Τσίπρας υπέρ της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου Ε.Ε.

Τσίπρας υπέρ της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου Ε.Ε.

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει η ευρωπαϊκή ηγεσία, προκειμένου να υλοποιηθεί η νέα αρχιτεκτονική της Ε.Ε. που θα καταστήσει εφικτή την υπέρβαση των αγκυλώσεων, οι οποίες, εν πολλοίς, κατέστησαν δυσχερή την αντιμετώπιση της πρόσφατης κρίσης, επεκτάθηκε η συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στο Ταλίν της Εσθονίας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου είχε σύντομες επαφές, μεταξύ άλλων, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ λίγες ημέρες μετά τις γερμανικές εκλογές, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι, καθώς και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, αναφέρθηκε προσερχόμενος στη σύνοδο στις γενναίες τομές που θα πρέπει να υπάρξουν στο θεσμικό πλαίσιο.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι «όλοι πια αντιλαμβάνονται την ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει ισχυρό θεσμικό πλαίσιο, ώστε να μπορεί να στηριχθεί στα δικά της πόδια». Και εξειδίκευσε την αναφορά του αυτή μιλώντας για το ΔΝΤ. Οπως είπε, στη συγκεκριμένη σύνοδο ακόμα και εκπρόσωποι χωρών που θεωρούσαν αδιανόητο ένα πρόγραμμα στήριξης στην Ευρώπη χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ πλέον τοποθετούνται υπέρ της ανάγκης να δημιουργήσει η Ευρώπη τους δικούς της θεσμούς, ώστε να μην εξαρτάται από την πρόσκληση ξένων θεσμών στο μέλλον. «Αν η Ευρώπη θέλει να παίξει έναν νέο παγκόσμιο ρόλο ισχυρό, δεν μπορεί παρά να είναι ικανή να λύνει τα δικά της προβλήματα μόνη της», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση αν θα απαιτηθεί αλλαγή στις ευρωπαϊκές Συνθήκες προκειμένου να καταστεί εφικτή η υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις μέσα στο πλαίσιο των Συνθηκών. Εμφανίσθηκε, τέλος, αισιόδοξος ότι οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το Βrexit θα καταστήσουν εφικτή της εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης για όλες τις πλευρές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή