Μάργκοτ Βάλστρομ: Πρόκληση για τη δημοκρατία σήμερα είναι η μη συμμετοχή στα κοινά

Μάργκοτ Βάλστρομ: Πρόκληση για τη δημοκρατία σήμερα είναι η μη συμμετοχή στα κοινά

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η μεγαλύτερη πρόκληση για τη δημοκρατία σήμερα είναι η απώλεια της πίστης του κόσμου στις δημοκρατικές αξίες και η μη συμμετοχή στα κοινά». Ετσι συνοψίζει στην «Κ» την πρόκληση των καιρών μας η Μάργκοτ Βάλστρομ, υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας. Η κ. Βάλστρομ βρέθηκε στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα για να συμμετάσχει ως κεντρική ομιλήτρια στην καθιερωμένη εκδήλωση του Athens Democracy Forum στη Στοά του Αττάλου.

Στην αποκλειστική δήλωσή της στην «Κ», η Σουηδή υπ. Εξωτερικών σημειώνει: «Είναι δεδομένο ότι οι δημοκρατικές κοινωνίες με μεγαλύτερη ισότητα μεταξύ των πολιτών παράγουν υψηλότερο βιοτικό επίπεδο και συνθήκες βιώσιμης ειρήνης. Ωστόσο οι άνθρωποι, και οι λαϊκιστές πολιτικοί, συχνά αναζητούν απλές απαντήσεις σε σύνθετα ζητήματα, ξεχνώντας τις αρχές –δημοκρατία, ισότητα, κράτος Δικαίου– επί των οποίων έχουν οικοδομηθεί οι κοινωνίες μας».

Σύμφωνα με την κ. Βάλστρομ, «η Ε.Ε., για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, πρέπει να παράγει χειροπιαστά αποτελέσματα για τον κόσμο – για παράδειγμα, χρειαζόμαστε μία κοινωνική Ευρώπη όπου οι πολίτες θα βρίσκουν θέσεις εργασίας με δίκαιες εργασιακές συνθήκες. Δεύτερον, οι εκπρόσωποι της Ε.Ε., επίτροποι, ευρωβουλευτές και άλλοι, πρέπει να ταξιδεύουν ανά την Ενωση και να δείχνουν στους πολίτες το έργο της Ε.Ε. Τρίτον, η Ε.Ε. και όλα τα κράτη-μέλη πρέπει πάντα να συμμορφώνονται με τις θεμελιώδεις αξίες της Ε.Ε. – τη δημοκρατία, την ισότητα, το κράτος Δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρήνη».

Στην ομιλία της στη Στοά του Αττάλου, η Σουηδή υπουργός επέκρινε με δριμύτητα την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και τη φιλοσοφία μηδενικού αθροίσματος που εκπέμπει η κυβέρνηση Τραμπ. Αντί για στόχους αύξησης αμυντικών δαπανών, είπε, πρέπει να εστιάσουμε σε αύξηση των πόρων για εξωτερική βοήθεια – και σε μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική και τη διπλωματία.

Ο Κόφι Ανάν

Μεταξύ των πολλών άλλων αξιοσημείωτων στιγμών του αθηναϊκού τριημέρου του Forum ήταν η εναρκτήρια ομιλία του Κόφι Ανάν, ο οποίος, ενθυμούμενος τον Αριστοτέλη, τόνισε ότι η υπονόμευση της μεσαίας τάξης υποσκάπτει τα ίδια τα θεμέλια της δημοκρατίας, μετατρέποντάς τη σε ολιγαρχία. Ηταν επίσης η ομιλία την Πέμπτη της Χιενσέο Λι, που αυτομόλησε από τη Βόρεια Κορέα όταν ήταν έφηβη και, ύστερα από χρόνια ζωής στην παρανομία στην Κίνα, κατάφερε τελικά να φτάσει στη Νότια Κορέα. Η κ. Χιενσέο, της οποίας η μαρτυρία, «Το κορίτσι με τα επτά ονόματα», έχει μεταφραστεί σε 19 γλώσσες, είπε ότι μαθαίνει «κάθε μέρα που περνάει το νόημα της ελευθερίας».

Την Παρασκευή το πρωί, σε μία συνεδρία με τίτλο «Συνομιλώντας με τους Times», έξι δημοσιογράφοι της εφημερίδας, μαζί με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της New York Times Company, Μαρκ Τόμσον, μίλησαν για τον Τραμπ, τις ψευδείς ειδήσεις, την Ε.Ε. και το μέλλον της δημοσιογραφίας. Ο Τόμσον το απόγευμα συνομίλησε στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχου με τον Αλέξη Παπαχελά για πολλά από τα ανωτέρω θέματα, τονίζοντας τη σημασία της «χαμένης τέχνης» τού να ακούν ο ένας τον άλλο άνθρωποι που διαφωνούν ριζικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή