Κυρ. Μητσοτάκης: Διεκδικούμε ρόλο ισότιμου εταίρου

Κυρ. Μητσοτάκης: Διεκδικούμε ρόλο ισότιμου εταίρου

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν άνοιξη του 2016, όταν στο πρώτο του ταξίδι στο Παρίσι με την ιδιότητα του προέδρου της Ν.Δ., ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να συναντηθεί με τον τότε υπουργό Οικονομίας του Φρ. Ολάντ Εμανουέλ Μακρόν. Ο Μακρόν είχε τότε μόλις ιδρύσει το En Marche και σήμερα είναι πρόεδρος της Γαλλίας. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. συνομιλεί πλέον με τους Ευρωπαίους ως εν αναμονή πρωθυπουργός. Και φρόντισε να συνοδεύσει τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Γαλλίας –τη μόνη που έκανε ο κ. Μακρόν εκτός πρωτοκόλλου– με τη σαφή πολιτική του θέση ότι ο ίδιος οραματίζεται την Ελλάδα στον πυρήνα της Ευρώπης – κοινώς, στην πρώτη ταχύτητα.

«Διεκδικούμε για την πατρίδα μας ρόλο ισότιμου εταίρου και όχι επαίτη στα ευρωπαϊκά δρώμενα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μακρόν χθες το πρωί, στην οικία του Γάλλου πρέσβη Κριστόφ Σαντεπί. «Πιστεύουμε στις μεγάλες αλλαγές που δημιουργούν νέες ευκαιρίες και περισσότερες δουλειές για όλους», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ν.Δ., προϊδεάζοντας ότι στη συζήτησή του με τον Γάλλο πρόεδρο, που ήταν μακρά και διήρκεσε περισσότερο απ’ το προκαθορισμένο, επικεντρώθηκε στην απασχόληση και στις μεταρρυθμίσεις. Και αυτό δεν αφορά μόνο τις μεταρρυθμίσεις στην Eυρωζώνη και την Ευρώπη πολλών ταχυτήτων που θα αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά μετά τις γερμανικές εκλογές, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν την Ελλάδα.

Εξάλλου, παρά τις διαφορετικές τους προελεύσεις –ο κ. Μητσοτάκης προΐσταται ενός «παλαιού» κόμματος, ενώ ο κ. Μακρόν ενός νέου σχηματισμού–, οι δύο άνδρες έχουν κοινό κεντρώο και μεταρρυθμιστικό πρόσημο. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιμένει και, σύμφωνα με πληροφορίες, το κατέστησε σαφές και με την τοποθέτησή του έναντι του κ. Μακρόν, σε ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων που απαιτείται για την έξοδο της χώρας από την κρίση – αλλαγές που θα πρέπει να αποτελέσουν μέρος ενός εθνικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση της χώρας, ελληνικής ιδιοκτησίας (κάτι που ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει δημοσίως ότι δεν διαθέτει η κυβέρνηση). Συζήτηση έγινε και για τις επενδύσεις, ζήτημα στο οποίο η φιλοσοφία των δύο ανδρών με το τεχνοκρατικό προφίλ φαίνεται να συγκλίνει, ενώ συμφώνησαν να υπάρξει και νέα συνάντηση. «Ο Εμανουέλ Μακρόν ήρθε στη χώρα μας για να στηρίξει την Ελλάδα. Και μάλιστα στην αρχή της θητείας του, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι ο ίδιος αντιμετωπίζει «πάντα θετικά και δημιουργικά τις πρωτοβουλίες που στηρίζουν την Ελλάδα. Χωρίς υπονόμευση, ιδεοληψία, μικροπολιτικές κριτικές». Η τελευταία επισήμανση ήταν σαφής αιχμή προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επί των ημερών του στην αντιπολίτευση ούτε τις επενδύσεις καλωσόριζε ούτε τις επισκέψεις ξένων ηγετών (το «go back, Madame Merkel» είναι χαρακτηριστικό).

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε τη «διαχρονική, ενεργή και έμπρακτη» στήριξη των ελληνογαλλικών σχέσεων και ότι το ίδιο θα κάνει και στο μέλλον. «Η Γαλλία είναι μια σημαντική χώρα που μπορεί να συμβάλει με σημαντικό τρόπο στην επιστροφή της Ελλάδας σε μια σταθερή και ισχυρή ανάπτυξη, κάτι που αποτελεί βασικό, κεντρικό στόχο της πολιτικής μας», υπογράμμισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή