ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα η συνεδρίαση του ΚΑΣ για το αρχαιολογικό ζήτημα στο Ελληνικό

08s1aerodr

Σήμερα στις 13.00 συνεδριάζει ξανά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και στις 16.00 αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση για το θέμα του Ελληνικού. Είναι η τρίτη συνεδρίαση για το ζήτημα με την πρώτη να έχει διακοπεί και την δεύτερη να έχει αναβληθεί εξαιτίας της κρισιμότητας του ζητήματος και τις ενδείξεις πως υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να χαρακτηριστεί μεγάλο μέρος της έκτασης του πρώην αεροδρομίου ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο απειλεί να εκτροχιάσει όλη την επένδυση. Σημειώνεται πως η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει ως θέματα την έγκριση ή μη του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) και ) της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά», και όχι τον χαρακτηρισμό ή μη της έκτασης ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Όμως στην πρώτη συνεδρίαση το τελευταίο θέμα είχε τεθεί κάτι που οδήγησε στην διακοπή της αργά το βράδυ και ενώ επρόκειτο να γίνει ψηφοφορία για αυτό και όχι για τα δυο θέματα της ημερησίας διάταξης.

Η βασική ανησυχία εντοπίζεται στη στάση που θα κρατήσει η γενική γραμματέας του υπουργείου Μ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, που προΐσταται εκ της θέσεως της του ΚΑΣ και διαθέτει ανάλογη επιρροή.

Σημειώνεται πως το μνημόνιο που υπογράφτηκε μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού και της Ελληνικό Α.Ε., κατόπιν έγκρισης του ΚΥΣΟΙΠ, σχεδόν σε κάθε παράγραφό του παραπέμπει και υπακούει στις διατάξεις του Αρχαιολογικού Νόμου (Ν.3028/2002) γεννώντας ερωτήματα για τη σκοπιμότητα της όλης συζήτησης στο ΚΑΣ.

Διαβάστε ακόμη:

http://www.kathimerini.gr/927700/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/nea-synedriash-toy-kas-gia-to-ellhniko