Κεντροαριστερά: Σταθερή… απόσταση για την «ψήφο εξ αποστάσεως»

Κεντροαριστερά: Σταθερή… απόσταση για την «ψήφο εξ αποστάσεως»

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ζήτημα της εξ αποστάσεως ψήφου παραμένει η κεντρική διελκυστίνδα για την εκλογή αρχηγού του νέου πολιτικού φορέα, καθώς ήδη από την Παρασκευή η επιτροπή Αλιβιζάτου κατέληξε επιτέλους σε συμφωνία για το μείζον. Δηλαδή τις εταιρείες που θα αναλάβουν την ευθύνη της διαδικασίας. Πρόκειται για την Wind και την εταιρεία πληροφορικής Open Technology Services (OTS), οι οποίες θα συμπράξουν για να επιτύχουν την online διασύνδεση των εκλογικών τμημάτων, προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα διπλοψηφίας.

Η απόφαση αυτή ήταν μονόδρομος δεδομένου ότι όλες οι άλλες προσφορές κρίθηκαν εξωπραγματικές από πλευράς τιμήματος. Η πρόταση των δύο εταιρειών κρίθηκε λογική καθώς το συνολικό κόστος δεν θα υπερβεί τις 450.000 ευρώ (με τον ΦΠΑ), ποσό το οποίο εκτιμήθηκε ότι μπορεί να καλυφθεί από τον οβολό (3 ή 4 ευρώ) που θα καταβάλουν όσοι μετάσχουν στην ψηφοφορία. Συγκεκριμένα, η Wind θα «προσφέρει» τις γραμμές της και τις ηλεκτρονικές ταμπλέτες που θα απαιτηθούν για να γίνει διαδικτυακή σύνδεση των εκλογικών κέντρων και η OTS να δημιουργήσει το κατάλληλο λογισμικό προκειμένου τα ονόματα των πολιτών να εντοπίζονται (μέσω Cloud) και να μπορούν να ψηφίζουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα επιλέξουν να ψηφίσουν.

Συμφωνία επήλθε σε γενικές γραμμές και ως προς τον χρόνο των εκλογών. Τα μέλη της επιτροπής έφυγαν με τη διαβεβαίωση Αλιβιζάτου ότι αν για λόγους τεχνικούς χρειασθεί μια αναβολή, αυτή θα είναι της τάξεως της μιας ή των δύο εβδομάδων και οι εκλογές θα γίνουν οπωσδήποτε εντός Νοεμβρίου (αρχικώς ο πρώτος γύρος ταν να διεξαχθεί στις 5 Νοεμβρίου).

Οι εγγυήσεις

Αν κάτι ωστόσο παραμένει σε εκκρεμότητα, είναι η δυνατότητα της εξ αποστάσεως ψήφου. Στην προχθεσινή συνεδρίαση, τα μέλη που εκπροσωπούσαν τον Στ. Θεοδωράκη όχι μόνον χαρακτήρισαν αδιαπραγμάτευτο το σχετικό αίτημα, αλλά επιφυλάχθηκαν μέχρι αύριο να καταθέσουν πρόταση, η οποία πρώτον να μην επιβαρύνει τον προϋπολογισμό των εκλογών και δεύτερον να μην χρειασθεί να αναβάλει τον χρόνο διεξαγωγής τους. Με απλά λόγια, ο Στ. Θεοδωράκης θα επιμείνει ως φαίνεται στη διαδικασία εκλογής να συμπράξει και το Πολυτεχνείο. Κάτι που υπογραμμίζεται ότι έχει εισηγηθεί και ο Γ. Ραγκούσης, ο οποίος προχθές κοινοποίησε στα ΜΜΕ την απαντητική σε εκείνον διαβεβαίωση του προέδρου του Εθνικού Δικτύου Ερευνας & Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) καθηγητή Παν. Τσανάκα, ο οποίος εγγυήθηκε ότι το σύστημα «Ζευς» (μέσω αυτού διεξάγονται οι πρυτανικές εκλογές) μπορεί να διασφαλίσει πλήρως και χωρίς κανένα κόστος το αδιάβλητο της εξ αποστάσεως ψήφου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή