Στην Εσθονία, στον απόηχο της έντασης, ο κ. Ν. Κοτζιάς

Στην Εσθονία, στον απόηχο της έντασης, ο κ. Ν. Κοτζιάς

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προετοιμασμένη για παν ενδεχόμενο αναχωρεί η ελληνική αποστολή για την τριήμερη περιοδεία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στη Λετονία για διμερείς επαφές και στην Εσθονία για την άτυπη συνάντηση των ομολόγων του της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Gymnich). Στην περίπτωση της Εσθονίας αναμένεται, κατ’ αρχάς, να φανεί αν υπάρχουν απόνερα από την επιστολή Κοντονή και τη συζήτηση που ακολούθησε, κυρίως για εσωτερική κατανάλωση. Στο άτυπο συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Ταλίν (όπου ο κ. Κοτζιάς θα βρεθεί την Πέμπτη και Παρασκευή), υπάρχει, επιπλέον, μία αρκετά απαιτητική ημερήσια διάταξη, στην οποία, λόγω εξελίξεων, έχουν προστεθεί και οι δυσμενείς εξελίξεις στην κορεατική χερσόνησο.

Επιπλέον, έχει προγραμματιστεί συζήτηση για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, αλλά και για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Φαινομενικά το συγκεκριμένο θέμα μοιάζει απλό, αλλά πίσω του κρύβεται κάποιο παρασκήνιο, καθώς εντός του θέρους αρκετά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου παρουσίαζαν ένταση μεταξύ ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και της Ελλάδας σχετικά με ένα κείμενο το οποίο αφορούσε την καταδίκη της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.

Τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα αναφέρονταν σε «απειλή βέτο» εκ μέρους της Ελλάδας προκειμένου να μην υπάρξει καταδικαστικό ψήφισμα. Αργότερα, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα διευκρίνιζαν ότι επρόκειτο για παρατηρήσεις στη διάρκεια διαμόρφωσης του τελικού κειμένου, ανάλογες με εκείνες που πραγματοποίησαν και άλλες χώρες. Ως προς καθαυτές τις διαρροές στον διεθνή Τύπο, πηγές ανέφεραν ότι το συγκεκριμένο θέμα ετέθη με δύο μέτρα και δύο σταθμά και μάλιστα για μια χώρα η οποία διανύει επταετή και σοβαρή οικονομική κρίση που, μεταξύ άλλων, οφείλεται και στο εύθραυστο επενδυτικό ενδιαφέρον. Δεδομένου ότι στην ημερήσια διάταξη προστέθηκε η κορεατική κρίση, ο χρόνος συζήτησης του θέματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα περιοριστεί.

Το Brexit στην ατζέντα

Σήμερα, ο κ. Κοτζιάς θα βρεθεί στη Ρίγα της Λετονίας, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Εντγκαρς Ρίνκεβιτς, την αντιπρόεδρο του Κονοβουλίου Ινέζε Λιμπίνα-Εγκνερε, ενώ θα γίνει δεκτός και από τον πρωθυπουργό Μάρις Κουτσίνσκις. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Κοτζιάς θα παρουσιάσει τις ελληνικές διπλωματικές πρωτοβουλίες στην Ανατ. Μεσόγειου, ενώ θα θιγούν και ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος όπως η μεταναστευτική κρίση, καθώς Ελλάδα και Λετονία αποτελούν –και οι δύο– χώρες στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Θα συζητηθούν, επίσης, το Brexit, αλλά και συνολικότερα οι προοπτικές που διανοίγονται για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή