Μουζάλας: Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών δεν συνιστά κατάρρευση της συμφωνίας με Τουρκία

Μουζάλας: Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών δεν συνιστά κατάρρευση της συμφωνίας με Τουρκία

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για «παρατηρήσιμη αύξηση» ροών προσφύγων και μεταναστών στη Σάμο και στη Μυτιλήνη, αλλά όχι σε εύρος τέτοιο που να δημιουργεί την αίσθηση πως αποτελεί ένδειξη κατάρρευσης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για αυστηρό έλεγχο και παρεμπόδιση των ροών από τη γείτονα, έκανε λόγο στη Βουλή σήμερα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Ι. Μουζάλας. Παράλληλα σημείωσε ότι η κυβέρνηση, όπως και σε ανάλογες περιπτώσεις κατά το παρελθόν, θα αντιμετωπίσει το ζήτημα και στο αμέσως προσεχές μέλλον η κατάσταση θα βελτιωθεί.

Ο κ. Μουζάλας, στο πλαίσιο της διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου, δέχθηκε ερωτήσεις και, μέσω αυτών, κριτική από την αντιπολίτευση για καθυστερήσεις, αλλά και λάθη και παραλείψεις στο σχεδιασμό, με αποτέλεσμα να προκαλούνται σοβαρά προβλήματα ειδικά στα νησιά του Αιγαίου.

«Είναι εκρηκτική η κατάσταση στα νησιά βορείου και ανατολικού Αιγαίου, υπάρχουν εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες», επισήμανε ο κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτης (ΝΔ) και σημείωσε ότι η ένταση στις ευρωτουρκικές σχέσεις και η επιδείνωση στις σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας, διαμορφώνει περιβάλλον τέτοιο που η Αγκυρα απειλεί ότι δεν θα συνεχίσει να ελέγχει τις ροές. «Ο ρόλος σας είναι να προετοιμάζετε τη χώρα, ώστε να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε μεταβολή ενδεχομένως υπάρξει στο Αιγαίο από κατάρρευση συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας» συμπλήρωσε, για να προσθέσει πως ούτε τα κονδύλια αξιοποιούνται, ούτε το Υπουργείο έχει κατάλληλα οργανωθεί για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ούτε έχουν υλοποιηθεί οι δεμσεύσεις όπως εκείνη η οποία αφορά τα κέντρα για παραβατικούς μετανάστες ή η λήψη μέτρων για αποσυμφόρηση των νησιών.

Στις «απειλές Ερντογάν ότι θα ανοίξει τις ροές προσφύγων προς τα νησιά του Αιγαίου, γεγονός που αν συμβεί θα σημάνει ότι θα αλλοιωθεί η πληθυσμιακή σύνθεση των νησιών, που είναι ευαίσθητες περιοχές», έκανε λόγο ο κ. Δημ. Κρεμαστινός (ΔΗΣΥ), ενώ με τη σειρά του ο κ. Χαρ. Αθανασίου υποστήριξε ότι με τη στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί (μίλησε για την πολιτική των «ανοιχτών συνόρων»).

Απαντώντας ο κ. Μουζάλας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής κάνει το καλύτερο δυνατόν μέσα σε αντικειμενικά δυσχερές περιβάλλον, και «έδειξε» αλλού, για τις όποιες καθυστερήσεις: Είπε ότι: τα χρήματα που υπάρχουν από ευρωπαϊκά κονδύλια δεν τα δειαχειρίζεται εκείνος άλλά άλλος υπουργός, τα προαναχωρησιακά κέντρα δεν κατασκευάστηκαν ακόμα εξαιτίας αντιδράσεων τις οποίες υποδευλίζουν στελέχη της ΝΔ στις τοπικές κοινωνίες, το Υπουργείο -εξαιτίας αργών ρυθμών του Δημοσίου που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε- ακόμα είναι υπό συγκρότηση, οι συνθήκες διαβίωσης για κατοίκους και πρόσφυγες-μετανάστες έχουν σχέση με τον όγκο κάθε φορά των ροών.

«Υπάρχει παρατηρήσιμη αύξηση σε Σάμο και Μυτιλήνη ειδικά, αλλά δεν συνιστά πτώση συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Αν γίνει μια τέτοια πτώση, είναι σαφές ότι δεν θα παραμείνουν στα νησιά, και θα προωθούνται στην ενδοχώρα. Αλλά θα συνιστά μια τραγωδία η εξέλιξη» σημείωσε.

«Τα ίδια που λέγατε πέρισυ, τα ίδια λέτε και φέτος» επισήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης, τονίζοντας ότι ρόλος του Υπουργού δεν είναι να σχολιάζει την κατάσταση αλλά να υλοποιεί πολιτικές αντιμετώπισής της. Και τον κάλεσε να καθησυχάσει τον πληθυσμό των νησιών.

«Χρειαζόμαστε τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας», επανέλαβε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, και απηύθυνε πρόσκληση στα στελέχη της ΝΔ να επισκεφθούν μαζί τα νησιά: «Οι τοπικοί παράγοντες της ΝΔ δεν υποστηρίζουν καν τις θέσεις του κόματός τους: θα περίμενα να πείτε ότι πρέπει να φτιάξουμε προαναχωρησιακό σε Σάμο, Μυτιλήνη, Χίο. Δεν το λέτε. Αν τα είχαμε φτιάξει, θα ήταν καλύτερη η κατάσταση» είπε, για να συμπληρώσει: «Θα πάμε μαζί στο νησί όταν θα χτίζεται το προαναχωρησιακό κέντρο. Να δούμε ποιός θα μας εμποδίσει. Θα είναι άνθρωποι δικοί σας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή