Μακρόν προς Τσίπρα: Επανέρχεται η ανάπτυξη, τηρήστε τις δεσμεύσεις σας

Μακρόν προς Τσίπρα: Επανέρχεται η ανάπτυξη, τηρήστε τις δεσμεύσεις σας

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μήνυμα ότι η Γαλλία θα στηρίξει την προσπάθεια της Ελλάδας, η οποία, όπως ανέφερε «επανέρχεται στην ανάπτυξη, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις» έστειλε ο Εμανουέλ Μακρόν, κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη η Αθήνα να παραμείνει συνεπής στις δεσμεύσεις της μέχρι και το καλοκαίρι του 2018, αλλά και οι θεσμοί να τηρήσουν τις δικές τους, αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα της ελάφρυνσης χρέους μετά το τέλος του προγράμματος.

Ο ρόλος του ΔΝΤ

Απαντώντας σε ερώτηση για τον ρόλο του ΔΝΤ στη νέα «αρχιτεκτονική της Ε.Ε.», ο κ. Μακρόν εξέφρασε την άποψη ότι το Ταμείο θα πρέπει διαπραγματευτεί με καλή πίστη και χωρίς νέους όρους. «Το ΔΝΤ είναι πολύ σημαντικός οργανισμός, υποστηρίζω τον ρόλο του όμως δεν είναι ρόλος του να παρεμβαίνει σε ευρωπαϊκά θέματα», πρόσθεσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος χαιρέτισε «όλες τις προσπάθειες της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα τη δική σας δράση για τις μεταρρυθμίσεις και το κλείσιμο των δύο αξιολογήσεων», επισημαίνοντας ακόμη ότι αν και αδύναμα ακόμη «υπάρχουν θετικά στοιχεία».

Νέα ατζέντα για την Ευρώπη

«Τις επόμενες εβδομάδες θα σημειώσουμε σημαντικά βήματα για τη νέα ατζέντα για την Ευρώπη», συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι ελπίζει «η Ευρώπη να παραμείνει ανοιχτή στις ξένες επενδύσεις». «Είμαι εδώ γιατί θέλω να μιλήσω και για το μέλλον. Η Ευρώπη βγαίνει σιγά σιγά από την κρίση», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Ελληνας πρωθυπουργός, όσον αφορά το θέμα του ΔΝΤ, ανέφερε:

«Το ΔΝΤ συμμετέχει εδώ και εφτά χρόνια στα ελληνικά προγράμματα και αναμένουμε για τις τελικές αποφάσεις σχετικά με τη χρηματοδοτική συμμετοχή ή όχι. Στο θέμα του χρέους είμαστε στην ίδια πλευρά. Βεβαίως υπάρχουν και διαφορές όπως στις εκτιμήσεις. Η συμβολή του Ταμείου συνολικά σε ευρωπαϊκά προγράμματα θα πρέπει να αποτιμηθεί και να βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα. Ο αντίκτυπος δεν ήταν πάντα θετικός».

Ο κ. Τσίπρας συνέδεσε το τέλος της ελληνικής κρίσης με μία νέα σελίδα στην Ευρώπη, ενώ τόνισε πως «είμαστε κοντά στην έξοδο από την κρίση και το 2017 θα έχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης».

«Το οριστικό τέλος της ελληνικής κρίσης θα σημάνει το πέρασμα της Ευρώπης σε νέα εποχή με περισσότερη αισιοδοξία. Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε στενά στον τομέα των επενδύσεων. Κρίσιμος τομέας για την ενίσχυση της δυναμικής της ελληνικής οικονομίας. Καλωσορίζω το γεγονός ότι ήρθαν μαζί με τον Πρόεδρο Μακρόν μεγάλος αριθμός στελεχών γαλλικών εταιρειών, να χαιρετίσω τη συμφωνία για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης όπως και την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ ελληνικών και γαλλικών clusters. Συμφωνήσαμε να εντείνουμε τη συνεργασία σε κλάδους όπως η Άμυνα, η μεταφορές, η ενέργεια, οι νέες τεχνολογίες», πρόσθεσε. Μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε όπως είπε ο πρωθυπουργός στον ρόλο της Ευρώπης και στις ευρύτερες εξελίξεις.

Προσφυγικό, Τουρκία, Κυπριακό

«Συζητήσαμε τις περιφερειακές εξελίξεις και την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου της Ε.Ε., καθώς και για την προσφυγική κρίση και την Τουρκία. Είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η σταθερότητα και η αποφασιστικότητα στα μηνύματα που στέλνει η Ε.Ε. στην Τουρκία αλλά την ίδια στιγμή ότι έχει σημασία η διατήρηση των βασικών στοιχείων των σχέσεων και η προσπάθεια διαμόρφωσης θετικής ατζέντας. Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας έχει ιδιαίτερη αξία και για την Ευρώπη, για τον τουρκικό λαό, αλλά και για την προώθηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία», ανέφερε ακόμη ο κ. Τσίπρας. Για το ζήτημα του Κυπριακού δε, επισήμανε «την σταθερή προσήλωση για βιώσιμη λύση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή