Νέα δεδομένα, νέα συνθήματα από την Πειραιώς

Νέα δεδομένα, νέα συνθήματα από την Πειραιώς

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το έκτο κατά σειρά σύνθημα είναι αυτό που θα πλαισιώσει την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην 82η ΔΕΘ, από την περίοδο που ο σημερινός πρόεδρος της Ν.Δ. ξεκίνησε την προεκλογική καμπάνια για να διεκδικήσει τα ηνία της Κεντροδεξιάς μέχρι και σήμερα, στη δεύτερη παρουσία του στη συμπρωτεύουσα ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ως εκ τούτου, έχει ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον να καταγραφεί η εξέλιξη της κεντροδεξιάς συνθηματολογίας μέχρι σήμερα, αλλά πρωτίστως να αποκρυπτογραφηθούν τα επικοινωνιακά μηνύματα που εκπέμπει το φετινό σύνθημα της ΔΕΘ. «Οι Ελληνες αξίζουμε καλύτερα» είναι το σύνθημα με το οποίο «ανεβαίνει» η Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη.

Μήνυμα απόλυτα θετικό, που εκφράζει την επιθυμία του επικοινωνιακού επιτελείου για στροφή σε θετική ατζέντα, ενώ παράλληλα αποτυπώνει την πεποίθηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως η σημερινή κυβέρνηση «βάζει ταβάνι» στις προσδοκίες.

Η λέξη «καλύτερα» συμβολίζει μια ποιοτική διαφορά που στην Πειραιώς θεωρούν πως είναι κρίσιμη σε μια εποχή υποβάθμισης του ιδιωτικού, αλλά και δημόσιου βίου. Από το συγκεκριμένο σύνθημα δεν μπορεί να διαφύγει της προσοχής η λέξη «Ελληνες», που σημαίνει πως απευθύνεται για πρώτη φορά με τόση ευθύτητα, όχι σε κάποιο υποσύνολο, αλλά στο όλον.

Αναδρομή

Αν κάνει κανείς μια αναδρομή στο πώς εξελίχθηκε σε κεντρικό επίπεδο η συνθηματολογία της Ν.Δ. τον τελευταίο 1,5 χρόνο, σαφώς και θα διαπιστώσει μια κλιμάκωση στην επικοινωνία. Προσπερνώντας το «από την αρχή» το οποίο έδωσε το δαχτυλίδι του προέδρου της Κεντροδεξιάς στον κ. Μητσοτάκη, περάσαμε τον Μάρτιο του 2016 στο «Φύγετε». Το επικοινωνιακό επιτελείο της Ν.Δ., υπό την καθοδήγηση του συντονιστή στρατηγικού σχεδιασμού Τάκη Θεοδωρικάκου, με το σύνθημα αυτό πέτυχε τον πρώτο μεγάλο στόχο για εκείνη την περίοδο: τη συσπείρωση της παραταξιακής βάσης και όσων εξαρχής θεωρούσαν τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επιβλαβή για τον τόπο.

Η συνέχεια δόθηκε με το «Οξυγόνο» που είχε πιο πολιτικά χαρακτηριστικά, για να περάσουμε στην περαιτέρω κλιμάκωση στην περυσινή ΔΕΘ με τη «Συμφωνία Αλήθειας» που αφορούσε ένα νέο συμβόλαιο με την κοινωνία σε αντιπαραβολή με τις ψεύτικες υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Στις περιοδείες του 2017 εισήχθη το σύνθημα «Πολιτική Αλλαγή» που εμπέδωνε το σταθερό, ήδη από τον Μάρτιο του 2016, αίτημα για εκλογές, για να καταλήξουμε στο φετινό της ΔΕΘ, που αποτελεί σαφώς το πιο εξωστρεφές που έχει διατυπωθεί μέχρι τώρα. Σε δεύτερο πλάνο θα υπάρχει και η «Συμφωνία Αλήθειας» που όχι μόνο δεν λησμονείται, αλλά θα «δηλώνει παρούσα» μέχρι και τις εκλογές, καθώς θεωρείται βασικός πυλώνας και συνδετικός κρίκος των στρατηγικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή