Η θετική ατζέντα στην τετραμερή

Η θετική ατζέντα στην τετραμερή

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα για συμβιβασμούς οι οποίοι μπορούν να αποβούν προς όφελος όλων έστειλε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, από τη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιήθηκε η δεύτερη υπουργική συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ. Στη συνάντηση συζητήθηκαν διάφορα ζητήματα, από διασυνοριακά σχέδια για την ενέργεια (διασυνδετήριοι αγωγοί Ελλάδας με Βουλγαρία και ΠΓΔΜ), η αστυνομική συνεργασία, αλλά και οι γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής. Ο κ. Κοτζιάς έκανε και ξεχωριστές, κατά μόνας συναντήσεις με τους τρεις ομολόγους του (ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, Αλβανίας Ντίτμιρ Μπουσάτι και Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχαρίεβα), με τους οποίους συμφώνησαν στην ανάγκη ανάδειξης θετικής ατζέντας σε θέματα διμερούς συνεργασίας. Ο κ. Κοτζιάς με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ συζήτησαν για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να συνεχιστεί η συζήτηση και για την ονοματολογική διαφορά. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι σκοπός της δεύτερης διασυνοριακής ήταν να αναδειχθεί ακριβώς αυτή η θετική ατζέντα, αλλά και να τονιστεί ο κομβικός ρόλος της Θεσσαλονίκης στα Βαλκάνια.

Ο κ. Κοτζιάς περιέγραψε τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή ως αναβαθμισμένο, καθώς χαρακτηρίζεται από «έξυπνη ισχύ και μέτρο», ενώ απαρίθμησε τα βασικά στοιχεία συνεργασίας των τεσσάρων χωρών. Εν κατακλείδι υπογράμμισε ότι «διεθνές δίκαιο, ευρωπαϊκό κεκτημένο, εμπιστοσύνη και καλοί συμβιβασμοί επ’ ωφελεία όλων είναι η λύση στα προβλήματα». Σύμφωνα με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν και η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής. Αλλωστε, αποφασίστηκε ήδη ότι η επόμενη τετραμερής διασυνοριακή διάσκεψη θα έχει ως επίκεντρο τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τις δυνατότητες επέκτασής τους. Από την ελληνική πλευρά εκφράστηκε, επίσης, η στήριξη για το αίτημα ένταξης της Βουλγαρίας (όπως και της Ρουμανίας) στον χώρο Σένγκεν.

Ντιμιτρόφ – Μπουτάρης

Ενδιαφέρον είχε και το πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Ντιμιτρόφ, ο οποίος, εκτός από τη συμμετοχή του στη διάσκεψη, ζήτησε να συναντηθεί με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Μετά τη συνάντηση ο κ. Μπουτάρης επισήμανε ότι «εμείς κάνουμε την πολιτική των πόλεων, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τη διακρατική πολιτική» και μίλησε για τους δρόμους του κρασιού. Ο κ. Μπουτάρης τυγχάνει αρκετά υψηλής αναγνωρισιμότητας στην ΠΓΔΜ, η οινοπαραγωγή της οποίας έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με εκείνη της Βόρειας Ελλάδας (μάλιστα υπάρχει και έντονος ανταγωνισμός στις διεθνείς αγορές). Μετά το τέλος της διάσκεψης της Θεσσαλονίκης δηλώσεις έκανε και ο κ. Ντιμιτρόφ. «Υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν, αλλά είμαστε στον σωστό δρόμο»», ανέφερε χαρακτηριστικά. Οπως είπε, η συνάντησή του με τον κ. Κοτζιά διεξήχθη σε θετικό κλίμα και, «προκειμένου να βοηθήσουμε στην επίλυση αυτού του προβλήματος, επικεντρωθήκαμε σε εκείνα τα σημεία που μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο και αυτό, με τη σειρά του, θα συμβάλει στην επίλυση του ζητήματος που μας χωρίζει». Στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης συμμετείχαν, επίσης, υπουργοί Εσωτερικών και Ενέργειας από τις τρεις γειτονικές χώρες και από την Ελλάδα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο γ.γ. του υπουργείου Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή