Παυλόπουλος από Αμφίπολη: Τεκμηριωμένη κατά τρόπο αναντίρρητο η ελληνικότητα της Μακεδονίας

Παυλόπουλος από Αμφίπολη: Τεκμηριωμένη κατά τρόπο αναντίρρητο η ελληνικότητα της Μακεδονίας

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για ανασκαφή μεγάλης ιστορικής σημασίας, μια «από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων», η οποία θα συμβάλει καλύτερα στη κατανόηση της ιστορίας των αρχαίου Μακεδονικού Βασιλείου και «θα μας δώσει ακόμη περισσότερα τεκμήρια για την ήδη απολύτως τεκμηριωμένη ελληνικότητα της Μακεδονίας» έκανε λόγο, σε δηλώσεις του, αμέσως μετά την επίσκεψη και την ξενάγησή του στην ανασκαφή του στον Τύμβο «Καστά» της Αμφίπολης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. 

«Για πολλοστή φορά και κατά τρόπο αναντίρρητο» πιστοποιείται και «με τα τωρινά αρχαιολογικά ευρήματα «η ελληνικότητα της Μακεδονίας», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, χαρακτήρισε το μνημείο «αναντίρρητα Μακεδονικό».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε την τεράστια αξία της ανασκαφής, η οποία όπως είπε, ήδη, απολαμβάνει αναγνώριση από την ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα. Επεσήμανε, εκτός από την ιστορική σημασία των αρχαιολογικών θησαυρών και την υψηλή αισθητική αξία των πολλών επιμέρους ευρημάτων που έχει αποδώσει η αρχαιολογική σκαπάνη, αλλά και όσων «θα φέρει και στο μέλλον», των οποίων, όπως είπε, η συνακόλουθη επιστημονική επεξεργασία «θα συμβάλει στην κατανόηση της εξέλιξης του Μακεδονικού Βασιλείου. Νιώθω ιδιαίτερη τιμή αλλά και ανάλογη συγκίνηση επισκεπτόμενος τον τόπο, όπου εξελίσσεται μια από τις σημαντικότερες ανασκαφές των τελευταίων χρόνων», είπε ο κ. Παυλόπουλος και συνέχισε: «Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει ήδη αποδώσει θησαυρούς υψηλής αισθητικής αξίας. Όμως, πέρα από την αισθητική αξία των επιμέρους ευρημάτων, είναι βέβαιο ότι η ανασκαφή, με το πλήθος των ευρημάτων που έχει ήδη φέρει, αλλά θα φέρει και στο μέλλον, στο φως, καθώς και την συνακόλουθη επιστημονική επεξεργασία τους, θα συμβάλει στην κατανόηση της εξέλιξης του Μακεδονικού Βασιλείου. Ταυτοχρόνως, με τα τωρινά αρχαιολογικά ευρήματα, πιστοποιείται, για πολλοστή φορά και κατά τρόπο αναντίρρητο, η ελληνικότητα της Μακεδονίας».

«Με δεδομένη την, ούτως ή άλλως, τεράστια αξία της ανασκαφής, η οποία έχει αναγνωρισθεί από την ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα, ευχόμαστε να ξεκινήσουν οι εργασίες της εκ νέου, το συντομότερο δυνατό. Έχω εν προκειμένω απόλυτη εμπιστοσύνη στην επιστημονική αξιοσύνη των μελών της αρχαιολογικής μας κοινότητας. Ας σεβασθούμε όλοι την αποστολή της και ας την αφήσουμε να βγάλει τα συμπεράσματά της, χωρίς να τα προκαταλαμβάνουμε κατά το δοκούν και αναρμοδίως» πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παυλόπουλος ξεναγήθηκε στο λόφο του Τύμβου «Καστά» από την αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, Πηνελόπη Μάλαμα και τον αρχιτέκτονα, υπεύθυνος της υποστήλωσης του έργου, Μιχάλη Λεφαντζή. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε για την ανασκαφή και για τα έργα υποστήλωσης και στη συνέχεια σε δηλώσεις του, υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστεί η ανασκαφή. 

Τον κ. Παυλόπουλο συνόδευαν, μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Μαρία Κόλλια -Τσαρουχά και ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, οι οποίοι παρέστησαν και νωρίτερα στην τελετή αναγόρευσης του Προέδρου της Δημοκρατίας σε επίτιμο δημότη Αμφίπολης, όπως και οι βουλευτές Σερρών, Αφροδίτη Σταμπουλή, Κώστας Καραμανλής, Φωτεινή Αραμπατζή, Δημήτρης Κυριαζίδης, Μιχάλης Τζελέπης, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και Μάρκος Μπόλαρης, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, κ.α. Το μεσημέρι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακάθισε σε γεύμα που παραχώρησε προς τιμήν του ο δήμαρχος Αμφίπολης, Κωνσταντίνος Μελίτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή