ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σωρεία τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο

Σωρεία τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο

Δύο ημέρες με σκληρές αερομαχίες πάνω από το ανατολικό Αιγαίο έχουν περάσει οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.). Το ασυνήθιστο χαρακτηριστικό της έντασης των τελευταίων δύο ημερών είναι ότι καταγράφεται παράλληλα με την εξέλιξη της Διακλαδικής Ασκησης «Παρμενίων ’17», κατά παραβίαση των παλαιότερων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα, για αποφυγή στρατιωτικής δραστηριότητας από τη μία πλευρά όταν η άλλη διεξάγει γυμνάσια.

Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας εκτιμούν πως η τουρκική κινητικότητα έχει εστιαστεί κυρίως στα Δωδεκάνησα, λόγω της σημερινής άσκησης απόβασης την οποία θα πραγματοποιήσουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στη Ρόδο.

Αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων πτήσεων, αναχαιτίσεων και εικονικών αερομαχιών, ιδιαίτερα στην περιοχή του Καρπάθιου Πελάγους και πέριξ της Ρόδου, ήταν να βρίσκονται χθες στον αέρα σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ελληνικά F-16. Ενα από τα ελληνικά μαχητικά (F-16 Block 52+) τα οποία είχαν απογειωθεί από το Καστέλλι για να αναχαιτίσουν τουρκικά, προσγειώθηκε αναγκαστικά χθες το απόγευμα στις 17.25, στην Κάρπαθο, καθώς κρίθηκε ότι ενδείξεις του αεροσκάφους το απαιτούσαν.

Συγκεκριμένα, χθες βρέθηκαν στον αέρα 13 σχηματισμοί τουρκικών μαχητικών F-16 και F-4, πραγματοποιώντας δεκάδες παραβάσεις και παραβιάσεις σε όλο το Αιγαίο, ενώ ενεπλάκησαν και σε εικονικές αερομαχίες με ελληνικά. Προχθές καταγράφηκαν συνολικά 81 παραβάσεις και παραβιάσεις, καθώς και έξι εμπλοκές στα νότια και ανατολικά της Ρόδου (11.05, 11.15, 11.20 και 17.20) στα δυτικά της Λέσβου (13.05) και στα νότια της Χίου (13.30).

Αντίδραση Λευκωσίας

Παράλληλα, τη σφοδρότατη αντίδραση της Λευκωσίας προκάλεσε η απόφαση των κατοχικών αρχών να επιβάλουν δασμούς στην ανθρωπιστική βοήθεια που κατευθύνεται από την Κυπριακή Δημοκρατία προς τους Ελληνοκύπριους και Μαρωνίτες εγκλωβισμένους των Κατεχομένων. Δεδομένου ότι η Λευκωσία δεν αναγνωρίζει τα Κατεχόμενα, οι δασμοί δεν θα καταβληθούν, ως εκ τούτου, οι εγκλωβισμένοι θα στερηθούν βασικά αγαθά όπως το πετρέλαιο και τα τρόφιμα, με μόνη εξαίρεση τα φάρμακα τα οποία θα περάσουν.

Για «παντελώς παράνομα μέτρα» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «θα υπάρξουν καταγγελίες και περαιτέρω διαβήματα ή και μέτρα εάν χρειαστεί». Οι τουρκοκυπριακές πρωτοβουλίες, είπε ο κ. Αναστασιάδης, «αποδεικνύουν ποιος πραγματικά είχε τη βούληση για επίλυση του Κυπριακού στο Κραν-Μοντανά και ποιος όχι». Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Ιω. Κασουλίδης γνωστοποιούσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ήδη προετοιμάζει παρέμβαση στον ΟΗΕ, όπου θα καταγγείλει την Τουρκία για προσπάθεια αφομοίωσης των Κατεχομένων.