Κεντροαριστερά: Μέτωπο υπέρ της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας

Κεντροαριστερά: Μέτωπο υπέρ της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια κοινώς αποδεκτή λύση για να υπάρξει και η δυνατότητα της εξ αποστάσεως ψήφου αναζητούν οι διεκδικητές της ηγεσίας του νέου κόμματος. Προοπτική που δεν φαίνεται καθόλου εύκολη, καθώς τόσο η Χαρ. Τρικούπη όσο και αρκετά μέλη της επιτροπής Αλιβιζάτου που συνεδρίασε χθες (Μπίστης, Ρέππας, Αναστασιάδης, Κοντιάδης, Βγόντζας, Πανταζής, Λεβέντης) αξίωσαν «να υπάρξει σε προγενέστερο χρόνο της εκλογής έστω μια αυτοπρόσωπη παρουσία των ενδιαφερομένων προκειμένου να παραλάβουν οι ίδιοι τον απαραίτητο μυστικό κωδικό τους για να ψηφίσουν». Πρόταση που σημειωτέον είχε ήδη από το πρωί προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των συνυποψηφίων της κ. Γεννηματά.

«Γελάνε οι νέοι μας με αυτή την πρόταση. Είναι σαν να τους λέμε “θα μου στείλεις email, αλλά θα πρέπει να μου το φέρεις πριν τυπωμένο σε χαρτί”», σχολίασε δηκτικά ο Στ. Θεοδωράκης (ΣΚΑΪ), ενώ ανάλογη ήταν η αντίδραση και του Γ. Καμίνη, που ανήγαγε την ηλεκτρονική ψηφοφορία σε «ζήτημα δημοκρατίας». «Δεν εκλέγουμε απλώς πρόεδρο. Με την ηλεκτρονική ψηφοφορία και τα debates ανοίγουμε νέους προοδευτικούς δρόμους στο πολιτικό σύστημα», σχολίασε ο Γ. Ραγκούσης, για «αυτονόητη απαίτηση των πολιτών» μίλησε ο Γ. Μανιάτης, ενώ ο Ν. Ανδρουλάκης έκανε μια ενδιάμεση πρόταση στον Ν. Αλιβιζάτο. Εισηγήθηκε ο κατάλογος όσων επιθυμούν να ψηφίσουν εξ αποστάσεως να κλείσει 10 ή και 15 μέρες πριν από την πρώτη Κυριακή των εκλογών (5 Νοεμβρίου), προκειμένου να υπάρχει χρόνος στην εφορευτική επιτροπή να ελέγξει την ταυτοπροσωπία των ενδιαφερομένων και μέσω τηλεφώνου.

Την πρόταση αυτή, κατά πληροφορίες, θα τη συζητούσε υπό όρους το ΠΑΣΟΚ. Οπως είπε στην «Κ» συνεργάτης της κ. Γεννηματά, «μπορούμε να βρούμε μια λύση για να ψηφίσουν χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία όσοι διαμένουν στο εξωτερικό. Αλλά μας φαίνεται αδιανόητο τούτο να ζητείται για όσους ζουν στην Ελλάδα, όταν ακόμη και στην Εσθονία που όλοι επικαλούνται ως παράδειγμα τεχνολογικής προόδου, η εξ αποστάσεως ψήφος προϋποθέτει νωρίτερα την αυτοπρόσωπη παρουσία των ψηφοφόρων».

Ανάλογη διαφωνία καταγράφεται μεταξύ των διεκδικητών τόσο για τον αριθμό των debates (η Φώφη Γεννηματά και ο Στ. Θεοδωράκης δεν θέλουν πολλά, εν αντιθέσει με τους άλλους), όσο και για το αν θα υπάρξει η δυνατότητα για όσους ψηφίσουν να μην εγγραφούν απαραιτήτως ως μέλη, αλλά ως φίλοι του νέου φορέα. Ο επικεφαλής του Ποταμιού πρότεινε, μάλιστα, η λίστα των φίλων να καταστραφεί μετά τις εκλογές, κάτι που επίσης βρήκε ριζικά αντίθετη τη Χαρ. Τρικούπη, η οποία χαρακτήρισε αδιανόητο όποιος ψηφίσει τον ηγέτη του νέου κόμματος να θέλει να το κρύψει την επομένη ημέρα.

Ολα αυτά μένει να αποσαφηνιστούν τις επόμενες ημέρες, όπως και το ποια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας θα αναλάβει την ευθύνη της διαδικασίας (η επιτροπή θα στείλει σήμερα επιστολές και στις τέσσερις, Cosmote, Wind, Vodafone, Cyta). Χθες, πάντως, έκλεισε μία εκκρεμότητα, καθώς ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλος, που μέχρι προχθές έδινε 50% πιθανότητες στον εαυτό του να διεκδικήσει την ηγεσία, είπε ότι δεν θα το πράξει, καθώς διαφωνεί τελικά με τη διαδικασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή