Μητσοτάκης: Οι επενδύσεις γήπεδο της Ν.Δ.

Μητσοτάκης: Οι επενδύσεις γήπεδο της Ν.Δ.

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσες «μεταλλάξεις» κι αν επιχειρήσει η κυβέρνηση, επενδύσεις δεν μπορεί να φέρει. Το πεδίο είναι εξαρχής υπονομευμένο, καθώς, εκτός από τις «ιδεοληψίες» της, δεν διαθέτει ούτε το σχέδιο και την τεχνοκρατική επάρκεια ούτε τη σχετική αντίληψη για την οικονομία. Με τη χθεσινή του επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη ο Κυρ. Μητσοτάκης εξέπεμψε το μήνυμα ότι το «γήπεδο» των επενδύσεων και της ιδιωτικής οικονομίας ανήκει σε μια μελλοντική κυβέρνηση της Ν.Δ., υπογραμμίζοντας ότι η βασικότερη προϋπόθεση για την έλευση επενδύσεων είναι η πολιτική αλλαγή, ώστε να αναλάβει μια κυβέρνηση με ισχυρό μεταρρυθμιστικό πρόσημο και με «ιδιοκτησία» των αλλαγών.

Προκειμένου, μάλιστα, να αναδείξει την «άβυσσο» που τον χωρίζει από την κυβέρνηση στην αντίληψη του ρόλου του κράτους και της οικονομίας, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με εκπροσώπους σωματείων εργαζομένων στην «Ελληνικός Χρυσός» διαμηνύοντας ότι σημασία δεν έχει τι λέει, αλλά τι κάνει η κυβέρνηση και κατηγορώντας την ότι θέτει σε κίνδυνο «μία από τις μεγαλύτερες παραγωγικές επενδύσεις της χώρας». Εξάλλου, ούτε ο χρόνος ούτε οι συναντήσεις που επέλεξε ο κ. Μητσοτάκης να κάνει στη συμπρωτεύουσα είναι συμπτωματικά. Επιδίωξη της Πειραιώς είναι κατ’ αρχάς να σηματοδοτήσει ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. διαβουλεύεται με τους φορείς και την κοινωνία, προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν πιο τεκμηριωμένος στον προγραμματικό του λόγο και, πάντως, δεν «κρύβεται», όπως ο πρωθυπουργός που βγαίνει εκτός του Μαξίμου μόνο για οργανωμένες «φιέστες». Και, βέβαια, να λειτουργήσει ως «σφήνα» στην παρουσία του κ. Τσίπρα στο Βελλίδειο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και στην προσπάθειά του να μιλήσει για success story.

«Πονεμένος» τόπος

Στο αφήγημα περί εξόδου από τα μνημόνια, ο κ. Μητσοτάκης θύμισε από τη Θεσσαλονίκη ότι η ΔΕΘ είναι «πονεμένος» τόπος για τον πρωθυπουργό και ο τόπος των διαψεύσεων των προβλέψεών του για το μέλλον, κάτι που θα επιβεβαιωθεί και φέτος. Και αντέταξε τη δική του αντίληψη για την οικονομία και δη την ιδιωτική. Δεν ήταν τυχαία η αποστροφή του λόγου του στη συνάντησή του με τους παραγωγικούς φορείς ότι η κορυφαία προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων είναι η πολιτική σταθερότητα και συγκεκριμένα μια «αποφασισμένη και τολμηρή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση που θα υλοποιήσει ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων το οποίο θα πιστεύει και θα είναι εθνικής ιδιοκτησίας». Οπως το έθεσε, φωτογραφίζοντας τις κυβερνητικές παλινωδίες, «δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις “τραβάτε με κι ας κλαίω”, με το μισό κόμμα απέναντι, με διστακτικότητα, έλλειψη βασικής κατανόησης για το πώς δουλεύουν η ελεύθερη οικονομία, η αγορά και οι κανόνες της». Και το τελευταίο ήταν ευθεία βολή απέναντι στο επικοινωνιακό μπαράζ στο οπoίο επιδίδεται το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός, επιχειρώντας να εκπέμψει την εικόνα μιας κυβέρνησης φιλικής προς το επιχειρείν. «Το βάρος της ευθύνης πέφτει στην επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ., να υλοποιήσει αυτά που έχει πει», τόνιζε αργότερα ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με επιστημονικούς φορείς και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει την ευθύνη «να δείξει ότι υπάρχει ένας άλλος τρόπος διακυβέρνησης, που δίνει έμφαση στην τεχνοκρατική επάρκεια, ζυγίζει τα πραγματικά δεδομένα με γνώμονα την αποτελεσματικότητα και τη σοβαρότητα».

Ταυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τις άλλες τρεις προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδύσεων (φορολογία,ρευστότητα, επενδυτικό περιβάλλον) και μίλησε για συμμάζεμα του κράτους. «Δεν έχω δυσκολία, προσωπικά, να μιλήσω για ένα πιο λιτό και αποτελεσματικό κράτος. Δεν φαντάζομαι μια οικονομία στην οποία ένα μεγάλο σπάταλο κράτος θα απομυζά τα χρήματα των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων, προκειμένου να συντηρεί και να διαιωνίζει την ύπαρξή του», σημείωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή