Ανάλυση: Οι άλλες (πολλές) «Σκουριές»…

Ανάλυση: Οι άλλες (πολλές) «Σκουριές»…

4' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aντε «να πάει στα τσακίδια η Eldorado», διότι ρυπαίνει το περιβάλλον, όπως έδειξε με μια ψεύτικη φωτογραφία από πλημμύρα (fake news δηλαδή) την περασμένη Δευτέρα ο πρωθυπουργικός σύμβουλος κ. Νίκος Καρανίκας.

Ανάλυση: Οι άλλες (πολλές) «Σκουριές»…-1

Στην ορεινή Γκιώνα θα έχουν νερό να πίνουν τα ζώα; Το ρωτάμε γιατί ο κ. Αλέξης  Τσίπρας, πριν γίνει «φίλος των επενδύσεων», ρωτούσε στην Βουλή για «την νέα επιφανειακή εξόρυξη που ετοιμάζει για την περιοχή η S&B και συγκεκριμένα στη θέση Κόκκινο Χώμα».

Ανησυχούσε ιδιαίτερα  για τις «Λούστρες (φυσικές λίμνες επάνω στο βουνό) που υπάρχουν στην περιοχή της σχεδιαζόμενης εξόρυξης είναι βασικές για το ξεδίψασμα των ζώων, που αν περικυκλωθούν από εργοτάξια μεταλλείων δεν θα μπορούν να συνεχίσουν να έχουν την ίδια λειτουργικότητα ούτε είναι σίγουρο ότι θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και δεν θα καταστραφούν» (Βουλή 25.2.2010) https://www.syriza.gr/article/id/40448/Epifaneiakes-eksorykseis-sto-Lidoriki.html#.WbjbEYppycY

Και ας πούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τσακωμένος με τις εξορύξεις για περιβαλλοντικούς (τρομάρα τους!) λόγους. Όμως, ούτε με τα αιολικά πάρκα τα πάνε καλά. Σε ερώτηση που κατέθεσαν ένδεκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πριν δύο χρόνια ήταν ενάντια στην εγκατάσταση εικοσιτριών ανεμογεννητριών «στην ακατοίκητη βραχονησίδα Άγιος Γεώργιος, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου» (Βουλή 27.5.2015 http://www.syriza.gr/article/id/61398/Erwthsh-Boyleytwn-SYRIZA-gia-tis-anemogennhtries-sto-nhsi–Agios-Gewrgios-.html#.WbjbXoppycY). Όταν λένε «κοντινή απόσταση» εννοούν 12 ναυτικά μίλια, που σε ευθεία είναι όσο απέχει το Σούνιο από την Βάρη ή το Πόρτο Ράφτη. «Η εν λόγω επένδυση», γράφουν οι ερωτώντες βουλευτές, «παρότι έχει λάβει θετική έγκριση για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από 28 υπηρεσίες 9 υπουργείων, έχει συγκεντρώσει και αρκετές διαμαρτυρίες είτε από περιβαλλοντολογικούς φορείς είτε από πολίτες…»

Οι 28 υπηρεσίες των 9 υπουργείων (!) δεν μπόρεσαν να δουν αυτό που διέκριναν οι ένδεκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Μιχάλης Κριτσωτάκης,  Σία Αναγνωστοπούλου, Φωτεινή Βάκη, Σωκράτης Βαρδάκης, Δημήτρης Γάκης, Κατερίνα Ιγγλέζη, Αγλαΐα Κυρίτση, Νίκος Μανιός, Νίκος Μιχαλάκης, Ιωάννης Μιχελογιαννάκης, Σάκης Παπαδόπουλος, Στέφανος Σαμοΐλης): «η βραχονησίδα μπορεί να μην κατοικείται από ανθρώπους, αλλά έχει ιδιαίτερο ρόλο στην προστασία της χλωρίδας και της πανίδας και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας – συγκεκριμένα, ως μεταναστευτικός σταθμός, χώρος αναπαραγωγής ή μόνιμο ενδιαίτημα για αρκετά είδη από μεταναστευτικά πουλιά και θαλασσοπούλια, λόγω της συγκεκριμένης θέσης της ανάμεσα στο Σαρωνικό Κόλπο και τις Δυτικές Κυκλάδες». Μόνο τις Δυτικές Κυκλάδες; Οι ευαίσθητοι της Προόδου δεν σκέφτηκαν ότι τα πουλιά μπορεί να θέλουν να επισκεφτούν το Πόρτο Χέλι, το Τολό, ακόμη και το Ναύπλιο. Ίδια απόσταση είναι…

Αλλά ούτε και στα βουνά πρέπει να τοποθετούνται οι ανεμογεννήτριες. Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας αντιτίθεται στην χωροθέτηση αιολικού πάρκου στην θέση «Μεγάλο Βουνό» του δήμου Ορχομενού διότι βρίσκεται κοντά σε οικισμό (Βουλή 17.11.2016 http://exeisminima.gr/blog/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%AF%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1-%CE%B2%CE%BF%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B1%CE%BD/)• τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν ανεμογεννήτριες στη θέση «Πέντε Πύργοι» της Δημοτικής Ενότητας Πέτρας του Δήμου Κατερίνης διότι «η ολοκλήρωση του έργου θα προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες στο ευαίσθητο οικοσύστημα της περιοχής» (Ερώτηση στην Βουλή 4.8.2016 , Ελισσάβετ-Μπέττυ Σκούφα, Αστέριος Καστόρης, Χαρίλαος Τζαμακλής http://www.syriza.gr/article/id/66266/Erwthsh-boyleytwn-SYRIZA-gia-adeiodothsh-stathmoy-hlektrikhs-energeias-apo-anemogennhtries-sth-thesh-Pente-Pyrgoi-.html#.WbjcRYppycY)• οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Ανδρέας Ξανθός, Απόστολος Αλεξόπουλος, Θανάσης Πετράκος δεν ήθελαν αιολικά πάρκα στο Ρέθυμνο διότι «η κυβέρνηση (Σ.Σ. Σαμαρά) προωθεί την λογική της “Κρήτης-μπαταρία” και την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση μεγάλων αιολικών πάρκων σε όλους τους ορεινούς όγκους του νησιού, με υποχρεωτική απαλλοτρίωση ιδιωτικών περιουσιών στο όνομα του “εθνικού συμφέροντος”» (Βουλή 21.11.2014 http://www.syriza.gr/article/id/58363/Epikairh-erwthsh-boyleyth-SYRIZA:-Epaneksetash-adeiodothsewn-ependytikoy-schedioy-anemogennhtriwn-B-APE-sto-Nomo-Rethymnoy.html#.WbjckIppycY). Εκείνη την εποχή το κόστος προμήθειας μαζούτ και ντίζελ στην Κρήτη ήταν γύρω στα 300 εκατ. ετησίως και ίσως γι’ αυτό να υπάρχουν πλεονάζουσες οικολογικές ευαισθησίες για τις ανεμογεννήτριες. Η  ηλεκτροπαραγωγή της Μεγαλονήσου επιβάρυνε τους καταναλωτές ολόκληρης της επικράτειας με 415,6 εκατομμύρια ευρώ το 2012 και 388,6 εκατομμύρια το 2013 (EuroToday 15.7.2014 http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1236265/fotia-to-kostos-hlektrodothshs-sta-nhsia.html). Πλήρωσαν ακόμη και όσοι έχουν τα φουγάρα των θερμοηλεκτρικών σταθμών στην αυλή τους .

Αλλά ούτε με τις δημόσιες επενδύεις τα έχουν καλά οι όψιμοι «φίλοι της ανάπτυξης». Δεν θα αναφερθούμε μόνο στους αγώνες της «Προόδου» να μην γίνουν χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στην Κερατέα και αλλαχού. O ΣΥΡΙΖΑ Αρτας προειδοποιούσε ότι «ο λαός όλης της Ηπείρου θα απαντήσει με αντίσταση και νέους αγώνες» στην κατασκευή φράγματος στα Τζουμέρκα και η κυβέρνηση Παπαδήμου αδιαφορεί «πλήρως για τις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό (σ.σ.: το φράγμα!) για το φυσικό – πολιτιστικό περιβάλλον και τη ζωή των κατοίκων της περιοχής» (Βουλή 16.1.2012 http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=27755). Επιπλέον οι βουλευτές Χρήστος Μαντάς, Όλγα Γεροβασίλη, Κώστας Μπάρκας, Δημήτρης Παπαδημούλης , Ηρώ Διώτη ήταν εναντίον «της κατασκευής φράγματος στη θέση Αγίου Νικολάου του ποταμού Αράχθου» διότι «θα υποβαθμίσει την περιοχή, θα αλλοιώσει τον πολιτιστικό της χαρακτήρα και θα ακυρώσει επενδύσεις σε υποδομές που έχουν γίνει από το κράτος και από ιδιώτες σε επιχειρήσεις ήπιας τουριστικής ανάπτυξης» (23.7.2012 http://www.syriza.gr/article/id/46806/Erwthsh-boyleytwn-SYRIZA-EKM-pros-ton-Ypoyrgo-Periballontos-Energeias-kai-Klimatikhs-Allaghs-me-thema-thn-kataskeyh-toy-fragmatos-ston-Arachtho.html#.Wbje0oppycY)

Φυσικά και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να είναι υπέρ της ιδιωτική πολεοδόμησης για την δημιουργία παραθεριστικών οικισμών, από αυτούς που λέμε να κάνουμε για να προσελκύσουμε συνταξιούχους εύπορων χωρών για μόνιμη διανομή εδώ που υπάρχει ήλιος και θάλασσα. Ο βουλευτής κ. Νίκος Συρμαλένιος το είδε ως «προμελετημένο έγκλημα σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης των νησιών μας… καταστροφέα και του αρχέγονου πολιτισμού του Αιγαίου πελάγους, που μαζί με το περιβάλλον και την εξαιρετικού κάλλους ομορφιά του» και εκέκραξε στην Βουλή: «Κάτω τα χέρια από τα νησιά! Κάτω τα χέρια από το Αιγαίο!!!» (Ομιλία 31.10.2012 https://kepom.wordpress.com/2012/11/01/vouli_syrmalenios/)

Δεν υπάρχει επένδυση στην Ελλάδα την οποία δεν πολέμησε η «Πρόοδος» γενικώς και ο ΣΥΡΙΖΑ ειδικώς. Γι' αυτό, αφού πλέον όλοι συμφωνούν ότι η χώρα χρειάζεται επενδύσεις και όπως είπε ο κ. Τσίπρας στην ΔΕΘ ο «ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής μας», η κυβέρνηση πρέπει να παραχωρήσει την θέση της σε κάποιους που είναι πραγματικά υπέρ των επενδύσεων. Κι αυτοί στην αντιπολίτευση θα έχουν όλο το χρόνο να αναλύσουν τις αντιαναπτυξιακές εμμονές τους και -ποιος ξέρει;- μπορεί και να τις θεραπεύσουν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή