Ανακούφιση από… το ΚΑΣ

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εμφανή ανακούφιση υποδέχθηκε η κυβέρνηση την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και διεμήνυσε χθες, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, την αποφασιστικότητά της να κινηθούν «με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς» όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και τη βεβαιότητα ότι «πάρα πολύ γρήγορα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε την, από τη μεριά του ελληνικού Δημοσίου, εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων», όπως αυτός δήλωσε. Στις υποχρεώσεις που μένει να εκπληρωθούν συμπεριλαμβάνονται η έκδοση των προβλεπόμενων υπουργικών αποφάσεων από το υπουργείο Πολιτισμού, η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος με το σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης του έργου και τις εφαρμοστικές του σχεδίου υπουργικές αποφάσεις, προϋποθέσεις για τη μεταβίβαση των μετοχών της «Ελληνικό Α.Ε.» από το ελληνικό Δημόσιο στον επενδυτή.

Αναφορικά με την απόφαση του ΚΑΣ, η ικανοποίηση της κυβέρνησης έγκειται στο ότι η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου περιορίστηκε σε έκταση μικρότερη των 300 στρεμμάτων και απορρίφθηκαν άλλες προτάσεις που ζητούσαν ακόμα και την κήρυξη της μισής έκτασης του Ελληνικού σε αρχαιολογικό χώρο, εξέλιξη που θα έβαζε οριστικά ταφόπλακα στην επένδυση. Επιπλέον, από την κυβέρνηση σπεύδουν να υπογραμμίσουν ότι η απόφαση του ΚΑΣ δεν συνεπάγεται περιορισμούς δόμησης και, ως εκ τούτου, δεν επηρεάζει τον σχεδιασμό της επένδυσης.

Επειτα από την εξέλιξη αυτή, ο κ. Τζανακόπουλος εμφανίστηκε σίγουρος ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος που θα μπορούσε να δικαιολογήσει υπαναχώρηση του επενδυτή. Οπως είπε, από την αρχική σύμβαση προβλέπεται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να προκύψει μόνο εξαιτίας μη τήρησης των προβλεπομένων χρονοδιαγραμμάτων, κάτι που δεν συνέβη, είτε εξαιτίας περιορισμού δόμησης σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% της δομήσιμης επιφάνειας που έχει προτείνει ο επενδυτής στο master plan του, κάτι που, επίσης σύμφωνα με όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επίσης δεν συμβαίνει.

Στη Βουλή

Στην κυβέρνηση επικεντρώνουν τώρα την προσοχή τους στη Βουλή και στην ψηφοφορία για τη νομική κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου, όπου φαίνεται ότι επί της αρχής έχει εξασφαλιστεί η στήριξη του μικρού κυβερνητικού εταίρου, αλλά στα επιμέρους άρθρα αναμένεται διαφοροποίηση των βουλευτών των ΑΝΕΛ.

Αναφορικά με την πορεία της οικονομίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας και για το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018 που κατατέθηκε στη Βουλή, εμφανίστηκε βέβαιος ότι η τήρηση των δημοσιονομικών στόχων που έχουν συναποφασιστεί με τους εταίρους δεν θα επιτρέψει απαιτήσεις για νέα μέτρα. Επιπλέον, επανέλαβε την εκτίμηση της κυβέρνησης ότι θα επιτευχθεί υπέρβαση των στόχων και υπεραπόδοση πρωτογενούς πλεονάσματος, που αναμένεται να φθάσει στο 2,21% έναντι στόχου 1,75%, κάτι που θα επιτρέψει την εφάπαξ δαπάνη για υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων ενίσχυσης αδύναμων οικονομικά ομάδων. Απέφυγε, ωστόσο, να προσδιορίσει τις δράσεις αυτές, καθώς θα πρέπει να συμφωνηθούν με τους εταίρους.

Στο μέτωπο της υλοποίησης του προγράμματος και της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε χθες βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και, ως εκ τούτου, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στην εκταμίευση της δόσης των 800 εκατ. ευρώ.

Κοινοί στόχοι στην τετραμερή Βάρνας

Η ενίσχυση της πολυδιάστατης συνεργασίας των χωρών της Βαλκανικής και, παράλληλα, η αναζωογόνηση της ενταξιακής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών της 1ης Τετραμερούς Συνόδου Ελλάδας – Βουλγαρίας – Σερβίας – Ρουμανίας, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Βάρνα. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υπογράμμισε ιδιαίτερα στις δηλώσεις του την πολλαπλασιαστική ισχύ που μπορεί να έχει η συνεργασία και από κοινού στήριξη κοινών στόχων από τις τέσσερις χώρες. Και ενόψει της ανάληψης από τη Βουλγαρία της προεδρίας της Ε.Ε. για το επόμενο εξάμηνο, αναφέρθηκε σε μια «βαλκανική προεδρία», υπό την έννοια αξιοποίησής της για να αναβιώσουν το όραμα και η προοπτική ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. Ειδικά για το θέμα αυτό, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει ένα νέο όραμα για την ένταξη των χωρών αυτών στην Ε.Ε., πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η πορεία αυτή θα πρέπει να βασίζεται και στην αιρεσιμότητα, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι θα πρέπει το πλαίσιο των ευρωπαϊκών αρχών και των διεθνών κανόνων να γίνεται σεβαστό από όλους.

Στη σύνοδο της Βάρνας συζητήθηκε η συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας ευρύτερα και των μεταφορών αλλά και της διαχείρισης κρίσεων, της ασφάλειας και των προσφυγικών ροών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή