Μποφόρ με φόντο το Ελληνικό

Μποφόρ με φόντο το Ελληνικό

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εφόσον η κυβέρνηση αποφασίσει να παρακάμψει το ΚΑΣ, εννοείται ότι θα υπάρξουν πολιτικές συνέπειες, τις οποίες θα κληθεί να διαχειριστεί». Με την προσοχή στραμμένη στην προσεχή Τρίτη, εν αναμονή της νέας συνεδρίασης του ΚΑΣ, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα της επένδυσης στο Ελληνικό παραμένει σημείο τριβής. Και από μερίδα στελεχών που εμφανίζεται να διαφωνεί με την προοπτική μιας «δυναμικής» κυβερνητικής παρέμβασης στο ζήτημα, προκειμένου να απεγκλωβιστεί η επένδυση, απευθύνεται προς το Μέγαρο Μαξίμου το ανωτέρω μήνυμα. Οπως εξηγούν, η κυβέρνηση θα κληθεί, εφόσον καταφύγει σε κινήσεις παράκαμψης του ΚΑΣ, να πείσει τους πολίτες ότι οι αρχαιολόγοι δεν έχουν δίκιο στις ενστάσεις και στους περιορισμούς που θέτουν και στην αγωνία που εκφράζουν για την προστασία αρχαιολογικών χώρων και μνημείων. Υπενθυμίζεται ότι υπέρ της άποψης των αρχαιολόγων για το Ελληνικό τοποθετήθηκαν δημόσια ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης και ο Ν. Φίλης.

Δεύτερες σκέψεις

Οι δύο γραμμές στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος ήταν αυτές που οδήγησαν προχθές, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, σε δεύτερες σκέψεις την κυβερνητική ηγεσία, η οποία, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, προσήλθε αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα σε ανάληψη πρωτοβουλιών και να μη δώσει άλλο χρόνο στο ΚΑΣ, ούτε να περιμένει τη συνεδρίαση του συμβουλίου την Τρίτη. Ωστόσο, η πρόταση αυτή, που «υποστηρίχθηκε στο ανώτερο δυνατό επίπεδο», όπως αναφέρει πηγή με γνώση όσων διημείφθησαν στη συνεδρίαση, τελικά δεν πέρασε, καθώς υπήρξαν διαφορετικές απόψεις και επιχειρηματολογία από μια σειρά κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, όπως οι κ. Γ. Δραγασάκης, Ν. Φίλης, Ν. Βούτσης, Ρένα Δούρου.

Η επιχειρηματολογία που ανέπτυξαν οι διαφωνούντες με την πρόταση, που στηρίχθηκε από τους Ν. Παππά. Αλ. Φλαμπουράρη, Δ. Τζανακόπουλο, ήταν εστιασμένη στο επιχείρημα ότι «δεν μπορεί η κυβέρνηση να εμφανίζεται ότι παρανομεί, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες πρόνοιες από τη νομοθεσία, όσον αφορά τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση αρχαιολογικών ζωνών». Ασκήθηκε, επίσης, κριτική έναντι της επιλογής να μπουν στο στόχαστρο οι αρχαιολόγοι από την πλευρά της κυβέρνησης. «Δεν είναι δυνατόν να λαϊκίζουμε, λέγοντας ότι οι αρχαιολόγοι είναι υπερβολικοί», ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, αντιδράσεις εκφράσθηκαν και κατά των εισηγήσεων που υπήρξαν για αντικατάσταση της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού Μαρίας Βλαζάκη, με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε καίριο πλήγμα στο αφήγημα περί αποπολιτικοποίησης της διοίκησης.

Πάντως, χθες, ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας εμφανίσθηκε βέβαιος (ΣΚΑΪ) ότι «η επένδυση στο Ελληνικό θα προχωρήσει, οποιαδήποτε απόφαση κι αν λάβει το ΚΑΣ», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση έχει λάβει τις αποφάσεις της για τον τρόπο που θα κινηθεί.

Η Σοσιαλιστική Τάση

Σε ένα άλλο μέτωπο, η επί της ουσίας προαναγγελία αποχώρησης της Σοσιαλιστικής Τάσης από τον ΣΥΡΙΖΑ και ανεξαρτητοποίησης του Κ. Χρυσόγονου εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις. O Αντ. Κοτσακάς δήλωσε χθες (Ραδιόφωνο 24/7) ότι ο ίδιος δεν συμμετέχει στην Τάση, ούτε και ο κ. Κουρουμπλής. Πρόσθεσε ότι οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ καταργήθηκαν έπειτα από απόφαση του συνεδρίου και ότι δεν μπορεί να λειτουργεί ένα κόμμα μέσα στο κόμμα, ενώ εμμέσως επέκρινε την επιλογή Χρυσόγονου να μην παραδώσει την έδρα του, λέγοντας ότι «όσοι μπήκαν στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψαν ότι η έδρα ανήκει στο κόμμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή