Το κατά Μητσοτάκη «Ευαγγέλιο»

Το κατά Μητσοτάκη «Ευαγγέλιο»

5' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ΔΕΘ τελείωσε. Επόμενο στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η «κήρυξη» και εξειδίκευση του σχεδίου του με άνοιγμα στην κοινωνία και τερματικό σταθμό το συνέδριο αρχών και θέσεων της Ν.Δ. στα μέσα Δεκεμβρίου: το επιστέγασμα, πολιτικό και συμβολικό, του «Ευαγγελίου» του κ. Μητσοτάκη για την έξοδο από την κρίση και του ιδεολογικού και πολιτικού πλαισίου της Ν.Δ. Το στοίχημα της ΔΕΘ για την Πειραιώς κερδήθηκε και πολιτικά και οργανωτικά. Ηδη από την επομένη, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε σαφή εντολή ότι οι μηχανές θα συνεχίσουν να δουλεύουν, ώστε το σχέδιο να περάσει στην κοινωνία. Τις προηγούμενες ημέρες, άλλωστε, άρχισαν και οι συσκέψεις στην Πειραιώς για την εξειδίκευση του προγράμματος και τη στρατηγική στην πορεία προς το συνέδριο αρχών και θέσεων της Ν.Δ. που τοποθετείται στα μέσα Δεκεμβρίου. Το συνέδριο θα αποτελέσει το επισφράγισμα του εκσυγχρονισμένου προγράμματος, ενώ θα κρατήσει τις κομματικές μηχανές «ζεστές» μέχρι το τέλος του χρόνου και θα εκπέμψει μήνυμα ανανέωσης.

Σε κεντρικό ρόλο

Οι προσυνεδριακές διαδικασίες –έξι ή επτά– θα ξεκινήσουν στις αρχές Οκτωβρίου και, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», θα είναι νεωτερικές. Και, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης θα παίξει κεντρικό ρόλο σε ένα κάδρο που καθόλου δεν θα θυμίζει το στενό πλαίσιο μιας κομματικής εκδήλωσης. Ο ίδιος κανόνας φαίνεται ότι θα ισχύσει και για τα πρόσωπα που θα κληθούν να μετάσχουν ή να μιλήσουν.

Η αναπροσαρμογή εξάλλου της στρατηγικής του κ. Μητσοτάκη σε περισσότερες προτάσεις και θετικό αφήγημα –χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα ασκείται σκληρή αντιπολίτευση– αποτελεί συνέχεια της εκτίμησης ότι οι εκλογές θα αργήσουν. Ο δρόμος θα είναι μακρύς –όχι απαραίτητα μέχρι το 2019, εκτιμούν στην Πειραιώς– και επιτρέπει στη Ν.Δ. να προετοιμαστεί καλύτερα και να παρουσιάσει όλες τις πτυχές του σχεδίου της.

Ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει να είναι έντονα κινητικός –στρατηγική από την οποία θεωρεί ότι μόνο να κερδίσει έχει, καθώς βγαίνει ο ίδιος μπροστά ως το πιο ισχυρό «χαρτί» της Ν.Δ.– τόσο με περιοδείες όσο και με συναντήσεις σε επαγγελματικούς και όχι μόνο χώρους, με άνοιγμα στην κοινωνία και σε όλες τις ομάδες, στο πρότυπο των επαφών που επέλεξε και στην πορεία προς τη ΔΕΘ. Στόχος είναι το μήνυμα να επαναληφθεί και να εξειδικευθεί ανά τομέα και μέσα από τις εν λόγω επαφές του κ. Μητσοτάκη, οι οποίες οικοδομούν κοινωνικό προφίλ και μπορούν, όπως το έθετε αρμόδια πηγή, «να δημιουργήσουν και ψυχικές ταυτίσεις».

Δείγματα μιας τέτοιας γραφής έδωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στην ομιλία του στο Βελλίδειο, την οποία «έντυσε» με ιστορίες από τα βιώματα ανθρώπων που έχει συναντήσει, αλλά και με ασυνήθιστες μέχρι σήμερα για τον ίδιο συναισθηματικές αναφορές, οι οποίες πλαισίωσαν μια παρέμβαση με λιγότερο τεχνοκρατικές και περισσότερο οραματικές διαστάσεις. Βασική επιδίωξη είναι τα μηνύματα Μητσοτάκη να εξειδικευθούν στη θετική τους διάσταση και με σύγχρονο τρόπο. Οπως ακριβώς έγινε στο Βελλίδειο, απ’ όπου απουσίαζε, για παράδειγμα, ο λογότυπος της Ν.Δ. Λεπτομέρεια με σημασία, καθώς ο κ. Μητσοτάκης ήθελε η ομιλία του να σηματοδοτήσει μια υπέρβαση από τα κομματικά όρια – υπέρβαση την οποία άρθρωσε και με λόγους, όταν, κάνοντας νέο άνοιγμα προς τον μεσαίο χώρο, αλλά και σε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έκρυψε την επιδίωξή του η Ν.Δ. να «σπάσει τα όρια και τα τείχη της Κεντροδεξιάς».

Οι παρεξηγήσεις

Ο ίδιος γνωρίζει ότι κάποιες από τις τομές που πρότεινε θα προκαλέσουν αντιδράσεις (όπως της ΔΑΚΕ για τα σχολεία). Κάποιες οφείλονται ίσως στο γεγονός ότι οι προτάσεις δεν εξειδικεύθηκαν περισσότερο και δημιούργησαν παρεξηγήσεις. Σε πολλούς δεν θα αρέσουν και όσα είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. για «συνδικαλιστοπατέρες». Ως προς την επανίδρυση της ΔΑΠ, πάντως, λίγοι θυμούνται ότι η πρόταση για το Εθνικό Συμβούλιο Φοιτητών ήταν πρόταση της ΔΑΠ/ΝΔΦΚ. Και, πάντως, η ΟΝΝΕΔ και ο πρόεδρός της Κώστας Δέρβος δεν αιφνιδιάστηκαν απ’ όσα εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης. Αντιθέτως, τα στήριξαν δημοσίως, καθώς είχε υπάρξει προηγούμενη διαβούλευση.

«Εξπρές» αδειοδοτήσεις και ευελιξία στο Δημόσιο

Επενδύσεις και δουλειές, μείωση φορολογίας με λιτό και αποτελεσματικό κράτος και στήριξη στους νέους και πιο αδύναμους είναι το βασικό τρίπτυχο του προγράμματος που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης. Ηδη πτυχές του οικονομικού προγράμματος εξηγούνται σε στελέχη και βουλευτές από το επικοινωνιακό επιτελείο της Πειραιώς, σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο – μπροστά έχουν βγει ο σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη για τα δημοσιονομικά Στέλιος Πέτσας και ο τομεάρχης Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας. Οι επενδύσεις είναι βασικός άξονας γύρω από τον οποίο κινήθηκαν οι προτάσεις του προέδρου της Ν.Δ. Τόσο για λόγους ουσίας όσο και για λόγους συμβολισμών, προκειμένου να καταστεί σαφές ότι το γήπεδο αυτό είναι προνομιακό για τον κ. Μητσοτάκη, γιατί έχει συγκεκριμένο σχέδιο. Καινοτόμο στοιχείο είναι ότι αν οι αδειοδοτήσεις επενδύσεων δεν εκδίδονται από τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες εντός προθεσμιών –όπως στην περίπτωση του ΚΑΣ και του Ελληνικού–, η αρμοδιότητα θα μεταφέρεται σε άλλη Αρχή – σε επίπεδο υφυπουργού.

Η μείωση φορολογίας είναι ο δεύτερος πυλώνας του σχεδίου, το οποίο ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιμένει ότι μπορεί να υλοποιήσει σε συνδυασμό με ένα κράτος που θα είναι πιο λειτουργικό. Μια κυβέρνηση της Ν.Δ., δεσμεύθηκε ο κ. Μητσοτάκης, θα τηρήσει τον κανόνα «ένα προς πέντε» των προσλήψεων στο Δημόσιο και θα καταφύγει σε πιο ευέλικτες λύσεις στην παροχή αγαθών και υπηρεσιών στον δημόσιο τομέα: λύσεις, όπως εκχώρηση ή συμβάσεις ιδιωτικού-δημόσιου τομέα, όπως έχει γίνει με επιτυχία στον τομέα των σχολικών υποδομών. Η φιλοσοφία της συγκεκριμένης πρότασης είναι να προκριθούν φθηνότερες λύσεις από τον ιδιωτικό τομέα, όπου αυτές υπάρχουν, ώστε και το προσωπικό του Δημοσίου, που θα απαιτούνταν να ασχοληθεί με αυτές, να μπορεί να κατευθυνθεί εκεί όπου υπάρχει πραγματική ανάγκη.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιμένει στη μείωση φορολογίας στις επιχειρήσεις. Ως προς τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η Πειραιώς επιφυλάσσεται να ανακοινώσει ποσοστά στο μέλλον, καθώς το πρώτο έτος λειτουργίας του ΕΦΚΑ δεν επιτρέπει ασφαλείς προβλέψεις. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., πάντως, επιμένει για μεγάλη μείωση κατά τη θητεία της κυβέρνησής του.

Ανανέωση παντού

Για την ώρα, δεν αναμένονται αλλαγές σε πρόσωπα. Στην παρούσα φάση, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν κρίνει σκόπιμο να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της σημερινής δομής, παρότι έχει αξιολογήσει όλους τους τομεάρχες του. Δεν αποκλείονται, ωστόσο, αλλαγές που θα αφορούν την απομάκρυνση όσων προσώπων έχουν θέση στον κομματικό μηχανισμό και επιθυμούν να είναι υποψήφιοι στις λίστες της Ν.Δ. Βέβαια, η επιθυμία δεν σημαίνει απαραίτητα και συμπερίληψη στις τελικές λίστες, για την κατάρτιση των οποίων αρμόδιος είναι ο κ. Μητσοτάκης. Από τη ΔΕΘ, εξάλλου, επανέλαβε με σαφήνεια ότι το στοίχημα της ανανέωσης θα το συνεχίσει και θα το διευρύνει, και θα αφορά και το κόμμα και τις εκλογικές λίστες αλλά και την κυβέρνηση που θα σχηματίσει. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν έκρυψε ότι επιθυμεί να «στρατολογήσει» πρόσωπα εκτός των κομματικών τειχών, από την αγορά και τους χώρους εργασίας, επαναλαμβάνοντας, πάντως, ότι προτεραιότητα έχουν οι εν ενεργεία βουλευτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή