Εντονο ενδιαφέρον Αμερικανών για τη Σούδα

Εντονο ενδιαφέρον Αμερικανών για τη Σούδα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σημασία την οποία ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ αποδίδει στη βάση της Σούδας είναι γνωστή και το αναδεικνύει με κάθε ευκαιρία. Προχθές υποδέχθηκε στη βάση τον γερουσιαστή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ρον Τζόνσον, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας και Κυβερνητικών Υποθέσεων και της Υποεπιτροπής για την Ευρώπη και την Περιφερειακή Συνεργασία Ασφάλειας. Οπως ανέφερε στο τουίτερ ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, ξενάγησε τον κ. Τζόνσον προκειμένου να διαπιστώσει «τα στρατηγικά οφέλη της συμμαχίας μας». Η επίσκεψη του κ. Τζόνσον, ο οποίος ταξίδεψε ώς την Κρήτη με κρατικό αεροσκάφος των ΗΠΑ, αποδεικνύει, βεβαίως, το πολύ έντονο ενδιαφέρον των Αμερικανών για τη Σούδα, σε μια περίοδο κατά την οποία η στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου έχει αναβαθμιστεί για μια σειρά από λόγους.

Η επίσκεψη του κ. Τζόνσον σημειώνεται μόλις λίγες ημέρες μετά την επισημοποίηση (μέσω της δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως) της ανανέωσης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) ανάμεσα στην Αθήνα και την Ουάσιγκτον, δίχως, ωστόσο να συνδέεται με αυτή. Η Συμφωνία οριστικοποιήθηκε στις αρχές Ιουλίου (η «Κ» της Κυριακής είχε αναφερθεί σε αυτό στις 17 Ιουλίου) και έκτοτε ακολούθησε η τυπική αλληλογραφία. Τα τελευταία 20 χρόνια, οι διαπραγματεύσεις για τη συγκεκριμένη Συμφωνία που επιτρέπει –μεταξύ άλλων– τη χρήση των εγκαταστάσεων της βάσης της Σούδας από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, ξεκινούν τον Μάιο, ανταλλάσσονται επιστολές τους επόμενους δύο μήνες και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τον Αύγουστο. Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, σε συνεργασία προφανώς με τον αρμόδιο υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, κατέληξε στην άποψη ότι οι ΗΠΑ μπορεί να προχωρήσουν στις επεκτάσεις που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν στη Σούδα, δίχως να προκύψει η ανάγκη χρονικής επιμήκυνσης της Συμφωνίας στα πέντε ή επτά έτη (όπως πρότεινε κατά καιρούς ο υπουργός Εθνικής Aμυνας Π. Καμμένος).

Πρόκειται για μια απόφαση η οποία στηρίζεται σε ένα διπλό σκεπτικό, ώστε να μη δημιουργηθούν σοβαρά ενδοκομματικά προβλήματα, ούτε όμως και τριβές με τους Αμερικανούς, που έχουν στηρίξει ποικιλοτρόπως και τη σημερινή κυβέρνηση. Με συνέχιση της Συμφωνίας μέσω ετήσιων επιμηκύνσεων, αποφεύγεται, σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, πιθανή «ανταρσία» των «αριστερών» του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την ίδια στιγμή οι Αμερικανοί συνεχίζουν να προχωρούν ανενόχλητοι στις σημαντικές αλλαγές που έχουν σχεδιάσει για τη Σούδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή