Νέα «βροχή» τροπολογιών από την κυβέρνηση

Νέα «βροχή» τροπολογιών από την κυβέρνηση

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη γνωστή, για τη σημερινή συγκυβέρνηση, τακτική της μετατροπής νομοσχεδίων σε «οχήματα» για την προώθηση τροπολογιών, μέσω των οποίων επιχειρείται να διευθετηθούν διάφορα ζητήματα, κατά κανόνα όχι σχετικά με το περιεχόμενο των νομοθετημάτων στα οποία ενσωματώνονται, συνεχίζονται ύστερα από τις σύντομες θερινές διακοπές οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες νομοθετικού έργου.

Στην Ολομέλεια από χθες, σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και στην αρμόδια επιτροπή νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας σε ακόμη μία ευρωπαϊκή οδηγία λειτουργούν ακριβώς ως αφορμές για την προώθηση τέτοιων τροπολογιών.

Συνολικά, έως χθες το βράδυ, ήταν έξι υπουργικές τροπολογίες, ενώ ο Σταύρος Κοντονής προανήγγειλε για το νομοσχέδιο της αρμοδιότητάς του ακόμα μία, με κανέναν εντός του Κοινοβουλίου να μην μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιος θα είναι ο τελικός αριθμός τους.

Ειδικότερα, στο νομοθέτημα του υπουργείου Εργασίας για τη ρύθμιση συνταξιοδοτικών ζητημάτων και εργασιακών υποθέσεων, είχαν συμπεριληφθεί τέσσερις τροπολογίες. Η πρώτη για προνοιακές πολιτικές του ΟΓΑ, η δεύτερη για την καταβολή μισθοδοσίας σε προσωπικό που εργάζεται στους ΟΤΑ με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, η τρίτη για παραχώρηση πρώην στρατοπέδου σε δήμο και η τέταρτη για ζητήματα αντιμετώπισης εργατικών ατυχημάτων.

Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο θα τεθεί προς ψήφιση την επόμενη εβδομάδα, οι τροπολογίες αφορούν την αξιολόγηση στο Δημόσιο, τη δασική νομοθεσία και τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, από την πλευρά του, προανήγγειλε κατάθεση νέας τροπολογίας με την οποία –όπως είπε– θα δίδεται παράταση στον λεγόμενο νόμο Παρασκευόπουλου, αναφορικά με την αποσυμφόρηση των φυλακών, μέσω της αποφυλάκισης συγκεκριμένων κατηγοριών κρατουμένων υπό όρους.

Στα αξιοσημείωτα είναι ότι υπάρχει και μία βουλευτική τροπολογία την οποία υπογράφει ο κ. Σωκ. Βαρδάκης (ΣΥΡΙΖΑ), με την οποία επιχειρείται να επανέλθει ρύθμιση «για απαλλαγή από φόρο υπεραξίας της μίσθωσης ακινήτου, μετά του τυχόν υφιστάμενου εξοπλισμού, σε άλλη επιχείρηση, καθόσον δεν συνιστά μεταβίβαση επιχείρησης». Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη ρύθμιση, ως διάταξη νομοσχεδίου, έπειτα από εντονότατες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, είχε αποσυρθεί από νομοσχέδιο αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών, διά της υφυπουργού Αικατερίνης Παπανάτσιου, τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου.

Ο κ. Βαρδάκης, βουλευτής Ηρακλείου, υπογράφει και άλλη τροπολογία, αυτή τη φορά για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας –στο οποίο είναι εισηγητής–, με την οποία ζητείται η απαλλαγή των ληξιπρόθεσμων ή μη οφειλών της ΔΕΥΑ Ηρακλείου «από κάθε είδους πρόστιμα, τόκους και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς στις προηγούμενες ρυθμίσεις είχε ήδη προβλεφθεί σχετικό επιτόκιο για την εξόφλησή τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή