Η ατζέντα Κοτζιά στις ΗΠΑ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επαφές στις οποίες θα συζητηθούν εκτενώς ζητήματα της τρέχουσας ατζέντας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, θα έχει τις αμέσως επόμενες ημέρες στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, στο περιθώριο των εργασιών της 72ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο ΥΠΕΞ θα εκπροσωπήσει τη χώρα, καθώς ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας δεν θα μεταβεί φέτος στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, αλλά και με τον Μάθιου Νίμιτς, ειδικό μεσολαβητή για την ονοματολογική διαφορά ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια.

Αν και η τρέχουσα χρονική περίοδος είναι σχετικά αδρανής λόγω των τοπικών εκλογών, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 15 Οκτωβρίου στα Σκόπια. Η συγκεκριμένη ημερομηνία θεωρείται μάλλον κρίσιμη, και διπλωματικές πηγές με γνώση των τεκταινομένων στη γειτονική χώρα ανέφεραν στην «Κ» ότι δεν αποκλείεται το αποτέλεσμα των εκλογών της 15ης Οκτωβρίου να μπορεί να ερμηνευθεί με τρόπο που θα εξυπηρετεί τόσο τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και τον Αλβανό εταίρο Αλί Αχμέτι, όσο και τον αντιπολιτευόμενο Νίκολα Γκρούεφσκι. Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν ότι σε ένα τέτοιο σενάριο, η μια πλευρά θα μπορούσε να επικαλεστεί νίκη σε επίπεδο αριθμού δήμων και η άλλη επικράτηση σε απόλυτους αριθμούς ψηφοφόρων.

Δεν πρόκειται, βέβαια, για το μόνο θέμα που θα συζητήσει ο κ. Κοτζιάς στη Νέα Υόρκη. Σε διμερές επίπεδο, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί –μεταξύ άλλων– με τους ομολόγους από τη Λιβύη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τον Λίβανο. Θα συναντηθεί, επίσης, με τον πρόεδρο του Κοσόβου, Χατσίμ Θάτσι, τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και τον πρόεδρο της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής Ντέιβιντ Χάρις. Ο κ. Κοτζιάς θα προεδρεύσει, επίσης, από κοινού με τον Κινέζο ομόλογό του στη συνάντηση των χωρών-μελών του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών (το οποίο συνεδρίασε για πρώτη φορά τον περασμένο Απρίλιο έπειτα από πρωτοβουλία της Αθήνας). Στη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιηθούν: μια τετραμερής των βαλκανικών χωρών-μελών της Ε.Ε. (Ελλάδα, Βουλγαρία, Κροατία, Ρουμανία) καθώς και η τριμερής Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου.

Ο κ. Κοτζιάς θα παραστεί και σε εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν προς τιμήν του από το Παγκόσμιο Εβραϊκό Κογκρέσο και την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής.

Επαφές στη Νέα Υόρκη θα έχει και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης, ο οποίος θα συναντηθεί και με τον κ. Γκουτιέρες, ενώ αναμένεται να παραδώσει στον γ.γ. του ΟΗΕ γραπτές θέσεις της Λευκωσίας για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται το μέλλον των συνομιλιών για το Κυπριακό. Ο κ. Αναστασιάδης θα συναντηθεί, επίσης, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή