Ελληνικό: Πολιτική αντιπαράθεση στον απόηχο της απόφασης του ΚΑΣ

Ελληνικό: Πολιτική αντιπαράθεση στον απόηχο της απόφασης του ΚΑΣ

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διασταυρώνουν τα ξίφη τους κυβέρνηση και αντιπολίτευση μετά την κήρυξη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, έκτασης 300 στρεμμάτων ως χώρου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Να πανηγυρίσει έσπευσε ο υπ. Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης, στον απόηχο της απόφασης του Κεντρικου Αρχαιολογικού Συμβουλίου να κηρυχθεί χώρος αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, έκταση περίπου 300 στρεμμάτων συνολικά στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

«Για μια ακόμη φορά οι «Κασσάνδρες» διαψεύστηκαν. Η επένδυση στο Ελληνικό προχωράει. » ανέφερε ο κ. Φλαμπουράρης.

Παράλληλα εκτίμησε ότι: «Το δρόμο άνοιξαν:

α) η προχθεσινή απόφαση της Επιτροπής Ενστάσεων ότι δεν αποτελούν δασική έκταση τα 37 στρέμματα και

β) η έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, με τον χαρακτηρισμό ως αρχαιολογικού χώρου ενός μικρού τμήματος μόλις 280 στρεμμάτων, επί συνόλου 6.500.»

Στο ίδιο κλίμα, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας στη Βουλή χαρακτήρισε την παραπάνω απόφαση «μεγάλο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης» και θέλησε με τη σειρά της να κάνει γνωστό πως «η πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό».

«Το γεγονός ότι χαρακτηρίζεται κάποιος χώρος αρχαιολογικός δε σημαίνει ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε δόμηση, απλώς υπάρχει μία διαδικασία πάνω σε αυτό, με την αυξημένη προσοχή που πρέπει να έχει η αρχαιολογική υπηρεσία.» είπε ο  αρμόδιος για τη διασφάλιση της συνοχής του κυβερνητικού έργου υπουργός Επικρατείας Χ. Βερναρδάκης, εκτιμώντας πως οι επενδυτές θα αντιμετωπίσουν «απολύτως θετικά» τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ.

«Νομίζω είναι η καλύτερη λύση για όλους, χωρίς να προσβάλλεται η νομιμότητα, η οποία είναι και αυτή ένα στοιχείο μιας επενδυτικής πλευράς. Νομίζω ότι και οι ίδιοι οι επενδυτές του Ελληνικού το γνωρίζουν και είναι σύμφωνοι, δε νομίζω ότι θα υπάρξει πρόβλημα. Αντίθετα, μία άλλη πολιτική διαχείριση στο συγκεκριμένο ζήτημα στην ουσία θα σήμαινε ότι δε θα γινόταν ποτέ η επένδυση αυτή, δεδομένου ότι θα είχαμε σίγουρα προσφυγές στο ΣτΕ, νομικές ανακατατάξεις και χαρακτηρισμούς σε δεύτερο χρόνο, ο χρόνος θα πέρναγε και όλα θα ήταν πολύ πιο ρευστά. Αυτή τη στιγμή το τοπίο είναι καθαρό, είναι γνωστό σε όλους. Άλλωστε είναι μία πολύ μικρή έκταση» εξήγησε ο κ. Βερναρδάκης.

Ν.Δ: Οι παλινωδίες της κυβέρνησης συνεχίζονται

Να σταματήσει να υπονομεύει οποιαδήποτε επένδυση φέρνει θέσεις εργασίας και να επιδείξει σοβαρότητα στο ζήτημα του Ελληνικού κάλεσε από την άλλη πλευρά την κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Β. Κικίλιας

«Οι παλινωδίες της Κυβέρνησης και στο θέμα της συμφωνημένης επένδυσης του Ελληνικού συνεχίζονται. Μιας επένδυσης που στοχοποιήθηκε και πολεμήθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ και τις συνιστώσες του, παρά το γεγονός ότι δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας και συμβάλλει στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Ο κ. Τσίπρας οφείλει να καταλάβει ότι η ανάπτυξη δεν διατάσσεται. Να συνειδητοποιήσει ότι, με τη λογική του, ούτε επενδύσεις μπορούν να γίνουν, ούτε ο πολιτιστικός μας πλούτος να προστατευτεί αποτελεσματικά. Δεν μπορούμε να πάμε μακριά με αυτά τα μυαλά.

Οι επενδύσεις απαιτούν σχέδιο, σοβαρότητα και κυρίως ασφάλεια Δικαίου για να προχωρήσουν. Η χθεσινή απόφαση του Κ.Α.Σ., η σύνθεση του οποίου αποτελεί επιλογή της Κυβέρνησης, δημιουργεί πρόσθετα ερωτήματα ως προς την υλοποίηση της επένδυσης. Στέλνει εντελώς λάθος μήνυμα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Η Κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να πράξει τα αυτονόητα.

Να τιμήσει τις δεσμεύσεις της και να σταματήσει να υπονομεύει με τις επιλογές της την υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου για την Αττική και για ολόκληρη την Ελλάδα».

Ποτάμι: Να μη ναυαγήσει και αυτή η μεγάλη επένδυση λόγω ιδεοληψιών

«Το Ελληνικό λειτουργούσε ως αεροδρόμιο επί δεκαετίες. Είναι αναξιοποίητο εδώ και 15 χρόνια. Και τους τελευταίους μήνες, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και αδελφών κομμάτων θυμήθηκαν ότι είναι αρχαιολογικός χώρος και πιέζουν από μέσα και από έξω το ΚΑΣ για να μπλοκάρουν την επένδυση. Εχθές το πέτυχαν» αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το Ποτάμι.

Όπως σημειώνει, «η απόφαση του ΚΑΣ θέτει την επένδυση υπό αμφισβήτηση. Η προστασία των αρχαίων που μπορεί να βρεθούν είναι αυτονόητη. Αυτό όμως πρέπει να επιτευχθεί παράλληλα με την πρόοδο των εργασιών, όπως γίνεται πάντα με τα μεγάλα έργα (πχ. μετρό)». «Η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει τη θέση της. Να μην κλείνει το μάτι στις αναβολές και στις αναταραχές. Να μη ναυαγήσει και αυτή η μεγάλη επένδυση λόγω ιδεοληψιών και γραφειοκρατίας» καταλήγει η ανακοίνωση του Ποταμιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή