Τζανακόπουλος: «Οχι» σε διαπραγμάτευση με την Eldorado πλην της διαδικασίας διαιτησίας

Τζανακόπουλος: «Οχι» σε διαπραγμάτευση με την Eldorado πλην της διαδικασίας διαιτησίας

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να λάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για να διαπραγματευτεί με την Eldorado Gold πέρα από τη διαδικασία της διαιτησίας, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος λίγες ώρες αφότου η καναδική εταιρεία ανακοίνωσε πως από τις 22 Σεπτεμβρίου θα παγώσει τις επενδύσεις της στα ορυχεία της στη Χαλκιδική.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε μεταξύ άλλων την εταιρεία ότι προσπαθεί να πιέσει την κυβέρνηση με «τελεσίγραφα» κι ότι επιδεικνύει «αποικιοκρατική νοοτροπία» που δεν έχει σχέση με τις ευρωπαϊκές πρακτικές. «Δεν έχουμε μάθει να λειτουργούμε με τελεσίγραφα (..) θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα στη βάση της νομοθεσίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος.ενώ σχολίασε ότι «είναι η 3η φορά που η εταιρεία προαναγγέλλει το τέλος των επενδυτικών της δραστηριοτήτων». «Τίποτε δεν μπορεί να αντιστρέψει» το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί γύρω από την Ελλάδα, πρόσθεσε. 

Ερωτηθείς για την ανάρτηση του κ. Καρανίκα, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος απέφυγε να σχολιάσει λέγοντας πως «μου κάνει εντύπωση που με καλείτε να σχολιάσω την τοποθέτηση Καρανίκα και όχι την αποικιακή αυθάδεια της εταιρείας». 

Ωστόσο, ο κ. Τζανακόπουλος επαναβεβαίωσε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος προτίθεται να εκδώσει προσωρινή άδεια για την λειτουργία του μεταλλείου της Ολυμπιάδας εντός Σεπτεμβρίου, όμως διευκρίνισε ότι οι διαφορές για τα δύο άλλα ορυχεία θα πρέπει να λυθούν μέσω της διαιτησίας. Παράλληλα προσπάθησε να υποβαθμίσει τον κίνδυνο απόσυρσης της καναδικής εταιρείας από την Ελλάδα, και τον αντίκτυπο που θα είχε στους επενδυτές.

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφερθείς στην ομιλία του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της ΔΕΘ για το θέμα των επενδύσεων τόνισε ότι η χώρα τα τελευταία δύο χρόνια σημειώνει υψηλά δεκαετίας στην εισροή ξένων επενδύσεων και πρόσθεσε με νόημα «κάναμε βήματα, η χώρα προχωρά σε επενδύσεις τίποτα δεν μπορεί αυτό να το αντιστρέψει, κανέναν επικοινωνιακό τέχνασμα δεν μπορεί να βλάψει αυτή την πορεία. Επίσης τόνισε ότι οι επενδυτές ενημερώνονται, ξέρουν πολύ καλά ότι η Ελλάδα εγγυάται φιλικό επενδυτικό κλίμα, ενώ και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε σημερινή της ανακοίνωση σημείωσε πως η Ελλάδα είναι ψηλά στην απορρόφηση του πακέτου Γιούνκερ.

Ερωτηθεις για τις επενδύσεις σε Ελληνικό και Cosco, ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν εξέφρασε επιφυλάξεις για τις επενδύσεις αυτές αλλά για τις συμβάσεις που είχαν υπογράψει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ερωτηθεις για το εάν στην ατζέντα της κυβέρνησης υπάρχει το θέμα των φοροελαφρύνσεων, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι έχει ήδη ψηφιστεί η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 29% στο 26% και πρόσθεσε ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής στο οποίο υπάρχουν όρια που μπορεί να κινηθεί η κυβέρνηση ωστόσο γίνεται κάθε προσπάθεια για τη μείωση της φορολογίας. Ωστόσο ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι το βασικό πρόβλημα για τις επενδύσεις δεν είναι η φορολογία αλλά η γραφειοκρατία, για αυτό και η κυβέρνηση προχώρησε σε σημαντικές πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων.

Για τα ληξιπρόθεσμα είπε ότι αυξάνονταν με μεγαλύτερους ρυθμούς τα προηγούμενα χρόνια, υπογραμμίζοντας πάντως πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να γίνει ελάφρυνση στα βάρη για τους πολίτες μόλις υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή