Θετικό αφήγημα το στοίχημα Κυρ. Μητσοτάκη

Θετικό αφήγημα το στοίχημα Κυρ. Μητσοτάκη

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μεγάλο στοίχημα της οικοδόμησης θετικού αφηγήματος για την Ελλάδα του αύριο και της ανάπτυξης νέας δυναμικής, στην κρίσιμη πολιτικά σεζόν που άνοιξε, αναλαμβάνει απόψε στο Βελλίδειο με την ομιλία του ενώπιον των παραγωγικών φορέων (και αύριο με τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ) ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Υπό την ομπρέλα του συνθήματος «οι Ελληνες αξίζουμε καλύτερα», ο κ. Μητσοτάκης φιλοδοξεί να εκπέμψει ελπίδα, προοπτική και εθνική αυτοπεποίθηση κόντρα στη λογική της μετριότητας και των χαμηλών προσδοκιών που υπερασπίζεται η κυβέρνηση, με μια ομιλία που οι πληροφορίες επιμένουν ότι θα είναι περισσότερο οραματική και λιγότερο τεχνοκρατική, παρότι δεν θα λείψουν εξαγγελίες και μάλιστα πολύ συγκεκριμένες.

Η Πειραιώς φιλοδοξεί η αποψινή ομιλία του προέδρου της Ν.Δ. να αποτελέσει το ορόσημο για την από εδώ και στο εξής πορεία, η οποία αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε εκλογές, και με αυτή την έννοια αποτελεί το βασικό βήμα δημοσιότητας απ’ το οποίο ο κ. Μητσοτάκης θα απαντήσει στο ερώτημα «γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι». Κυρίως, απευθυνόμενος στους πιο δύσπιστους που γυρίζουν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά απαξιώνουν συνολικά τα κόμματα, να απαντήσει γιατί μια κυβέρνηση της Ν.Δ. μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τη μετά το μνημόνιο μέρα και να οδηγήσει τη χώρα σε μια ευρωπαϊκή κανονικότητα. Βασική επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη, έλεγαν κύκλοι της Πειραιώς, είναι να πείσει ότι έχει και τη βούληση, αλλά και το ρεαλιστικό και τεκμηριωμένο σχέδιο να το κάνει, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, το success story της οποίας βυθίστηκε στις Σκουριές και στην πετρελαιοκηλίδα του Σαρωνικού, λίγα 24ωρα μετά τις εξαγγελίες περί Grinvest του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Νέες ομάδες ψηφοφόρων

Υπό αυτό το πρίσμα, η ομιλία του κ. Μητσοτάκη, που κρατείται επτασφράγιστο μυστικό, θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες εξαγγελίες (προφανώς στο πεδίο της φορολογίας, των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων). Μεγάλο βάρος θα δοθεί, όμως, στο οραματικό κομμάτι. Στόχος της φετινής εμφάνισης του προέδρου της Ν.Δ. στη ΔΕΘ είναι να  λειτουργήσει ως συνέχεια της περσινής «Συμφωνίας Αλήθειας» και πλέον να ανοιχθεί και σε νέες ομάδες ψηφοφόρων, και ιδιαίτερα στη νέα γενιά και σε αδύναμες κοινωνικά ομάδες. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να απευθυνθεί σε όλους τους Ελληνες – σε αντίστιξη με τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο έχει επανειλημμένα κατηγορήσει ότι διχάζει και απευθύνεται στο στενό κομματικό του ακροατήριο. Αναφορές αναμένονται και στο ζήτημα των θεσμών –ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα επανέλθει στην ανάγκη θεσμών που θα εγγυώνται τη δικαιοσύνη, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία– της λειτουργίας του κράτους και στην ανάγκη απελευθέρωσης από «τα δεσμά του κρατισμού», ενώ ξεχωριστή θέση αναμένεται να έχουν και τα ζητήματα Παιδείας, τα οποία έχει αναβαθμίσει στην ατζέντα του εδώ και καιρό, επιμένοντας ότι η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γυρίζει την Παιδεία στη δεκαετία του ’80, την ώρα που τα πανεπιστήμια θα μπορούσαν να αποτελέσουν βασικό άξονα στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση.

Χθες, κατά την επίσκεψή του στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε, εξάλλου, την ανάγκη δημιουργίας ενός πόλου επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στην πόλη, επιμένοντας ότι χρειάζονται πανεπιστημιακά ιδρύματα που προάγουν την εφαρμοσμένη έρευνα και τα οποία «δεν θα έχουν καμία δυσκολία σε επίπεδο αντίληψης να συνδεθούν με την παραγωγή και την πραγματική αγορά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή