Μήνυμα προς την Αγκυρα από το Κογκρέσο

Μήνυμα προς την Αγκυρα από το Κογκρέσο

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως προειδοποιητικό μήνυμα προς την Τουρκία γίνεται αντιληπτή η απόφαση επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου να μπλοκάρει την πώληση αμερικανικών όπλων προς τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες είναι επιφορτισμένες με την ασφάλεια του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πρακτικά, οι γερουσιαστές είχαν ζητήσει το μπλόκο πώλησης ημιαυτόματων όπλων και πυρομαχικών να μην περιοριστεί στους σωματοφύλακες του κ. Ερντογάν, αλλά να επεκταθεί στο σύνολο της τουρκικής αστυνομίας, όπου, άλλωστε, υπάγεται η ευθύνη ασφαλείας του Τούρκου προέδρου. Η Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας (όπως αποκαλείται η τουρκική αστυνομία) αριθμεί 270.000 προσωπικό, ελέγχεται άμεσα από τον κ. Ερντογάν και, υπενθυμίζεται, ότι τα τελευταία χρόνια έχει εξοπλιστεί και με βαρύ οπλισμό, κάτι που της επέτρεψε να αντιπαρατεθεί με αποτελεσματικότητα κατά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, ακόμη και με τακτικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο αποτελεί εκ των πραγμάτων ακόμη έναν τρόπο με τον οποίο οι Αμερικανοί αναδεικνύουν την αντίδρασή τους για τη βία που ασκήθηκε την περασμένη άνοιξη από σωματοφύλακες του κ. Ερντογάν εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών έξω από την κατοικία του Τούρκου πρέσβη στην Ουάσιγκτον. Υπενθυμίζεται ότι 15 από τους Τούρκους σωματοφύλακες του κ. Ερντογάν έχουν αναγνωριστεί και αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος. Εκ των γερουσιαστών που στήριξαν την τροπολογία, ο Δημοκρατικός Κρις Βαν Ολεν δήλωσε ότι αυτή αποτελεί ισχυρό μήνυμα: «Δεν θα επιτρέψουμε στους προσωπικούς σωματοφύλακες του προέδρου Ερντογάν να επιτίθενται σε ειρηνικούς Αμερικανούς διαδηλωτές σε αμερικανικό έδαφος και, σίγουρα, δεν πρόκειται να τους πουλάμε όπλα όσο το κάνουν αυτό».

Η απόφαση του Κογκρέσου ουσιαστικά ακυρώνει την πώληση αξίας 1,2 εκατ. δολαρίων ημιαυτόματων όπλων προς την Τουρκία, την οποία πριν από λίγους μήνες είχε εγκρίνει και προωθούσε η κυβέρνηση Τραμπ και πρακτικά είχε «παγώσει» από τον τελευταίο Μάιο, όταν καταγράφηκε η επίθεση των Τούρκων κατά των διαδηλωτών. Πέρα από την εσωτερική διάσταση που έχει για την αμερικανική πολιτική σκηνή η συγκεκριμένη κίνηση, παράλληλα αντικατοπτρίζει και το «βαρομετρικό χαμηλό» που χαρακτηρίζει τις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η συγκεκριμένη απόφαση δεν πρέπει να απομονώνεται και από τη μόλις προχθεσινή κίνηση των ομοσπονδιακών αρχών των ΗΠΑ να απαγγείλουν κατηγορίες σε Τούρκο πρώην υπουργό και άλλα πρόσωπα που είχαν προνομιακή μεταχείριση από το καθεστώς Ερντογάν, για ξέπλυμα ιρανικού χρήματος.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στην Ανατ. Μεσόγειο η Τουρκία εξακολουθεί να αντιδρά με διάφορους τρόπους στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ. Η αμερικανική ExxonMobil αποφάσισε να προχωρήσει σε δύο δοκιμαστικές γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, κάτι που προκάλεσε ακόμη μία φορά την αντίδραση της Τουρκία μέσω δύο NAVTEX (861/17 και 862/17). Με αυτό τον τρόπο, η Τουρκία ανακοίνωσε διεξαγωγή ασκήσων του ναυτικού της, αλλά και ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής σε μια θαλάσσια περιοχή στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε μεγάλο βαθμό εντός της ΑΟΖ της για τις 10 και 11 Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή