Συγκλίσεις με Ιταλία για αλλαγές στην Ε.Ε.

Συγκλίσεις με Ιταλία για αλλαγές στην Ε.Ε.

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης, την επαύριον της ομιλίας του επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο Ευρωκοινοβούλιο, ήταν ένα από τα κεντρικά θέματα στη συνάντηση που είχαν στην Κέρκυρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Ιταλός ομόλογός του Πάολο Τζεντιλόνι, στο πλαίσιο του πρώτου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας. Οπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης με τον κ. Τζεντιλόνι, οι διεργασίες εντείνονται προκειμένου οι μεσογειακές χώρες της Ευρώπης «να διαμορφώσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα παρέμβουμε καθοριστικά, πρωταγωνιστικά σε αυτήν τη συζήτηση και στις εξελίξεις».

Τα σημεία στα οποία διεφάνη χθες συμφωνία ανάμεσα στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Ιταλίας είναι η θέσπιση Κοινοβουλίου και θέσης υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης, καθώς και η μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. «Προτείνουμε, ταυτόχρονα, τη θέσπιση υπουργού Κοινωνικής Συνοχής», είπε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη να υπάρξει ένας δεσμευτικός ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε υποστηρικτικός στην ιταλική πρόταση οι θέσεις των ευρωβουλευτών που θα μείνουν κενές μετά της ολοκλήρωση του Brexit στις επόμενες ευρωεκλογές να μοιραστούν στη βάση μιας υπερεθνικής λίστας, ώστε να ενισχυθεί η ιδέα δημιουργίας ισχυρών ευρωπαϊκών κομμάτων.

Ο κ. Τζεντιλόνι έσπευσε να υπογραμμίσει ότι το θέμα του μετασχηματισμού της Ευρώπης δεν μπορεί να παραμείνει σε επίπεδο νέας αρχιτεκτονικής και μόνο. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή η πιο εξελιγμένη, η βελτιωμένη αρχιτεκτονική της Ευρώπης, προϋποθέτει και πιο βελτιωμένες και πιο εξελιγμένες πολιτικές. Ηρθε η στιγμή, πραγματικά, να εστιάσουμε στην ανάπτυξη, στις επενδύσεις, στην ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης απέναντι σε άλλες διεθνείς πραγματικότητες», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας συζητήθηκε η διμερής οικονομική συνεργασία και ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η Ελλάδα, στην πορεία εξόδου από την κρίση, χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να ενισχυθεί με επενδύσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Χαιρέτισε την υπογραφή συμφωνίας παραχώρησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική Ferrovie Dello Stato, αναφέροντας ότι, πέραν της εξαγοράς, η ιταλική εταιρεία θα προχωρήσει σε επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ στους ελληνικούς σιδηροδρόμους. Αναφέρθηκε, επίσης, στις επενδύσεις ιταλικών εταιρειών στον αγωγό ΤΑΡ αλλά και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ενέργεια, προσφυγικό

Συζητήθηκε, επιπλέον, η προοπτική επενδύσεων στους τομείς υψηλής τεχνολογίας, υποδομών και τουρισμού, καθώς και η ενεργειακή συνεργασία. Τέλος, συζητήθηκε η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, όπου υπάρχει η κοινή προσέγγιση της δίκαιης κατανομής βαρών. Αναφορικά με την Τουρκία, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι αυστηρή με τη γείτονα όσον αφορά την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, αλλά δεν θα πρέπει να κλείσει την πόρτα της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή