«Δίκαιη ανάπτυξη» το αφήγημα του Αλ. Τσίπρα

«Δίκαιη ανάπτυξη» το αφήγημα του Αλ. Τσίπρα

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άτυπη παράδοση της ΔΕΘ, που περιλαμβάνει «κάτι για όλους» σε επίπεδο υποσχέσεων, θα ακολουθήσει, όπως όλα δείχνουν, και εφέτος ο κ. Αλ. Τσίπρας. Συνεχίζοντας τις προπαρασκευαστικές εξορμήσεις της ανόδου στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός εγκαινίασε ακόμη ένα τμήμα της Ιονίας Οδού χθες και αξιοποίησε την ευκαιρία της παρουσίας του σε μια από τις πιο φτωχές περιφέρειες, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά ολόκληρης της Ε.Ε., για να αναδείξει το σύνθημα της «δίκαιης ανάπτυξης», το οποίο αναμένεται ότι θα συμπεριληφθεί στην ομιλία του στη ΔΕΘ. Αποτελεί, άλλωστε, αναπόσπαστο τμήμα του πρωθυπουργικού αφηγήματος της επόμενης μέρας και του διλήμματος που η κυβέρνηση διαμορφώνει για την επαύριον της εξόδου από τα μνημόνια και τη διαχείρισή της.

Σε αυτό το αφήγημα της επόμενης μέρας επανήλθε και χθες ο κ. Τσίπρας, ο οποίος εμφανίσθηκε βέβαιος ότι «η χώρα μας γυρίζει σελίδα, ανοίγοντας τον βηματισμό της σε μια νέα εποχή». Και συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι για αυτή την εποχή θα πρέπει από τώρα να αρχίσει ο σχεδιασμός. «Και για μας, αυτή η εποχή έχει ένα όραμα, που ονομάζεται “δίκαιη ανάπτυξη”», τόνισε. Προκειμένου, μάλιστα, να καταστεί διακριτή η αναφορά του στο κοινό στο οποίο απευθυνόταν, δεν περιορίστηκε στην πάγια αναφορά στους πλέον αδικημένους και σε εκείνους που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση, αλλά αναφέρθηκε και σε «χωρικό προσδιορισμό» της δίκαιης ανάπτυξης. «Η δικαιοσύνη δεν είναι μόνο ανάμεσα στις τάξεις, στα στρώματα, στις κοινωνικές τάξεις και τη διαστρωμάτωση ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς, αλλά και ανάμεσα στις περιφέρειες. Στις φτωχές και εγκαταλελειμμένες περιφέρειες, που για χρόνια έπαιρναν πολύ μικρό ποσοστό των αναπτυξιακών δαπανών από τη μια, και στις άλλες, στο κέντρο, που έπαιρναν τη μερίδα του λέοντος».

Ενόψει της άφιξης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αύριο στην Αθήνα και της ανόδου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη αμέσως μετά, στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ καταβάλλεται προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι αναφορικά με τον θόρυβο που προκλήθηκε από το άρθρο του κ. Τσίπρα για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Η «γραμμή» Μαξίμου και Κουμουνδούρου προς κυβερνητικά και κομματικά στελέχη ήταν ότι δεν είναι τώρα η στιγμή να συνεχισθεί η όποια συζήτηση. Δεν είναι τυχαίο ότι, λίγη ώρα μετά τον θόρυβο που προκάλεσε η δημοσιοποίησή του, αποσύρθηκε από την πρώτη σελίδα του ιστοτόπου commonality.gr, που εκφράζει τις θέσεις των «53+», άρθρο που ερμηνεύθηκε ως κριτική στις απόψεις του πρωθυπουργού. Ο κίνδυνος να επισκιασθεί από κρούσματα εσωστρέφειας το τετραήμερο που το Μαξίμου οικοδομεί εδώ και εβδομάδες ως έκρηξη θετικής δημοσιότητας κινητοποίησε όλους τους μηχανισμούς προκειμένου να πέσουν οι τόνοι. Στο ίδιο πλαίσιο, και μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε αναφορικά με την ειλικρίνεια των πρωθυπουργικών ύμνων στην επιχειρηματικότητα, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης δήλωσε χθες ότι παρερμηνεύθηκαν οι αναφορές του σε μη αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή