Στην τελική ευθεία για νέα ηγεσία στη Δικαιοσύνη

Στην τελική ευθεία για νέα ηγεσία στη Δικαιοσύνη

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διεργασίες και οι ενδοκυβερνητικές διαβουλεύσεις για την επιλογή νέου προέδρου στον Αρειο Πάγο, καθώς και αντιπροέδρων στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας, ενόψει και της επίσημης έναρξης του νέου δικαστικού έτους την προσεχή Δευτέρα.

Μετά την ολοκλήρωση αύριο Πέμπτη και της διαδικασίας ακροάσεων από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής των ανωτάτων δικαστικών λειτουργών που έχουν κληθεί ως υποψήφιοι για τις επικείμενες επιλογές, το υπουργικό συμβούλιο θα προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τις προσεχείς ημέρες σε απόφαση για το ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος στον Αρειο Πάγο και ποιοι οι αντιπρόεδροι σε Α.Π. και Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου και έχουν εκκενωθεί θέσεις από τον περασμένο Ιούνιο.

Για την επιλογή νέου προέδρου στο ανώτατο δικαστήριο της ποινικής και της πολιτικής δικαιοσύνης για ακρόαση –που ολοκληρώνεται σήμερα– έχουν κληθεί συνολικά έξι ανώτατοι δικαστικοί, από τους οποίους τρεις είναι ήδη αντιπρόεδροι στον Αρειο Πάγο και τρεις αρεοπαγίτες.

Πρόκειται για τους αντιπροέδρους Ειρήνη Κιουρτσόγλου – Πετρουλάκη, Δημήτριο Κράνη, που είναι και Πρόεδρος στην Εθνική Σχολή Δικαστών και τον Ιωάννη Γιαννακόπουλο ο οποίος εκτελεί προσωρινά καθήκοντα Προέδρου στον Αρειο Πάγο μετά την αποχώρηση τον περασμένο Ιούνιο της Βασιλικής Θάνου, καθώς είναι ο αρχαιότερος και πρώτος στη δικαστική επετηρίδα.

Οι Δημ. Κράνης και Ειρήνη Κιουρτσόγλου – Πετρουλάκη, αν επιλεγεί κάποιος από τους δύο, θα παραμείνουν στο τιμόνι του Αρείου Πάγου για δύο ακόμα χρόνια –έως το 2019– ενώ ο κ. Γιαννακόπουλος αποχωρεί τον προσεχή Ιούνιο, σε λίγους μήνες δηλαδή.

Πέραν των τριών αντιπροέδρων στη διαδικασία ακροάσεως της Βουλής έχουν κληθεί για την επιλογή νέου προέδρου στον Αρειο Πάγο και τρεις αρεοπαγίτες. Μαρία Γαλάνη – Λεοναρδοπούλου, Ιωσήφ Τσαλαγανίδης και Βασίλειος Πέππας, για τον οποίο πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι μπορεί να αποτελέσει την έκπληξη και να επιλεγεί νέος πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου, σε περίπτωση που η κυβέρνηση, τελικώς, δεν καταλήξει σε κάποιον από τους τρεις αντιπροέδρους.

Με ορίζοντα διετίας

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, εκτός απροόπτου, εμφανίζεται αποφασισμένη να επιλέξει για την προεδρία του Αρείου Πάγου ανώτατο δικαστικό με χρονικό ορίζοντα διετίας, εκτός κι αν δεν καταλήξει σε κάποιον από τους υποψηφίους που φέρονται και ως επικρατέστεροι και έχουν δύο χρόνια παραμονής στο δικαστικό σώμα (Δημ. Κράνη, Ειρήνη Κιουρτσιούγλου – Πετρουλάκη, Βασίλειος Πέππας) και οδηγηθεί σε επιλογή του αρχαιότερου αντιπροέδρου Ιωάννη Γιαννακόπουλου.

Για την πλήρωση των πέντε κενών θέσεων στην αντιπροεδρία του Αρείου Πάγου σε ακρόαση στη Βουλή έχουν κληθεί οι αρεοπαγίτες Μαρία Γαλάνη – Λεοναρδοπούλου, Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, Βασίλειος Πέππας (έχουν κληθεί και ως υποψήφιοι για την προεδρία του Αρείου Πάγου) και οι Αγγελική Αλειφεροπούλου, Γεώργιος Κοντός, Ασπασία Μαγιάκου, Γεώργιος Λέκκας, Πηνελόπη Ζωντανού, Αθανάσιος Καγκάνης, Μαρία Χυτήρογλου, Ειρήνη Καλού, Αρτεμησία Παναγιώτου, Αλτάνα Κοκκοβού και Δημήτριος Γεώργας. Δεν εκλήθησαν, αν και στην επετηρίδα είναι πάνω από τον Δημήτριο Γεώργια, οι αρεοπαγίτες Χρ. Βρυνιώτης και Σοφία Ντάντου.

Σε ό,τι αφορά το Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν αποχωρήσει μόνον δύο αντιπρόεδροι, οι Δημοσθένης Πετρούλιας και Νικόλαος Μαρκουλάκης, ενώ από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αποχώρησε ο αντεισαγγελέας Γεώργιος Μπόμπολης και στη θέση του έχει ήδη επιλεγεί ο Ιωάννης Αγγελής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή