ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Διαρκές το αίτημα για πολιτική αλλαγή – Θα προτείνουμε νέο καινοτόμο εκλογικό σύστημα

mitsotakis--6
mitsotakisdeth1

Οι ιδιωτικές επενδύσεις θα είναι ο βασικός μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που παραχωρεί στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ. Η κυβέρνησή του, είπε, θα είναι απολύτως προσηλωμένη στην προσέλκυση επενδύσεων και δεν θα δεχθεί αποκλίσεις. «Έχω δεσμευθεί σε μείωση κατά 20% της φορολογίας στις επιχειρήσεις μέσα σε δύο μήνες», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «έχω δεσμευτεί για ένα απλοποιημένο αδειοδοτικό πλαίσιο».  Δεν φοράω τη μία το κοστούμι του επενδυτή και την άλλη το αμπέχωνο του διαδηλωτή, είπε ακόμη ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Είναι ο μόνος τρόπος να οδηγηθούμε σε μια γρήγορη αποκλιμάκωση της ανεργίας. Η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ θα είναι μια κυβέρνηση αφοσιωμένη στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων. Η Ελλάδα θα εκπέμπει το μήνυμα ότι η χώρα είναι φιλική προς τις επενδύσεις. Θα επιδιώξω σταθερότητα στο φορολογικό σύστημα. Μίλησα για ένα απλοποιημένο αδειοδοτικό πλαίσιο, και για έναν απλοποιημένο χωροταξικό συνδυασμό ώστε οι επενδύσεις να υλοποιούνται πιο γρήγορα, μείωση φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις. Θέλουμε λοιπόν λύση στο ζήτημα των "κόκκινων δανείων" ώστε οι τράπεζες να παρέχουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το τέταρτο μνημόνιο είναι ήδη εδώ»

Απαντώντας στις κατηγορίες της κυβέρνησης για τέταρτο μνημόνιο είπε πως «το τέταρτο μνημόνιο είναι ήδη εδώ και φέρει την υπογραφή των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου, γιατί η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ήδη σε ένα νέο πακέτο μέτρων την περίοδο 2019-2020». Παράλληλα, δεσμεύτηκε για ένα νέο σύνολο μεταρρυθμίσεων και μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

«Θα διεκδικήσω και θα πετύχω μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, γιατί θα προτείνω ένα σύνολο μεταρρυθμίσεων και θα πείσουμε τους εταίρους ότι αυτή είναι η σωστή στρατηγική για τη χώρα».

Σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξει ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι «μια πολιτική αλληλεγγύης ξεκινά από τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Δημιούργημα της ΝΔ ήταν το ελάχιστο εισόδημα και θέλουμε να το χρηματοδοτήσουμε με αρκετούς πόρους για μια ελάχιστη υποστήριξη στους φτωχούς συμπολίτες μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που ψήφισε μείωση του αφορολόγητου και περαιτέρω περικοπή των συντάξεων. Είναι το κόμμα που ανέχεται θέσεις μερικούς απασχόλησης».

«Στα χαρτιά η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια – Διαρκές το αίτημα για πολιτική αλλαγή»

Σε ερώτηση της «Κ» για τη φιλοδοξία της κυβέρνησης αλλά και δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια το 2018 ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Καθαρή έξοδος σημαίνει ότι η χώρα ανακτά την αυτονομία της. Για ποια καθαρή έξοδο μιλάμε όταν ο κ. Τσίπρας έχει δεσμεύσει τη χώρα σε νέα μέτρα; Η καθαρή έξοδος είναι μόνο στα χαρτιά. Εάν είχαμε καθαρή έξοδο δεν θα χρειαζόταν η έγκριση των πιστωτών για να υλοποιηθούν τα όποια αντίμετρα διαφημίζει ο κ. Τσίπρας. Η συζήτηση είναι παραπλανητική. Η χώρα έβγαινε από τα μνημόνια το 2015 εάν δεν είχε μεσολαβήσει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Κάποιοι θέλουν να ξεχάσουμε τι έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015. Η περιπέτεια αυτή μας στοίχισε 100 δισ. ευρώ και δύο μνημόνια. Αυτή είναι η πραγματικότητα που βιώνω στις επαφές με πολίτες».

Οσο για το αν σκοπεύει να ζητήσει εκλογές είπε: «Οσο πιο γρήγορα έρθει η πολιτική αλλαγή, τόσο το καλύτερο για τη χώρα.Το αίτημα για πολιτική αλλαγή είναι ένα διαρκές αίτημα που θα μας συνοδεύει μέχρι να γίνουν εκλογές. Δεν περιοριζόμαστε εκεί, δεν είναι στόχος μου να αναλώνω μεγάλο κομμάτι του χρόνου μου για να κάνω κριτική στην κυβέρνηση, αλλά να μιλήσω και για το όραμα μου για την επόμενη ημέρα, αυτό περιμένουν οι Ελληνες να ακούσουν από τη ΝΔ».

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι στην αναθεώρηση του Συντάγματος θα προτείνει «αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τις βουλευτικές εκλογές. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι στις επόμενες εκλογές θα υπάρξει πλειοψηφία ώστε να αποφευχθεί νέα αναμέτρηση με απλή αναλογική. «Ο εκλογικός νόμος θα ξαναλλάξει», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι «δεν ξέρω αν θα έχουμε πλειοψηφία 200 εδρών, αλλά θα προτείνουμε ένα νέο και καινοτόμο εκλογικό σύστημα με στοιχεία ενισχυμένης αναλογικής που όμως δεν θα είναι απλή αναλογική».

«Η πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας θέλει την επένδυση στις Σκουριές»

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Eldorado και επικρίνοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης είπε πως «Καμία χώρα δεν θα άφηνε αναξιοποίητο τον ορυκτό της πλούτο στο όνομα της δήθεν προστασίας του περιβάλλοντος» ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν τρόποι να προστατευθεί το περιβάλλον από αυτές τις δραστηριότητες. «Οι επενδύσεις αυτού του είδους είναι θετικές για την απασχόληση και για τα δημόσια έσοδα», κατέληξε.

«Η πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας θέλει την επένδυση στις Σκουριές», ανέφερε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σημείωσε ότι τη συμβατότητα μίας επένδυσης με το περιβάλλον την κρίνει η δικαιοσύνη, και στο θέμα αυτό έχει αποφανθεί. Είπε ότι η επένδυση έγινε αντικείμενο μικροκομματικής αντιπαράθεσης με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν 2.500 θέσεις εργασίας. «Κάποιοι θέλουν να εξασφαλίσουν εχέγγυα αριστεροσύνης απέναντι στις συνιστώσες τους», ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας ότι ο κ. Σταθάκης μετά τον θόρυβο που έγινε «έσπευσε να υπογράψει τις τρεις άδειες για την Ολυμπιάδα» και αναρωτήθηκε «γιατί αυτό δεν έγινε πιο νωρίς; έπρεπε να γίνουν όλα αυτά και να διασυρθεί η χώρα;». «Εμείς αν διαφωνούμε με μία επένδυση θα το πούμε ξεκάθαρα, αν συμφωνούμε θα φροντίσουμε να κινηθούμε γρήγορα. Στην πράξη η κυβέρνηση δημιουργεί προσκόμματα στις επενδύσεις ενώ διακηρύσσει το αντίθετο. Δεν με πείθει η επενδυτική μετάλλαξη του πρωθυπουργού, δεν θέλει και δεν μπορεί», τόνισε.

Μητσοτάκης: Δεν θέλω να ξαναδώ αφίσα της ΔΑΠ σε κανένα πανεπιστήμιο

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ ενός Εθνικού Συμβουλίου Φοιτητών ώστε να αλλάξει ο ρόλος των φοιτητικών παρατάξεων και να τελειώσουν οι πελατειακές σχέσεις.

«Πρέπει να αλλάξει το άρθρο 16 του Συντάγματος και να επιτραπούν μη κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Ωστόσο, επειδή αυτό θα πάρει χρόνο, δίνω έμφαση στο δημόσιο Πανεπιστήμιο. Οι παρεμβάσεις μας θα είναι άμεσες. Οι νόμοι Μπαλτά, Φίλη, Γαβρόγλου, θα καταργηθούν».

Είπε ακόμη ότι δεν χρειαζόμαστε κανένα συμβουλευτικό δημοψήφισμα για την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος. Ερωτηθείς για την στάση της ΔΑΠ στο θέμα με την αντιγραφή στο πανεπιστήμιο της Πάτρας είπε ότι «οι πρακτικές αυτές είναι απαράδεκτες γι αυτό και η άμεση απάντηση της ΝΔ και της ΟΝΝΕΔ».

Συνεχίζοντας στο ίδιο θέμα είπε ότι οι φοιτητές δεν πρέπει να ψηφίζουν για την ανάδειξη των πρυτανικών οργάνων. Δεν είναι η δουλειά των φοιτητών να μετέχουν στην διοίκηση των πανεπιστημίων. Ακόμη ανέφερε ότι αλλάζει ο ρόλος της ΔΑΠ. «Δεν έχει λόγο να μετέχει σε φοιτητικές εκλογές που εκπροσωπούν τους λίγους. Δεν θέλω να ξαναδώ αφίσα της ΔΑΠ σε κανένα πανεπιστήμιο», είπε χαρακτηριστικά.

«Ανεπαρκέστατη η αντίδραση Κουρουμπλή»

Κληθείς να σχολιάσει τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της ρύπανσης από την πετρελαιοκηλίδα χαρακτήρισε «ανεπαρκέστατη» την αντίδραση Κουρουμπλή κάνοντας λόγο για πλήρη έλλειψη συντονισμού.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία μεγάλη οικολογική καταστροφή, υπάρχουν ευθύνες και ερωτηματικά που δεν έχουν απαντηθεί», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την περιβαλλοντική καταστροφή που προκάλεσε στον Σαρωνικό η βύθιση του "Αγία Ζώνη". Ενώ το ναυάγιο έγινε στις 9 Σεπτεμβρίου, ανέφερε, οι ελληνικές αρχές ζήτησαν βοήθεια από τον ΕΜΣΑ στις 13 Σεπτεμβρίου. Και μόνο γι αυτό θα έπρεπε να απομακρυνθεί ο αρμόδιος υπουργός. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν ήμασταν έτοιμοι και υπάρχει ευθύνη- αυτά τα μπρος πίσω του κ. Κουρουμπλή παραιτούμαι, δεν παραιτούμαι, δεν είναι σοβαρά, προσέθεσε.

«Θα κυβερνήσω με τους καλύτερους»

Απέναντι στο ενδεχόμενο να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να κυβερνήσει με τους καλύτερους εντάσσοντας στην κυβέρνηση και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη.

«Από την πρώτη στιγμή ακολουθώ πολιτική ανανέωσης της ΝΔ», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στο μητρώο στελεχών της ΝΔ. «Θα βλέπετε όλο και πιο πολλά νέα πρόσωπα. Θα κυβερνήσω με τους καλύτερους. Κάνω άνοιγμα στην κοινωνία, δεν πιστεύω στις διαχωριστικές γραμμές, θα δείτε εξωκοινοβουλευτικά στελέχη στην κυβέρνησή μου και πρόσωπα που θα σας εκπλήξουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε δε ότι ακόμη και αν έχει αυτοδυναμία θα επιχειρήσει και πάλι να πετύχει διευρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμπεριλαμβάνεται στα κόμματα με τα οποία θα επιζητήσει να συνεννοηθεί την επόμενη ημέρα».