Προειδοποιήσεις Ξανθού για τα αντιεμβολιαστικά κινήματα μετά την έξαρση ιλαράς

Προειδοποιήσεις Ξανθού για τα αντιεμβολιαστικά κινήματα μετά την έξαρση ιλαράς

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονος είναι ο προβληματισμός στις αρμόδιες κρατικές αρχές και εξαιρετικά αυξημένα τα μέτρα παρακολούθησης της έξαρσης της ιλαράς στη χώρα μας αυτή την περίοδο, καθώς και για την καταγραφή στοιχείων σχετικών με το λεγόμενο «αντιεμβολιαστικό κίνημα» στην Ελλάδα. Αυτό προκύπτει ως κατ’ αρχήν συμπέρασμα από συζήτηση η οποία έγινε σε ειδική συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Α.Ξανθού, μελών της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, και άλλων Επιστημόνων.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, τα κρούσματα ιλαράς έως τώρα είναι περίπου 200, έχουν αφετηρία τη Ρουμανία και φορείς από μετακινούμενες ομάδες Ρομά, και η επέκταση της επιδημίας δεν θα πρέπει να αποκλείεται. Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης είναι πως με τρόπο τεκμηριωμένο και κατηγορηματικό, διαψεύστηκαν «θεωρίες» ρατσιστικού και ξενοφοβικού περιεχομένου (που έκαναν την επανεμφάνισή τους από την πλευρά της Χρυσής Αυγής) περί κινδύνου προερχόμενου από τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Αρχικώς ο κ. Ξανθός μεταξύ άλλων σημείωσε: «Oντως χρειάζεται να υπάρχει εγρήγορση και ευαισθητοποίηση και της πολιτείας και των φορέων προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Από τα κρούσματα τα οποία έχουν ήδη καταγραφεί στη χώρα μας μέσα στο 2017, που ξεπερνούν τα 200, δεν αναφέρονται περιστατικά από χώρους ανοιχτής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Τα κρούσματα τα οποία παρατηρούνται αυτόν τον καιρό, είναι κυρίως στην πλειονότητά τους, αφορούν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού με χαμηλά υγειονομικά και κοινωνικά standards, όπως είναι οι πληθυσμοί των Ρομά, όπου καταγράφεται και το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης παιδικού πληθυσμού στη χώρα μας.

Εδώ, ο αντίπαλός μας, είναι, η αυξανόμενη επιρροή απόψεων που αμφισβητούν την αξία της καθολικής εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, αμφισβητούν την αξία των εμβολιασμών, είναι ένα υποτιθέμενο κίνημα, το οποίο έχει μια επιρροή ιδιαίτερα στην Ευρώπη, αλλά και την Αμερική. Εγώ, νομίζω, ότι στη χώρα μας η επιρροή του δεν είναι τόσο σημαντική».

Ο κ. Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) είπε: «Τα πρώτα κρούσματα μαζικής εμφάνισης εμφανίστηκαν στην Ρουμανία και στη συνέχεια εξαπλώθηκαν, πολύ σύντομα, σε όλες τις χώρες. Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι τα κρούσματα είναι περισσότερα από 15.000 στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, μεγάλο αριθμό κρουσμάτων έχουμε στην Ιταλία, στη Βουλγαρία και σε άλλες χώρες. Μόνο μία ή δύο χώρες, η Νορβηγία αν δεν κάνω λάθος, είναι ελεύθερες ακόμα από μεγάλο αριθμό κρουσμάτων.

Τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν στη χώρα μας τον Μάιο, τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου του 2017 και αφορούσαν τρία μικρά παιδάκια της κοινότητας των Ρομά και πράγματι ήταν από τη Ρουμανία, ήταν μετακινούμενοι πληθυσμοί από τη Ρουμανία».

Ο κ. Π.Παπαγιωτόπουλος, μέλος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, ανέφερε: «Σήμερα το 70% με 75% των περιστατικών είναι παιδιά από την κοινότητα των Ρομά. Περίπου 15% είναι άτομα του γενικού πληθυσμού και περίπου 10% είναι μετανάστες σχεδόν αποκλειστικά παλαιών κυμάτων μετανάστευσης και όχι του πρόσφατου προσφυγικού κύματος». Για να συμπληρώσει: «Σχετικά με τις αντιεμβολιαστικές απόψεις, είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα –ελέχθη- στην Ευρώπη κυρίως. Στην τρέχουσα επιδημία στην χώρα μας παίζει πολύ δευτερεύοντα ρόλο. Παρότι σήμερα οι αντιεμβολιαστικές απόψεις δεν είναι κύριο θέμα γι’ αυτή την επιδημία, μπορεί να γίνει. Αν επεκταθεί η επιδημία, πράγμα που είναι ένα υπαρκτό ενδεχόμενο, μπορεί να φτάσει στο γενικό πληθυσμό και αυτό το φαινόμενο να παίξει καθοριστικό ρόλο». Ο κ. Παναγιωτόπουλος έδωσε, επίσης, μια σειρά από ενδιαφέροντα συγκριτικά στοιχεία: «Το 2010 και το 2011 είχαμε επιδημία ιλαράς στη χώρα μας, με 200 καταγεγραμμένα περιστατικά. Το 2005 και το 2006, είχαμε επίσης, 650 καταγεγραμμένα περιστατικά. Το 1996, αρκετά παλαιότερα βέβαια, επιδημία στη χώρα μας με 6.000 καταγεγραμμένα περιστατικά». Και συμπλήρωσε: «Η ιδιομορφία της τωρινής επιδημικής έξαρσης είναι ότι ταυτόχρονα και είναι συνέπεια επιδημικής έξαρσης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με τις οποίες έχουμε πολλαπλότατους διαύλους επικοινωνίας. Δεν είναι τυχαίο ότι κάποια παιδιά από τα πρώτα, που δηλώθηκαν, πήγαιναν στη Γερμανική Σχολή. Η Γερμανία είναι χώρα με ιδιαίτερη εξάπλωση της επιδημίας».

Ο κ. Π. Βιδάλης, επιστημονικός συνεργάτης της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, επισήμανε την ανάγκη όπως «η Πολιτεία αναλάβει μια μεγάλη δημόσια εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμού». Με τη σειρά του ο κ. Στυλ.Καλογερόπουλος, μέλος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, τόνισε: «Είναι αδιανόητο στον 21ο αιώνα, σε μια χώρα της Ε.Ε. να μην εμβολιάζονται παιδιά. Όλοι εμείς οι υγειονομικοί πρέπει να ενημερώνουμε τους γονείς, ούτως ώστε και εκείνοι με τη σειρά τους να εμβολιάζουν τα παιδιά τους.

Κλείνοντας τη συνεδρίαση, ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε: «Το ότι δεν έχουμε κρούσμα ιλαράς σε προσφυγικό καταυλισμό, είναι πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη. Φυσικά, υπήρξαν κρούσματα ή άλλα λοιμώδη νοσήματα, όπως ηπατίτιδα Α΄ ή όπως ανεμοβλογιά, άλλα επειδή ακριβώς είχαμε ένα μηχανισμό επιτήρησης μηχανισμό επιτήρησης και έγκαιρης παρέμβασης αναπτυγμένο, καταφέραμε αυτά να τα περιορίσουμε και να μην υπάρξει διασπορά ούτε στους προσφυγικούς πληθυσμούς, αλλά ούτε στην ευρύτερη κοινωνία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή