Κυρ. Μητσοτάκης: Ο πρωθυπουργός είναι παντελώς απών

Κυρ. Μητσοτάκης: Ο πρωθυπουργός είναι παντελώς απών

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η ανικανότητα δεν έχει ταβάνι»… Η χθεσινή αποστροφή του λόγου του Κυρ. Μητσοτάκη (κατά τη συνομιλία του με κοινοβουλευτικούς συντάκτες) δεν αναφερόταν μόνο στα ανακλαστικά του αρμόδιου υπουργού στο ζήτημα της ρύπανσης του Σαρωνικού. Η αιχμή απευθυνόταν κυρίως στον πρωθυπουργό, ο οποίος είναι «εξαφανισμένος» και από αυτό το μέτωπο, ενώ δεν έχει καν ξεκινήσει τη διαδικασία ενεργοποίησης της δυνατότητας αποζημιώσεων. Σε αυτό, εξάλλου –το επόμενο βήμα της απόδοσης πολιτικών ευθυνών, που είναι η ανακούφιση των πληγέντων– στάθηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ. με τη χθεσινή επίσκεψή του στο Κερατσίνι και τη συνάντησή του με αλιείς.

Η Πειραιώς συνεχίζει μεν να αναδεικνύει την κυβερνητική αβελτηρία στο μέτωπο του Σαρωνικού – η οποία επιβεβαιώθηκε και από την απάντηση του EMSA, ο οποίος διέψευσε τον Π. Κουρουμπλή, καθώς ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να ζητήσει συνδρομή στην απορρύπανση. Προχωρεί, όμως, παράλληλα και σε ενημέρωση των αρμοδίων φορέων και των πληγέντων – και αυτός ήταν ένας από τους βασικούς στόχους της χθεσινής συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με αλιείς, μαζί με την εικόνα ότι στέκεται δίπλα τους, που μιλά από μόνη της, καθώς ο πρωθυπουργός δεν έχει κάνει επιτόπια επίσκεψη.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μίλησε για «μπάχαλο» και έλλειψη κυβερνητικού συντονισμού. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο η απόδοση ευθυνών. Είναι και πώς θα ολοκληρωθεί η διαδικασία απορρύπανσης και θα αποζημιωθούν οι πληγέντες. Εξ ου και καυτηρίασε την απουσία του πρωθυπουργού, ενώ μίλησε για τους διαθέσιμους πόρους, όπως το Διεθνές Ταμείο Αποζημίωσης για ζημιές που προκύπτουν από περιβαλλοντική ρύπανση, το οποίο «οφείλει η κυβέρνηση να ενεργοποιήσει το συντομότερο δυνατόν. «Η δική μου δουλειά δεν είναι να κάνω εδώ αντιπολίτευση πάνω σε μια πετρελαιοκηλίδα, που δυστυχώς θα αφήσει το αποτύπωμά της για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε από δω και στο εξής για να διορθώσουμε το πρόβλημα και κυρίως να σταθούμε κοντά στους ανθρώπους», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος, μία μέρα μετά την αιφνιδιαστική παρέμβασή του στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής και την επίθεση στον Π. Κουρουμπλή, έβαλε στο κάδρο και τον πρωθυπουργό: «Είναι δυνατόν να μην έχει επισκεφτεί την περιοχή; Οταν είσαι πρωθυπουργός, πρέπει να έχεις μια βασική αίσθηση προτεραιοτήτων. Ο πρωθυπουργός είναι παντελώς απών», σημείωσε, ψέγοντάς τον ότι δεν έχει συγκαλέσει μία σχετική συντονιστική σύσκεψη.

Το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέλεξε να επικεντρωθεί όχι μόνο στη σκληρή κριτική, αλλά και στις λύσεις, δεν σημαίνει ότι το σφυροκόπημα της Πειραιώς στην κυβέρνηση για την ολιγωρία της σταματά εδώ. Σήμερα οι τόνοι αναμένεται να ανέβουν ξανά, κατά τη συζήτηση στη Βουλή της σχετικής επίκαιρης επερώτησης που έχουν καταθέσει όλοι οι «γαλάζιοι» βουλευτές του Λεκανοπεδίου. Κρίθηκε, ωστόσο, ότι δεν είναι σκόπιμη νέα παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή και το βάρος της κοινοβουλευτικής μάχης αναλαμβάνουν από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου ο Αδ. Γεωργιάδης, αλλά και επτά από τους επερωτώντες βουλευτές: Γ. Πλακιωτάκης, Ντόρα Μπακογιάννη, Γ. Τραγάκης, Κ. Σκρέκας, Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, Κ. Κατσαφάδος, Γ. Κουμουτσάκος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή