ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετωπική στη Βουλή για την εξεταστική για Καμμένο

metopiki-sti-voyli-gia-tin-exetastiki-gia-kammeno-2210794

Χωρίς την παρουσία του άμεσα ενδιαφερόμενου Π.Καμμένου στην αίθουσα, και σε ένα κλίμα έντονα επιβαρυμένο από τις τελευταίες αποκαλύψεις αναφορικά με δραστηριότητες του προέδρου των ΑΝΕΛ στο πρόσφατο ταξίδι του στο Λονδίνο, άρχισε νωρίτερα σήμερα το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση επί της προτάσεως της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, αναφορικά με τη φερόμενη εμπλοκή του υπουργού Εθνικής Αμυνας στην υπόθεση του πλοίου Noor1.

Οπως ήταν αναμενόμενο, από τις τοποθετήσεις των εισηγητών, κατά την έναρξη της διαδικασίας (που θα ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα με την διεξαγωγή ψηφοφορίας), ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απορρίπτουν την πρόταση: Τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα αφενός επικαλούνται την εξέλιξη δικαστικής έρευνας, και αφετέρου εξαπολύουν επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για κινήσεις σκοπιμότητας. Στον αντίποδα, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης τάσσονται υπέρ της σύστασης εξεταστικής Επιτροπής.

Μόνη «σκιά» έως τώρα, η περίπτωση της Ενωσης Κεντρώων που αν και θεωρητικά τάχθηκε υπέρ της διερεύνησης όλων των υποθέσεων, ο εκπρόσωπός της Μαρ.Γεωργιάδης δήλωσε πως η τελική ψήφος θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της συζήτησης, κάνοντας αρκετούς να υποθέτουν ότι η επιλογή «παρών» είναι στο τραπέζι για το κόμμα του κ. Β.Λεβέντη.

Το «κλίμα»

Τούτων δοθέντων, χαρακτηριστικά νίκης σε επίπεδο τακτικής, βάσει του αρχικού επικοινωνιακού σχεδιασμού, αλλά τελικώς ήττας στην πολιτική σκακιέρα, μοιάζει να προσλαμβάνει για την κυβέρνηση ο προσδιορισμός της συζήτησης επί της προτάσεως, σήμερα Δευτέρα στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Οταν στις 6 Ιουλίου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε την εν λόγω πρόταση, η «σκανδαλώδης υπόθεση» είχε πάρει μεγάλη δημοσιότητα και φαινόταν να αποτελεί αγκάθι για την κυβερνώσα πλειοψηφία. Φάνηκε, λοιπόν, να μεθοδεύει και να επιτυγχάνει μια μεγάλη χρονικά αναβολή της συζήτησης στη Βουλή, με την προσδοκία το θέμα όταν απασχολήσει την εθνική αντιπροσωπεία, να έχει σχεδόν «ξεχαστεί». Υπό αυτή την έννοια, καταγράφονται «κέρδη» για την κυβέρνηση: Με κορυφαίο γεγονός τα προβλήματα που ανέδειξε και αναδεικνύει η οικολογική καταστροφή στο Σαρωνικό, το υπό συζήτηση ζήτημα φαντάζει «ξεπερασμένο».

Ωστόσο, ο «πρωταγωνιστής» και προς έλεγχο, βάσει της προτάσεως των γαλάζιων, υπουργός Εθνικής Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, ακριβώς λόγω της ιδιότητάς του ως επικεφαλής του μικρού κυβερνητικού εταίρου, βρίσκεται εκ νέου στο επίκεντρο του πολιτικού «παιχνιδιού», που στην τρέχουσα περίοδο εξελίσσεται με δυσμενή για την δικομματική συγκυβέρνηση τρόπο, εξαιτίας της γνωστής άρνησής του να υποστηρίξει ορισμένα από τα κεντρικά νομοθετήματα της κυβέρνησης.

Επιλογή η οποία υπογραμμίζεται, πλέον, με ιδιαίτερα έντονο τρόπο από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ας δούμε, όμως, τα πράγματα με χρονολογική σειρά: Σύσσωμη η ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας στις 6 Ιουλίου κατέθεσε πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, προκειμένου όπως σημείωναν να διερευνηθεί πιθανή «εμπλοκή του κ. Πάνου Καμμένου και άλλων στελεχών και λειτουργών σε εκκρεμή δικαστική υπόθεση, εμπλοκή που αναδεικνύει ενδεχόμενες πολιτικές και ποινικές ευθύνες». Αφορμή, όπως τονίζεται στην πρόταση, ήταν το γεγονός ότι «έχει συνομολογηθεί η συνομιλία του κ. Καμμένου με τον πρωτοδίκως καταδικασθέντα σε ποινή ισόβιου καθείρξεως Ευθύμιο Γιαννουσάκη για την υπόθεση της διακινήσεως ναρκωτικών με το πλοίο Noor1». Οι σχετικές αποκαλύψεις της περιόδου είχαν φέρει στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης την όλη υπόθεση, ρίχνοντας σκιές στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησε από την πρώτη στιγμή σαφές ότι δεν θα αποδεχόταν την πρόταση, γεγονός που σημαίνει ότι αυτή δεν θα περνούσε από την εθνική αντιπροσωπεία, αλλά ήθελε αυτό να γίνει σε μια στιγμή που οι εντυπώσεις θα ήταν το λιγότερο δυνατό αρνητικές για το Μέγαρο Μαξίμου. Προς τούτο και η προσπάθεια αναβολής της σχετικής διαδικασίας στην Ολομέλεια, αλλά και ανάλογου περιεχομένου συζήτησης στην Επιτροπή Θεσμών – όπου επίσης είχε υποβληθεί το αίτημα από την αντιπολίτευση. Πέραν του προφανούς, δηλαδή της στήριξης του κυβερνητικού εταίρου, υπήρχε και το ευρύτερο θέμα των πολιτικών εντυπώσεων: η συγκυβέρνηση ήδη είχε απορρίψει και άλλες προτάσεις για Εξεταστικές: για την οικονομική διαχείριση της κρίσης επί υπουργίας Βαρουφάκη, ή και για την επέκταση της έρευνας στο χώρο της Υγείας και στην περίοδο μετά το 2015.

Ενώ, λοιπόν, όλα έδειχναν ότι η σημερινή συζήτηση θα είχε μάλλον τυπικό χαρακτήρα, η πρόσφατη εξέλιξη με την επιλογή των ΑΝΕΛ να καταψηφίσουν «για λόγους εθνικής ευαισθησίας» διάταξη νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, άλλαξε το τοπίο. Πολύ περισσότερο, η αντανακλαστική κίνηση της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να αναδείξουν το ζήτημα των ενδοκυβερνητικών διαφωνιών σε κεντρικό πολιτικό ζήτημα. Δηλώνοντας ότι δεν θα στηρίξουν ξανά -όπως είχε γίνει κατά το παρελθόν σε άλλες περιπτώσεις αποστασιοποίησης των ΑΝΕΛ, με χαρακτηριστική περίπτωση το Τέμενος στην Αθήνα, αλλά και άλλα- νομοθετήματα της κυβέρνησης που δεν θα εισάγονται με συμφωνία και του κόμματος Καμμένου, άλλαξε εντελώς το πολιτικό σκηνικό. Υπό αυτό το πρίσμα, είναι που η συγκεκριμένη εξέλιξη «χρωματίζει» ιδιαίτερα την κοινοβουλευτική διαδικασία με την αντιπολίτευση να αποκτά ξαφνικά σημαντικό επικοινωνιακό πλεονέκτημα.

Κι αν σήμερα το όλο θέμα μπορεί, σύμφωνα με ορισμένους να έχει απλώς «διαχειρίσιμες» διαστάσεις για τη συγκυβέρνηση, οι δυσκολίες θα συνεχιστούν αμέσως μετά σε πολύ πιο δύσβατα για την πλειοψηφία μονοπάτια: Την επομένη, κιόλας, το μεσημέρι της Τρίτης, έχει προγραμματιστεί η επεξεργασία στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής του νομοσχεδίου για την «Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου» που, λόγω του περιεχομένου του, ήδη θεωρείται στο Περιστύλιο ως «κόκκινο πανί» για τους συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ με τις γνωστές (ομόφυλα ζευγάρια, σύμφωνο συμβίωσης κλπ) αντιλήψεις.