Το πλαίσιο για τη σχέση Ηνωμένου Βασιλείου – Ε.Ε.

Το πλαίσιο για τη σχέση Ηνωμένου Βασιλείου – Ε.Ε.

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τρία βρετανικά μηνύματα ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ερχόμενου Οκτωβρίου, όταν αναμένεται να συζητηθούν και οι προτάσεις για τη Μελλοντική Εταιρική Σχέση Ηνωμένου Βασιλείου – Ε.Ε., ανέλυσε χθες η Βρετανή πρεσβευτής στην Αθήνα Κέιτ Σμιθ. Το πρώτο αφορά τις κοινές στοχεύσεις που έχουν το Λονδίνο και η Ε.Ε. για την ασφάλεια και την ανάγκη συνέχισης της συνεργασίας σε αυτό τον τομέα. Το δεύτερο, όπως είπε, αφορά τη βρετανική πεποίθηση ότι μπορεί να συνεχιστούν οι συμπράξεις σε επίπεδο ΝΑΤΟ, ΟΗΕ και ΟΑΣΕ, σταχυολογώντας, μάλιστα, ως παραδείγματα επιτυχούς συνεργασίας τα δυτικά Βαλκάνια, τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την αντιμετώπιση της ρωσικής απειλής. Το τρίτο μήνυμα, όπως υπογράμμισε η κ. Σμιθ, είναι η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας της Βρετανίας με τις ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης –βεβαίως– της Ελλάδας.

Εξωτερική πολιτική, άμυνα

Η κ. Σμιθ δεν επεκτάθηκε σε λεπτομέρειες όσων θα ακολουθήσουν, ωστόσο κατέστησε σαφές ότι για τη Βρετανία ο στόχος παραμένει μια επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., ώστε σε 18 μήνες να ισχύσει το Brexit. Στο έγγραφο που ήδη από προχθές η βρετανική κυβέρνηση δημοσιοποίησε σχετικά με τις προτάσεις της για την εταιρική σχέση σε εξωτερική πολιτική, άμυνα και ανάπτυξη περιλαμβάνονται αρκετά στοιχεία τα οποία στοχεύουν να αναδείξουν τη στρατηγική σημασία του Λονδίνου σε διάφορους τομείς, από τις αμυντικές δαπάνες μέχρι τον κομβικό ρόλο του Σίτι ως χρηματοοικονομικού κέντρου που, μεταξύ άλλων, αποτελεί μοχλό ανάπτυξης όχι μόνο για τη Βρετανία αλλά για το σύνολο της Ευρώπης.

Ηδη, προτού το Brexit μετατραπεί σε πραγματικότητα, καταγράφονται ορισμένες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εξελίξεις και στο επίπεδο των διμερών στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας και Βρετανίας. Κατ’ αρχάς, το Λονδίνο φαίνεται να συμμερίζεται την πιο ήπια στάση της Αθήνας στο ζήτημα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και όχι τη σκληρή άποψη που έχει επικρατήσει (τουλάχιστον αυτή τη στιγμή) στο Βερολίνο ή στο Παρίσι. Το Λονδίνο ενδιαφέρεται, επίσης, να διατηρήσει την εξαιρετική συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο, όπως φαίνεται από τη χρήση των εγκαταστάσεων της Σούδας, αλλά και την πολύ ενεργή αεροναυτική συνεργασία σε συνεκπαιδεύσεις, αλλά και επιχειρήσεις στη Μεσόγειο και αλλού.

Χθες, άλλωστε, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης υποδέχθηκε τον Βρετανό ομόλογό του Στιούαρτ Πιτς, με τον οποίο και συζήτησαν τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και τη δυνατότητα εμβάθυνσης της συνεργασίας. Τέλος, εξαιρετικής σημασίας για την Αθήνα είναι και η εμπορική συμφωνία που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ Ε.Ε. και Βρετανίας, χώρα η οποία αποτελεί μία από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή