Η Εξεταστική έφερε πιο κοντά ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ

Η Εξεταστική έφερε πιο κοντά ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα εποχή εισέρχεται η σχέση των δύο κυβερνητικών εταίρων, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, μετά την ανακοίνωση από Ν.Δ. και ΔΗΣΥ ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν στο εξής κανένα νομοθέτημα, εφόσον αυτό δεν έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ακόμα και αν δεν τίθεται, τυπικά, ζήτημα απώλειας της δεδηλωμένης, είναι ξεκάθαρο ότι η κυβερνητική ηγεσία δεν επιθυμεί να δοθούν αφορμές για να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση και, πολύ περισσότερο, να διακινδυνεύσει την επικράτηση κλίματος «χαλαρής ψήφου», που θα μπορούσε να περάσει και στις τάξεις της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, με απρόβλεπτες επιπτώσεις. Ετσι, οι κ. Αλ. Τσίπρας και Π. Καμμένος φρόντισαν να διαμηνύσουν με τον τρόπο τους προς κάθε κατεύθυνση ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός όχι μόνο δεν κλυδωνίζεται, είτε από σκανδαλολογία και ερωτήματα για εξωθεσμικές παρεμβάσεις είτε από ζητήματα που αγγίζουν ευαίσθητες ιδεολογικές χορδές και στερεότυπα του στενού κομματικού ακροατηρίου, αλλά, αντίθετα, προχωρεί συμπαγής, έστω και με μικρορωγμές.

Ο πρωθυπουργός παρείχε στη συζήτηση της περασμένης Δευτέρας στη Βουλή πλήρη κάλυψη στον κυβερνητικό εταίρο και στους χειρισμούς του. Και ο κ. Καμμένος εμφανίζεται να διαβεβαίωσε ότι, παρά τις περί του αντιθέτου προθέσεις των προηγούμενων ημερών, οι βουλευτές του θα στηρίξουν στη Βουλή τόσο την τροπολογία του υπ. Δικαιοσύνης για την Τουρκική Ενωση Ξάνθης όσο και το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Για την τροπολογία του υπ. Δικαιοσύνης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον κ. Τσίπρα, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, του κ. Καμμένου και του υπουργού Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή. Συζητήθηκαν αλλαγές στη διατύπωση της τροπολογίας, προκειμένου να καλύπτονται και οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν από την πλευρά των ΑΝΕΛ. Χθες, στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στην οποία εισήχθη προς συζήτηση το νομοσχέδιο για την αναγνώριση ταυτότητας φύλου, ο κ. Θ. Παπαχριστόπουλος, των ΑΝΕΛ, έσπευσε να ανακοινώσει ότι «εμείς οι ΑΝΕΛ επί της αρχής θα το ψηφίσουμε το νομοσχέδιο», επιβεβαιώνοντας την αναδίπλωση του κόμματος σε ένα από τα ζητήματα που θεωρούνταν «κόκκινες γραμμές».

Βεβαίως, παραμένει ερώτημα εάν η τελική διατύπωση στην τροπολογία για την Τουρκική Ενωση Ξάνθης θα ικανοποιήσει τις ενστάσεις που εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημ. Καμμένος, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι δεν επρόκειτο να ψηφίσει τη διάταξη στην αρχική μορφή της. Ενστάσεις για το νομοσχέδιο αναγνώρισης ταυτότητας φύλου εξέφρασε και ο έτερος βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κ. Κατσίκης, ο οποίος, ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι η όποια διαφοροποίησή του δεν αφορά το νομοσχέδιο επί της αρχής, αλλά ενδεχομένως κάποιες επιμέρους διατάξεις. Αλλά, βεβαίως, και ο κ. Παπαχριστόπουλος για υπερψήφιση επί της αρχής μίλησε, οπότε μπορεί οι ΑΝΕΛ να διαφοροποιήσουν τη στάση τους σε επιμέρους άρθρα, προκειμένου να σώσουν τα προσχήματα και έναντι του στενού κομματικού ακροατηρίου τους. Εν τω μεταξύ, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε χθες στο Μαξίμου με την νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή