Παράπονα για τη γραφειοκρατία από τους Γάλλους υποψήφιους επενδυτές

Παράπονα για τη γραφειοκρατία από τους Γάλλους υποψήφιους επενδυτές

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια από κρατικούς φορείς και υπηρεσίες έθεσαν στον πρωθυπουργό οι εκπρόσωποι των γαλλικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα και συνόδευσαν τον πρόεδρο Εμ. Μακρόν στην Αθήνα. Στο ελληνογαλλικό επιχειρηματικό foroum που διοργανώθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος με τη συμμετοχή πολυπληθούς ομάδας Γάλλων και Ελλήνων επιχειρηματιών από μια ευρεία γκάμα κλάδων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έγινε αποδέκτης σοβαρών παραπόνων για τα γραφειοκρατικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επενδύσεις στην Ελλάδα και χρειάστηκε να δώσει διαβεβαιώσεις για την επίλυσή τους. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Τotal, η οποία είναι έτοιμη να επενδύσει εκατοντάδες εκατ. ευρώ στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της πετρελαϊκής πολυεθνικής Patrick Pouyanne μετέφερε το ενδιαφέρον της εταιρείας του για επενδύσεις στην Ελλάδα όχι μόνο στους υδρογονάνθρακες, αλλά και στις ανανεώσιμες πηγές και ταυτόχρονα την αρνητική εμπειρία του σε ό,τι αφορά τη γραφειοκρατία από την προσπάθεια εισόδου στην ελληνική αγορά. Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της Total, απηχώντας και προηγούμενη δήλωση του Εμανουέλ Μακρόν, σημείωσε πως υπάρχει γραφειοκρατία και πως ο αρμόδιος υπουργός ζήτησε να… περιμένουν. «Η φιλοσοφία μας είναι ξεκάθαρη. Δραστηριοποιούμαστε σε κάθε χώρα σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας. Εάν η Κύπρος θέλει να κάνω εξορύξεις, θα κάνω εξορύξεις στην Κύπρο. Εάν η Ελλάδα θέλει να κάνω εξορύξεις, θα κάνω εξορύξεις στην Ελλάδα. Είμαστε μια δημόσια (εισηγμένη) εταιρεία, μια εμπορική εταιρεία και όχι μια διπλωματική εταιρεία. Δεν χρειάζεται να επιλύσουμε κάτι. Πιστεύουμε ότι θα ήταν καλό να διερευνήσουμε το δυναμικό υδρογονανθράκων της Ελλάδας, καθώς υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση μιας νέας βιομηχανίας», είπε ο επικεφαλής της Total και συμπλήρωσε: «Εχουμε έναν ακόμη λόγο δραστηριοποίησης στην Ελλάδα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και κοιτάμε πολύ σοβαρά τις δυνατότητες ανάπτυξης δραστηριοτήτων στην Ελλάδα για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας. Αιολικής και ηλιακής».

Απαντώντας στον εκπρόσωπο της γαλλικής εταιρείας, ο πρωθυπουργός φέρεται να παραδέχθηκε το πρόβλημα και να δεσμεύτηκε για την επίλυσή του. «Η κυβέρνησή μου θα είναι δίπλα σας σε κάθε βήμα να ενθαρρύνει και να λύνει προβλήματα. Θα ήταν ψέμα να έλεγα πως από τη μια ημέρα στην άλλη θα μπορούσαμε να νικήσουμε το τέρας της γραφειοκρατίας ή να επιλύσουμε τη φορολογική επιβάρυνση, καθώς είμαστε σε αυτό το (φορολογικό) πλαίσιο λόγω δημοσιονομικής προσαρμογής. Για τα δύσκολα είμαστε και στα δύσκολα τα καταφέρνουμε καλύτερα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Αρνητική εμπειρία

Τη δική του αρνητική εμπειρία από τα γραφειοκρατικά εμπόδια και τις παρεμβάσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας κατά τη μακρά δραστηριότητα της Vinci στην Ελλάδα σε έργα οδικών υποδομών μετέφερε στον πρωθυπουργό ο επικεφαλής της γαλλικής κατασκευαστικής. Η εταιρεία, που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, γνωστοποίησε την πρόθεση να αξιοποιηθούν οι συμβάσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Σαφές επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα εξέφρασε και ο κ. Jean-Louis Chaussade, διευθύνων σύμβουλος (CEO) του κορυφαίου επιχειρηματικού ομίλου Suez. Ερωτηθείς για το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης των εταιρειών διαχείρισης ύδατος, επισήμανε ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αγοράσουμε το μάνατζμεντ αυτών των εταιρειών.

Στο περιθώριο του ελληνογαλλικού forum, πάντως, πραγματοποιήθηκαν και οι πρώτες διερευνητικές επαφές για συνεργασίες και επενδύσεις στην Ελλάδα. Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή της ΔΕΗ και της γαλλικής ENGIE αφού οι πληροφορίες φέρουν τους επικεφαλής των δύο εταιρειών να συζήτησαν για την προοπτική σύστασης ενός joint venture, το οποίο θα έχει ως αντικείμενο κοινές πρωτοβουλίες στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων σε ό,τι αφορά την ενέργεια. Στο πλαίσιο της συνεργασίας εξετάζεται οι δύο εταιρείες να συνεργαστούν στη λειτουργία αιολικού πάρκου στην Κρήτη, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η διοίκηση της ΔΕΗ έχει επαφές και με τους επικεφαλής της Suez.

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, βέβαια, μια μικρή ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μπρινό Λε Μερ. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της Aegean Airlines Ευτύχης Βασιλάκης (αυτή την περίοδο η αεροπορική εταιρεία «τρέχει» διαγωνισμό για την αγορά αεροσκαφών, στην οποία συμμετέχει και η Airbus), ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου με δραστηριότητα στα μέταλλα, στις κατασκευές και στην ενέργεια, και ο κ. Πολυχρόνης Συγγελίδης του επίσης ομώνυμου ομίλου που έχει την αντιπροσωπεία της γαλλικής Citroen στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή