ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντίδραση ΥΠΕΞ για τις «αλβανικές περιοχές» στην Ελλάδα

Αντίδραση ΥΠΕΞ για τις «αλβανικές περιοχές» στην Ελλάδα

Απαράδεκτο και προσβλητικό για την Ελλάδα χαρακτήρισε χθες από τη Βουλή ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ι. Αμανατίδης, το τμήμα εκείνο των βιβλίων που διδάσκονται σε σχολεία της Αλβανίας και το οποίο κάνει λόγο για «αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα».

Το θέμα ετέθη με επίκαιρη ερώτηση του κ. Δ. Καμμένου, με τον βουλευτή των ΑΝΕΛ να σημειώνει ότι ως δήθεν αλβανικές περιοχές εμφανίζονται η Κόνιτσα, η Καστοριά, η Φλώρινα, ολόκληρη η Ηπειρος, η Πρέβεζα, η Αρτα, η Ηγουμενίτσα. Το γεγονός αυτό «δυστυχώς, μας δείχνει ότι ακόμα το αλβανικό κράτος είναι εγκλωβισμένο σε αναχρονιστικές, εθνικιστικές και μεγαλοϊδεατικές αντιλήψεις», σχολίασε ο κ. Αμανατίδης και προσέθεσε ότι η ελληνική πλευρά θέτει το ζήτημα σε όλα τα διεθνή fora και στις διμερείς επαφές.

«Τους έχουμε καταστήσει με σαφές, με επιτακτικό τρόπο ότι το εν λόγω περιεχόμενο είναι απαράδεκτο και θα πρέπει να αφαιρεθεί το συντομότερο δυνατό», είπε χαρακτηριστικά. Με την ευκαιρία ο κ. Αμανατίδης επισήμανε ότι η Αθήνα θέτει μεταξύ άλλων και το ζήτημα «των μη διακρίσεων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και της εφαρμογής των περιουσιακών δικαιωμάτων σε όλη τη χώρα και όχι σε ορισμένες περιοχές».