Λύσεις στα προβλήματα του πολίτη

Λύσεις στα προβλήματα του πολίτη

4' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πρέπει να ταυτιστούμε με τους πολίτες. Να σχεδιάσουμε πάνω στο σήμερα και όχι στο χθες». Κάποιοι εξέλαβαν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους «γαλάζιους» τομεάρχες ως στροφή προς το Κέντρο, παρότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. μένει συνεπής στο φιλελεύθερο και κεντρώο του πρόσημο. Αλλοι το ερμήνευσαν ως επανατοποθέτηση της στρατηγικής του από την ακραία πόλωση και τον διχασμό που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, στην κοινή λογική και τον ρεαλισμό που αναζητούν οι πολίτες. Οπως και να έχει, η διαφοροποίηση είναι διακριτή. Και προϊδεάζει ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν προτίθεται να λειάνει «γωνίες» στον λόγο του. Αντιθέτως.

Η απάντηση που δίνει ο ίδιος εμμέσως πλην σαφώς είναι ότι η Ν.Δ. δεν πρέπει να πέφτει στην παγίδα του ΣΥΡΙΖΑ. Η ιδεολογική μάχη δεν θα κριθεί στα ζητήματα που έχει λύσει η Ιστορία, αλλά στα προβλήματα του σήμερα. Ομοίως, διαμήνυσε ότι οι μεγάλες πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες θα χτιστούν πάνω στα πραγματικά ερωτήματα. Κλείσιμο του ματιού προς το μετριοπαθές Κέντρο, μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος, ή προσαρμογή ενόψει μιας σεζόν που κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση θα τα παίξουν όλα για όλα; (όπερ σημαίνει ότι καμιά ψήφος δεν περισσεύει;) Το ένα δεν αποκλείει τα άλλα δύο, και αντιστρόφως.

Με το άρθρο στην «Κ» της περασμένης Κυριακής, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκλεισε μια άχαρη συζήτηση, έθεσε το διακύβευμα των εκλογών –το αύριο και ποιος μπορεί να το διαχειριστεί καλύτερα για να υπάρχει ελπίδα– και έδωσε το ιδεολογικό στίγμα μιας Ν.Δ. που κινείται με στόχο την αυτοδυναμία και επιδιώκει να προσεγγίσει και «όσους δεν ψήφιζαν Ν.Δ. μέχρι χθες».

Υπό αυτό το πρίσμα, το άρθρο του προέδρου της Ν.Δ. είναι κομβικό στη στρατηγική που θα ακολουθήσει η αξιωματική αντιπολίτευση από δω και στο εξής. «Ναι» στη σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, αλλά όχι χωρίς προτάσεις. Το ιδεολογικό στίγμα, όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης και στους «γαλάζιους» τομεάρχες την περασμένη Τρίτη, δεν θα προκύψει από την αντιπαράθεση για ζητήματα του χθες. Θα προκύψει μέσ’ από τις πολιτικές που θα προτείνει η Ν.Δ. για να πείσει και τους πλέον δύσπιστους ότι είναι η πλέον κατάλληλη κυβέρνηση να διαχειριστεί το «αύριο».

«Φεύγουμε μπροστά»

Το μήνυμα που εκπέμπει με κάθε ευκαιρία ο πρόεδρος της Ν.Δ. και το οποίο θα κορυφωθεί στον δρόμο προς την εμφάνισή του στη ΔΕΘ είναι ότι η Ν.Δ. «φεύγει μπροστά» και επιδιώκει να πείσει με τις προτάσεις της, που απαντούν στα προβλήματα του μέσου πολίτη. Ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί να θέσει ο ίδιος την ατζέντα και, πάντως, δεν έχει καμία πρόθεση να σύρεται πίσω από την κυβέρνηση, η οποία θα επιχειρεί όλο και περισσότερο να αποπροσανατολίσει και να την αλλάξει με «σκιαμαχίες». Επιδίωξή του είναι μάλιστα να διευρύνει την ατζέντα με πιο σύγχρονα θέματα, για τα οποία θα βγει ο ίδιος μπροστά ξεφεύγοντας από το στενό κομματικό πλαίσιο των «στημένων» εκδηλώσεων. Την «ατζέντα του μέλλοντος», όπως την αποκαλεί ο ίδιος, θα τη στηρίξει προσωπικά, συνομιλώντας με την κοινωνία και όχι με «παρατρεχάμενους». Η παρουσία του στο Ηράκλειο της Κρήτης την περασμένη Παρασκευή, προκειμένου να μετάσχει σε ευρεία σύσκεψη φορέων και ΜΚΟ για την οδική ασφάλεια –όπου επανέλαβε τις προτάσεις του για το θέμα–, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Είχαν προηγηθεί ανάλογες κινήσεις, όπως η συνάντησή του με «ντελιβεράδες» και εργαζομένους σε υπηρεσίες «σεκιούριτι», το ραντεβού με περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπου ανέπτυξε τους βασικούς άξονες της περιβαλλοντικής πολιτικής της Ν.Δ., όπως και η συνάντησή του με εκπροσώπους ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεων τον περασμένο Ιούλιο.

Σχέδιο και όραμα

Το μοτίβο θα επαναληφθεί τη Δευτέρα στις συναντήσεις με παραγωγικούς, εξαγωγικούς και ακαδημαϊκούς φορείς που θα έχει στη Θεσσαλονίκη. Εκεί θα συναντηθεί και με εργαζομένους της «Ελληνικός Χρυσός», για προφανείς λόγους. Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει ότι Τσίπρας και επενδύσεις είναι δύο λέξεις ασύμβατες και υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση «ούτε θέλει ούτε μπορεί» να προσελκύσει επενδύσεις.

Το πνεύμα της αποστροφής του λόγου του προς τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, «για επενδύσεις ελάτε στην Πειραιώς 62», προ ημερών αναμένεται να επαναλάβει και στη ΔΕΘ, όπου θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες εξαγγελίες οικονομικού χαρακτήρα. Πηγές της Πειραιώς κάνουν λόγο για «σχέδιο και όραμα». Πάντως, οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει περισσότερο βάρος στα μακρο- και όχι στα μικρο-οικονομικά. Εμμέσως πλην σαφώς αυτό σημαίνει ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. θεωρεί ότι σε αυτήν τη φάση δεν έχει ανάγκη να αποδείξει την τεχνοκρατική του επάρκεια, αλλά να εμπνεύσει όραμα και ελπίδα.

Η νέα «γενιά των 360 ευρώ»

«Θέλω να δώσω προοπτική και ελπίδα στα παιδιά που γεννήθηκαν τον 21ο αιώνα, όχι να διχάζω τους Ελληνες ανοίγοντας τις πληγές του 20ού αιώνα», διαμήνυσε προ ημερών ο κ. Μητσοτάκης. Τυχαίο δεν είναι ότι ακολούθησε το λογοπαίγνιο της Πειραιώς περί «νέας γενιάς ψεμάτων» που προετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει της ΔΕΘ. Ούτε η ένταξη στο νεοδημοκρατικό λεξιλόγιο της «γενιάς των 360 ευρώ» που φτιάχνει ο κ. Τσίπρας, μαζί με την υπενθύμιση ότι είχε υποσχεθεί κατώτατο μισθό 750 ευρώ. Η επίκληση στους νέους θα γίνεται όλο και συχνότερα, καθώς αποτελεί κρίσιμη εκλογική μάζα, την οποία επιδιώκει να προσελκύσει η Ν.Δ. Αντιστοίχως, η Παιδεία θα εξακολουθήσει να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του κ. Μητσοτάκη, ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας για τον ίδιο, καθώς θεωρεί ότι οι «ιδεοληπτικές εμμονές» της κυβέρνησης γυρίζουν τα εκπαιδευτικά πράγματα στη δεκαετία του ’80, την ώρα που η Παιδεία θα έπρεπε να κοιτάζει προς τα έξω και να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης. Ο ίδιος, εξάλλου, ήδη από το περασμένο καλοκαίρι είχε ζητήσει τη σχετική προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή. Οι παλινωδίες της κυβέρνησης και του Κώστα Γαβρόγλου στο ζήτημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, απλώς δίνουν περισσότερες αφορμές στην Πειραιώς να κρατάει ψηλά το θέμα και να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι από την κατάργηση των εξετάσεων, συζητάει τον διπλασιασμό τους, επιβαρύνοντας με πρόσθετα έξοδα κάθε νοικοκυριό και παίζοντας επικοινωνιακά παιχνίδια στις πλάτες γονέων και μαθητών. Τυχαίο δεν είναι ότι την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει συνάντηση με επιτυχόντες σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή