ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Morgan Stanley & Capital Economics: Κακό σενάριο για την Ελλάδα ο συνασμπισμός «Τζαμάικα» στη Γερμανία

morgan-stanley-amp-038-capital-economics-kako-senario-gia-tin-ellada-o-synasmpismos-tzamaika-sti-germania-2210882

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα των γερμανικών εκλογών και κυρίως στο πιθανότερο μετεκλογικό σενάριο για την συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, αυτό του συνασπισμού «Τζαμάικα», η Morgan Stanley και η Capital Economics εκτιμούν ότι ένας συνασπισμός ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες της Ανγκελα Μέρκελ, του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) και των Πρασίνων (Die Gruene) θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο και κυρίως αρνητικό στην ευρωζώνη και στην Ελλάδα παρά στην ίδια την Γερμανία.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, η Morgan Stanley υπογραμμίζει την διάθεση από μέρους του FDP να επαναφέρει στο τραπέζι το σενάριο ενός Grexit. Ειδικότερα, η Morgan Stanley σημειώνει ότι σε αντάλλαγμα για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, το FDP πιθανότατα να επιμείνει στο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να φύγει από το ευρώ, προκαλώντας αναταραχές τόσο στο ευρώ όσο και στην ευρωζώνη. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζεται ότι τόσο το FDP όσο και ένα μέρος των Χριστιανοδημοκρατών δεν συμφωνεί με τη βαθύτερη οικονομική ολοκλήρωση στη ζώνη του ευρώ.

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η Capital Economics, η οποία εκτιμά ότι για το  άμεσο μέλλον το αποτέλεσμα της κάλπης αποτελεί καλό νέο για την Γερμανία αλλά μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσει προβλήματα τόσο στην ίδια την χώρα όσο και στην ευρωζώνη.

Σε ότι αφορά τον αντίκτυπο ενός συνασπισμού τύπου «Τζαμάικα» στην Ευρώπη και, δη, στην Ελλάδα, η Capital Economics συμφωνεί με την Morgan Stanley, προσθέτοντας την παράμετρο πιθανής σύγκρουσης εντός του συνασπισμού καθώς οι Πράσινοι τάσσονται υπέρ της ολοκλήρωσης – ενοποίησης  της ευρωζώνης, σε αντίθεση με το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), η στάση του οποίου αναμένεται να σκληρύνει αν αποκτήσει λόγο – όπως επιθυμεί – στο ποιος θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας. Παράλληλα, η Capital Economics επισημαίνει ότι αυτό το σενάριο δυσχεραίνει και τις όποιες ελπίδες της Ελλάδας για ελάφρυνση του χρέους αλλά και το μέλλον της στην ευρωζώνη.

Οσο για τις πιθανές επιπτώσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας, η Capital Economics εξηγεί ότι ο συνασπισμός «Τζαμάικα» σημαίνει ελαφρώς χαμηλότερους φόρους στη Γερμανία απ 'ό, τι υπό την εναλλακτική λύση ή ενός άλλου μεγάλου συνασπισμού, γεγονός το οποίο θα ενισχύσει την ανάπτυξη τα επόμενα ένα με δύο χρόνια. Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση θα είναι  λιγότερο ανοιχτή στη μετανάστευση και την ολοκλήρωση της ευρωζώνης, γεγονός που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία μακροπρόθεσμα.Ενδεικτικά υπογραμμίζει ότι οι δυσκολίες συμφωνίας σε βασικούς τομείς πολιτικής είναι πιθανό να σημαίνουν μια μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων πριν από τη δημιουργία κυβέρνησης καλλιεργώντας ένα κλίμα αβεβαιότητας το οποίο αναμένεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία.