Ενας νέος δρόμος «πέρα από τη λιτότητα»

Ενας νέος δρόμος «πέρα από τη λιτότητα»

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημερίδα υψηλών προδιαγραφών έχει προγραμματισθεί για τη Δευτέρα στο Γαλλικό Ινστιτούτο στην οδό Σίνα. Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Beyond Austerity: Reforming the Greek Economy» (MIT Press), οικονομολόγοι ελληνικών και διεθνών πανεπιστημίων, ακαδημαϊκοί άλλων κλάδων, αλλά και προσωπικότητες από τον χώρο των επιχειρήσεων θα συζητήσουν για τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

«Το βιβλίο επιχειρεί να αντλήσει πρακτικά διδάγματα από την οικονομική επιστήμη και την εγχώρια και διεθνή εμπειρία για το τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα», εξηγεί στην «Κ» ο Νίκος Βέττας, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και ένας εκ των τεσσάρων επιμελητών του βιβλίου, μαζί με τον Δημήτρη Βαγιανό του London School of Economics, τον Κώστα Μεγήρ του Πανεπιστημίου Γέιλ και τον νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη. Οπως αναφέρει ο κ. Βέττας, το βιβλίο, που θα κυκλοφορήσει σε περίπου δύο μήνες και στα ελληνικά, «είναι γραμμένο σε μη ακαδημαϊκή γλώσσα» και εξετάζει τομείς πέρα από τα στενά όρια της οικονομικής πολιτικής, όπως η εκπαίδευση, το δικαστικό σύστημα και η δημόσια διοίκηση.

Στο πλαίσιο ενός διεθνούς διαλόγου για την Ελλάδα, που οι συγγραφείς θεωρούν ότι εστίασε υπερβολικά στα κύρια συμπτώματα της κρίσης –τα ελλείμματα και το χρέος–, επιχειρούν να στρέψουν την προσοχή στις διαχρονικές υποκείμενες παθογένειες που μετέτρεψαν τη χώρα στον πιο αδύναμο κρίκο της Ευρωζώνης και που ακόμα την κρατούν καθηλωμένη.

«Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν καινοτόμες αναλύσεις και προτάσεις για την ελληνική οικονομία», δηλώνει στην «Κ», από την πλευρά του, ο κ. Βαγιανός. Τόσο η εκδήλωση όσο και το βιβλίο, σημειώνει, έχουν στόχο να «καταδείξουν τον τρόπο με τον οποίο οι μεταρρυθμίσεις σε διαφορετικές πτυχές της οικονομικής δραστηριότητας όχι μόνο συνδέονται μεταξύ τους, αλλά μπορούν να λειτουργήσουν και πολλαπλασιαστικά».

Η ημερίδα της Δευτέρας, που θα διαρκέσει από τις 3 το απόγευμα έως τις 8.15 το βράδυ, θα χωριστεί σε τέσσερις ενότητες. Η πρώτη θα εστιάσει στις αγορές προϊόντων και εργασίας και την ανταγωνιστικότητα, η δεύτερη στους φόρους, τις συντάξεις και την κοινωνική προστασία, η τρίτη στις επενδύσεις και τη χρηματοδότηση και η τελευταία στον δημόσιο τομέα. Στο τελικό πάνελ, οι τέσσερις επιμελητές του βιβλίου θα συνομιλήσουν με τον διευθυντή της «Κ» Αλέξη Παπαχελά.

Ο ευρύτερος στόχος της εκδήλωσης και του συλλογικού τόμου συνοψίζεται στο εκτενές εισαγωγικό κεφάλαιο, το οποίο έχουν συγγράψει μαζί οι επιμελητές του. Οπως γράφουν: «Οι θεσμοί της Ελλάδας πρέπει να αναμορφωθούν εις βάθος και σε κάποιες περιπτώσεις να επανασχεδιαστούν από το μηδέν. Πολιτικές που υλοποιήθηκαν, κατά τη διάρκεια της κρίσης, έχουν επιφέρει κάποιες βελτιώσεις, αλλά συχνά επρόκειτο μόνο για επισκευές μερικής φύσης αντί για μακροπρόθεσμες λύσεις. Τα κεφάλαια του βιβλίου προτείνουν ιδέες και επιλογές πολιτικής για πιο ολοκληρωμένες και ριζοσπαστικές αλλαγές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή