Στα άκρα κυβέρνηση – συνδικαλιστές για την αξιολόγηση

Στα άκρα κυβέρνηση – συνδικαλιστές για την αξιολόγηση

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συνέχιση της αποχής από την αξιολόγηση καλούν τα συνδικαλιστικά σωματεία των δημοσίων υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) και των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΠΟΕ-ΟΤΑ) τα μέλη τους. Ενώ η διαδικασία της αξιολόγησης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 21 του μηνός, οι συνδικαλιστές δεσμεύονται να καλύψουν τους προϊσταμένους που δεν θα συμμετάσχουν στην αξιολόγηση, προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με τροπολογία που έχει ψηφιστεί, προβλέπεται ο αποκλεισμός από τις κρίσεις όσων προϊσταμένων δεν συμμετάσχουν στην αξιολόγηση.

Στο ίδιο πλαίσιο, περιφερειακοί διευθυντές εκπαίδευσης φέρεται να αρνούνται να αξιολογήσουν τους εκπαιδευτικούς που έχουν αποσπαστεί από σχολεία σε θέσεις με διοικητικό έργο. Και αυτό, διότι υποστηρίζουν ότι οι εκπαιδευτικοί εξαιρούνται της διαδικασίας της αξιολόγησης, όπως αυτή ορίζεται για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η σημερινή ημέρα έχει καθοριστεί ως ημέρα δράσης και ενημέρωσης των εργαζομένων και θα πραγματοποιηθούν συμβολικές καταλήψεις και αποκλεισμοί κτιρίων, γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις και συγκεντρώσεις στους δήμους εναντίον της αξιολόγησης, την οποία η συνδικαλιστική οργάνωση αποκαλεί «προσχηματική». «Η “αξιολόγηση”, που είναι προαπαιτούμενο που θέτουν οι δανειστές για το κλείσιμο της γ΄ αξιολόγησης, προδίδει και το σχέδιο της κυβέρνησης που είναι η συρρίκνωση των δημοσίων υπηρεσιών και η δημιουργία ενός μικρού, ευέλικτου και επιτελικού κράτους με εργαζόμενους που θα κάνουν αναθέσεις σε ιδιώτες, εξυπηρετώντας τα μεγάλα επιχειρηματικά και εργολαβικά συμφέροντα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, η ΑΔΕΔΥ καλεί τους δημοσίους υπαλλήλους να μη συμμετάσχουν στη διαδικασία τονίζοντας ότι δεν θα έχουν καμία συνέπεια παρά την τροπολογία που έχει ψηφιστεί, καθώς «η μη εκπλήρωση της υποχρέωσης αξιολόγησης, όταν οφείλεται σε συμμετοχή σε νομίμως προκηρυχθείσα απεργία, δεν μπορεί να αποτελεί λόγο αποστέρησης της δυνατότητας συμμετοχής σε διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων». Η ΑΔΕΔΥ προειδοποιεί μάλιστα ότι η «όποια απόπειρα στο μέλλον στέρησης τους δικαιώματος συμμετοχής στις κρίσεις θα αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά με αιτήσεις ακύρωσης και αναστολής, που θα κατατεθούν στα αρμόδια δικαστήρια με ευθύνη της ΑΔΕΔΥ».

Πάντως, το υπουργείο Εσωτερικών και ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης διαφοροποιούνται όσον αφορά την τακτική σύγκρουσης με τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση. Με χθεσινή εγκύκλιο διευκρινίζεται ο τρόπος εφαρμογής της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας η οποία υπογράφηκε πριν από περίπου ένα μήνα ανάμεσα στο υπουργείο και την ΠΟΕ-ΟΤΑ και μάλιστα αφορά μόνο στα μέλη της ομοσπονδίας. Σύμφωνα με τη νέα σύμβαση για τους εργαζομένους στην καθαριότητα, προβλέπονται επιπλέον πέντε ημέρες άδειας μετά τη συμπλήρωση ενός χρόνου εργασίας, ενώ μετά τη συμπλήρωση πέντε χρόνων προβλέπεται η μείωση του εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας σε 32 ώρες και η προσφορά τριών επιπλέον ημερών αδείας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή