Αισιοδοξία για ανάκαμψη

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κύκλο των συναντήσεων με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων συνέχισε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την παρουσία του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, το επόμενο Σαββατοκύριακο. Στο πλαίσιο αυτό, υποδέχθηκε διαδοχικά χθες στο Μέγαρο Μαξίμου τα προεδρεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος. Οι συναντήσεις συνέπεσαν με την ανακοίνωση από την ΕΛΣΤΑΤ των προσωρινών στοιχείων για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, τα οποία σχολιάστηκαν από το γραφείο του πρωθυπουργού ως επιβεβαίωση της εισόδου της χώρας σε περίοδο «δυναμικής ανάκαμψης».

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η ανάπτυξη της οικονομίας κατά 0,8% για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016 ενισχύει την άποψη ότι σταθεροποιείται η αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας. «Η τάση αυτή ενισχύθηκε μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, την επιτυχή έξοδο της χώρας στις αγορές χρήματος και τις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης», τονίζεται από το γραφείο του πρωθυπουργού. Με αφορμή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η αλήθεια είναι ότι έχουμε ενθαρρυντικούς δείκτες και τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι ενθαρρυντικά, διότι δείχνουν ότι αν συνεχίσουμε σε αυτούς τους θετικούς ρυθμούς που είχαμε στα πρώτα τρίμηνα, τα δύο και ιδιαίτερα το τρίτο που απ’ ό,τι φαίνεται είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό –όλοι το νιώθουμε αυτό και με την πολύ μεγάλη απόδοση του τουρισμού–, μπορούμε να φτάσουμε στο 2017 σε μεγέθη ανάπτυξης κοντά στο 2%, που έχει να δει η ελληνική οικονομία πάνω από μια δεκαετία».

Στη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας ο κ. Τσίπρας στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη παγίωσης ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, απαλλαγμένου από τις παθογένειες του παρελθόντος. Ο πρωθυπουργός άκουσε από τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, Βασίλη Κορκίδη, τα αιτήματά τους. Συζητήθηκε το θέμα του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού, το οποίο ήταν ανάμεσα στις εξαγγελίες της περυσινής ΔΕΘ. Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπάρχει μια χαραμάδα ελπίδας και ότι θα συνεχίσει το οικονομικό επιτελείο να προσπαθεί, προκειμένου να δεχθούν οι δανειστές τον ακατάσχετο λογαριασμό. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έθεσαν το θέμα αναγνώρισης της οικονομικής συνέπειας –είτε είναι επιχειρηματική είτε εργοδοτική– η οποία, όπως είπαν, δεν είναι αυτονόητη πλέον, ούτε είναι ο κανόνας, αλλά η εξαίρεση και πρέπει να επιβραβευθεί με μείωση των υποχρεώσεων, είτε φορολογικών είτε ασφαλιστικών.

Στα χέρια του πρωθυπουργού έχουν φθάσει, εν τω μεταξύ, οι εισηγήσεις και προτάσεις όλων των υπουργών αναφορικά με τα θέματα που θα μπορούσαν να ενταχθούν στην ατζέντα της ΔΕΘ.

Εγκαίνια της Ιονίας Οδού

Την προσεχή Τρίτη, 5 Σεπτεμβρίου, παρουσία του κ. Α λ. Τσίπρα θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της Ιονίας Οδού. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στον Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών Επισκοπικού, στο 194,8ο χιλιόμετρο της Ιονίας Οδού, στο ρεύμα προς Ιωάννινα. Την επομένη, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Καβάλα, όπου με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Μπόικο Μπορίσοφ, θα υπογράψουν τη συμφωνία για τη σιδηροδρομική σύνδεση των λιμένων Καβάλας – Αλεξανδρούπολης, Μπουργκάς – Βάρνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή