Ατυπη διορία προς υποψηφίους από την Επιτροπή Αλιβιζάτου

Ατυπη διορία προς υποψηφίους από την Επιτροπή Αλιβιζάτου

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ατυπη διoρία λίγων ημερών έδωσε προχθες ο Νίκος Αλιβιζάτος στους υποψηφίους αρχηγούς του νέου πολιτικού φορέα προκειμένου να βρουν κοινές λύσεις στα ζητήματα που τους χωρίζουν, δεσμευόμενος παράλληλα να καταθέσει και ο ίδιος εντός της εβδομάδας όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένες προτάσεις για το χρονοδιάγραμμα και το κόστος της εκλογικής διαδικασίας.

Η εξέλιξη αυτή ήταν μάλλον αναπόφευκτη μετά την –κατά πολλούς εύλογη– άρνηση της Φώφης Γεννηματά να ανταποκριθεί στην πρόσκληση που έστειλε το Σάββατο σε όλους τους υποψηφίους ο συνταγματολόγος, ζητώντας να διεξαχθεί πλέον μια συνεδρίαση μεταξύ τους και όχι μέσω των εκπροσώπων τους. Οι περισσότεροι απάντησαν θετικά (σχετικές επιστολές απέστειλαν μεταξύ άλλων οι Στ. Θεοδωράκης, Γ. Καμίνης, Ν. Ανδρουλάκης, Γ. Ραγκούσης, Γ. Μανιάτης), πλην όμως η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ματαίωσε μια τέτοια συνάντηση.

«Αρμόδια να πάρει τις απαιτούμενες αποφάσεις για τα διαδικαστικά είναι η επιτροπή υπό την προεδρία σας. Δεν τίθεται θέμα συνεδρίασης των υποψηφίων καθώς δεν αποτελούν όργανο και πέρα από τα άλλα, δεν υπάρχουν υποψήφιοι από όλα τα κόμματα που μετέχουν στο εγχείρημα», απάντησε η κ. Γεννηματά στον Ν. Αλβιζάτο, υπονοώντας ότι θα ήταν αδιανόητο σε μια τέτοια συνάντηση να απουσιάζουν π.χ. οι κ. Γ. Παπανδρέου και Θ. Θεοχαρόπουλος που κίνησαν μαζί της τη διαδικασία δημιουργίας νέου φορέα. Επιπλέον δε, έκρινε σκόπιμο να «υπενθυμίσει» στον κ. Αλιβιζάτο ότι «το εγχείρημα του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς ξεκίνησε με τη δική μου πρωτοβουλία»…

Ποιο ήταν το κεντρικό μήνυμα πίσω από την απάντηση Γεννηματά είναι προφανές: Σε ελεύθερη «μετάφραση» τού είπε «σας εμπιστευθήκαμε να αναλάβετε την ευθύνη των εκλογών και όχι να μας την επιστρέψετε», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι η ίδια δεν έχει κανένα λόγο, ούτε και πρόθεση, να νομιμοποιήσει σε ενιαίο πολιτικό όργανο τους αντιπάλους της, και κυρίως όσους δεν έχουν πίσω τους ένα κόμμα. Πόσο μάλλον όταν σε μια τέτοια συνεδρίαση καθένας εκ των υποψηφίων θα επιδίωκε για προφανείς λόγους να έχει η άποψή του ανάλογη πολιτική βαρύτητα.

Με αυτά τα δεδομένα μάλλον αυτονόητη ήταν και η αντίδραση του Ν. Αλιβιζάτου. Εμμέσως πλην σαφώς απάντησε στην κ. Γεννηματά ότι «οι πολιτικές διαφωνίες των υποψηφίων υπερβαίνουν τις αρμοδιότητες της επιτροπής, εμείς θα σας κοινοποιήσουμε όλες τις πρόσφορες λύσεις, αλλά σε σας εναπόκειται πλέον να βρείτε κοινές λύσεις ακόμη και χωρίς να συνεδριάσετε μεταξύ σας εφόσον δεν το επιθυμείτε».

Ποιο είναι το επόμενο επεισόδιο στο σίριαλ «νέος φορέας» θα το μάθουμε μάλλον αύριο. Ο μεν Ν. Αλιβιζάτος αναμένει απαντήσεις από εταιρείες Πληροφορικής προσβλέποντας σε φθηνότερες προσφορές για να αναλάβουν την ευθύνη των εκλογών (και κυρίως την online σύνδεση των σημείων που θα στηθούν κάλπες). Αυτές αναμένουν και οι υποψήφιοι, με τη Χαρ. Τρικούπη να θεωρεί λήξασα τη συζήτηση για την εξ αποστάσεως ψήφο μετά την άρνηση των τριών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας να αναλάβουν τη σχετική ευθύνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή