης ενώ σημείωσε ότι «χωρίς σύγχρονο οδικό άξονα, η Κρήτη θα οδηγηθεί σε συμφόρηση. Και αυτό θα επηρεάσει ως ντόμινο την ανάπτυξη του νησιού συνολικά».

«Το έργο, λοιπόν, θα γίνει. Είναι το τελευταίο μεγάλο οδικό έργο στη χώρα που πρέπει να πραγματοποιηθεί. Μόλις έχουμε το σύνολο των δεδομένων θα αποφασίσουμε το πώς. Το να γίνουν τώρα λεπτομερείς και οριστικές ανακοινώσεις δεν είναι υπεύθυνο. Διότι δυστυχώς με ευθύνη της Κυβέρνησης, αλλά και όλων των προηγούμενων, δεν έχουμε ακόμα Στρατηγική Μελέτη Σκοπιμότητας  που να αναλύει όλα τα δεδομένα, κυρίως ως προς τις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης», συμπλήρωσε.

«Πρόθεσή μας είναι να αποτελέσει ένα έργο ΣΔΙΤ με πληρωμές διαθεσιμότητας. Δηλαδή, με χρηματοδότηση από τον ιδιώτη ανάδοχο και αποπληρωμή του από το Κράτος, όταν ολοκληρωθεί το έργο με βάση τις προδιαγραφές που έχουν συμφωνηθεί για την παράδοση και τη συνεχή συντήρησή του. Η βασική χρηματοδότηση μπορεί να γίνει από ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς οργανισμούς. Έχω, ήδη, κάνει σχετικές επαφές με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: 

«Αν χρειαστεί να βρεθεί ένα μικρό ποσοστό χρηματοδότησης από άλλους πόρους – σε καμία περίπτωση το σύνολο της χρηματοδότησης, σε αυτό θέλω να είμαι κατηγορηματικός – θα το εξετάσουμε όταν έχουμε όλα τα δεδομένα. Δεν θέλω να το αποκλείσω προκαταβολικά, γιατί δεν έχω όλα τα δεδομένα και εγώ δεν λέω λόγια του αέρα. Ας τα κάνουν άλλοι αυτά». 

Παράλληλα, υπογράμμισε την υποχρέωση όλων να οδηγούμε με προσοχή τονίζοντας ότι οι αριθμοί από τα θανατηφόρα τροχαία «προκαλούν θλίψη και τρόμο». «11.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία. Και, για κάθε θάνατο από τροχαίο, αντιστοιχούν τέσσερις βαρύτατοι τραυματισμοί που συχνά οδηγούν σε βαριές αναπηρίες και οκτώ τραυματισμοί, που απαιτούν περίθαλψη σε νοσοκομείο. Επαναλαμβάνω, τα τροχαία ατυχήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις ηλικίες 18 – 35», είπε χαρακτηριστικά. 

«Στην Κρήτη τα ποσοστά ατυχημάτων είναι τα μεγαλύτερα στη χώρα. Και αυτή η πρωτιά δεν μας τιμά. Δεν έχουμε καλούς δρόμους. Το ξέρω. Η κίνηση – ειδικά το καλοκαίρι – είναι μεγάλη και λόγω του κακού οδικού δικτύου οι κίνδυνοι αυξάνονται. Τότε εξάλλου συμβαίνουν και τα περισσότερα ατυχήματα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης. 

Ακόμη σημείωσε ότι «ως Νέα Δημοκρατία εκπονήσαμε σε συνεργασία με ειδικούς ένα συγκροτημένο πλαίσιο προτάσεων. Αυτό κάνουμε σε όλους τους τομείς. Συζητάμε με ειδικούς, προχωράμε σε διαβούλευση με φορείς, με τις τοπικές κοινωνίες ή τις ομάδες ενδιαφέροντος και εν συνεχεία καταλήγουμε στην πρότασή μας. Αυτό δεν γίνεται πάντα αντιληπτό γιατί οι καυγάδες και η παραπολιτική συχνά τραβούν την προσοχή. Έτσι κάνουμε όμως κι έτσι θα συνεχίσουμε. Σε όλα τα θέματα η κριτική μας συνοδεύεται από προτάσεις» και συμπλήρωσε:

«Με το σχέδιό μας αντιμετωπίζονται ζητήματα εκπαίδευσης, αστυνόμευσης, συντονισμού, υποδομών, ελέγχων, αλλά και ζητήματα των πρώτων βοηθειών, τρόπου λειτουργίας του ΕΚΑΒ, κ.α.»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή