Θολό τοπίο στη νέα κρίση με την Εκκλησία

Θολό τοπίο στη νέα κρίση με την Εκκλησία

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την κυβέρνηση να διαμηνύει –χθες– ότι μόνον νομοτεχνικές βελτιώσεις, οι οποίες δεν θα επηρεάσουν την ουσία των διατάξεων του νομοσχεδίου για τη «Νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου», θα πρέπει να αναμένονται στην τελική ευθεία της συζήτησης του νομοσχεδίου στην ολομέλεια, ασαφές παραμένει το τοπίο που διαμορφώνεται στη νέα κρίση μεταξύ της κυβέρνησης και της Εκκλησίας. Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου έγινε μια προσπάθεια να χαμηλώσουν οι τόνοι και διαμηνύθηκε ότι «οι απόψεις και θέσεις της Εκκλησίας που κατατίθενται στη δημόσια συζήτηση είναι απολύτως σεβαστές» και ότι «η κυβέρνηση με παρρησία και πάντοτε μέσα από τον διάλογο συνεχίζει να επιδιώκει τομές για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, καταγωγής, φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού».

«Αριστερή ατζέντα»

Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια πρόκειται να αρχίσει το μεσημέρι της Δευτέρας και αναμένεται να διεξαχθεί με τη συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών. Από την κυβέρνηση είχαν εδώ και ημέρες προϊδεάσει ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει για το θέμα στη Βουλή. Αλλωστε, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εντάσσεται στη λεγόμενη «αριστερή ατζέντα» προοδευτικών παρεμβάσεων που η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα να προωθήσει, ως αντιστάθμισμα στις μνημονιακές πολιτικές που υποχρεώνεται να ακολουθήσει. Βεβαίως, η δημόσια και σε υψηλούς τόνους αντίδραση της Εκκλησίας διαμορφώνει νέα δεδομένα και έρχεται, μάλιστα, να προστεθεί στην πρόσφατη κρίση στις σχέσεις του Αγίου Ορους με τον πρωθυπουργό. Είναι ακόμη ασαφές εάν και κατά πόσον τυχόν η κυβερνητική επιμονή να προχωρήσει το νομοσχέδιο ως έχει, δεδομένων των ενστάσεων που έχουν διατυπωθεί στη δυνατότητα να ισχύουν οι νέες ρυθμίσεις από την ηλικία των 15 ετών, από βουλευτές όχι μόνο των ΑΝΕΛ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, θα προκαλέσει μεγαλύτερους κραδασμούς.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μίλησε χθες για «ένα ζήτημα ιδιαίτερα σοβαρού εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου και της κοινωνίας» και πρόσθεσε ότι «όλοι, βουλευτές και κόμματα, θα βρεθούν προ της ευθύνης ευθαρσώς να πουν την άποψή τους». Αναφορικά με τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν για το όριο ηλικίας των 15 ετών, ο κ. Βούτσης εκτίμησε ότι «το θέμα θα αποσαφηνιστεί απολύτως και ενδεχομένως θα ενισχυθεί το σχετικό άρθρο», θα «φωτιστεί», και θα εξευρεθούν τρόποι ώστε όλοι να συναινέσουν. Απέφυγε δε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο για τις αντιδράσεις της Εκκλησίας: «Δεν θέλω τώρα πριν από τη συζήτηση να επιβαρύνω το κλίμα» είπε.

Την ίδια στιγμή, την αντίθεσή της στην επέκταση της δυνατότητας αλλαγής φύλου και σε ανηλίκους που έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους διατυπώνει η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος – Ενωση Ψυχιάτρων Παιδιών & Εφήβων. Οπως αναφέρεται σε επιστολή της προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή και Υγείας Ανδρέα Ξανθό, η ηλικία αυτή «χαρακτηρίζεται από ρευστότητα της διαμορφούμενης ταυτότητας φύλου» και η εμπλοκή των νέων στη διαδικασία «θα επιβαρύνει παρά θα βελτιώσει την ψυχική τους κατάσταση». Σύμφωνα με τον πρόεδρο Δ. Αναγνωστόπουλο και τη γ.γ. της Εταιρείας Ε. Σμουμάκη, που υπογράφουν το κείμενο, «δεν υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα για εφήβους που έχουν κάνει νομική “μετάβαση” και για τις συνέπειες μιας τέτοιας πρακτικής».

Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος εκδηλώνει τέλος τη δυσαρέσκειά της που δεν προσκλήθηκε να εκφράσει τις απόψεις της στη διαβούλευση για το νομοσχέδιο, ιδίως όταν για τη «δυνατότητα αλλαγής φύλου» σε εφήβους προβλέπεται η θετική γνωμάτευση ιατρικού συμβουλίου. «Η προϋπόθεση συναίνεσης των γονέων δεν φαίνεται ικανή να αποτρέψει δυσμενείς εκβάσεις, καθώς είναι γνωστό ότι η επιμένουσα στην εφηβεία Δυσφορία Φύλου μπορεί να έχει τροφοδοτηθεί από γονεϊκή ανοχή ή και ενθάρρυνση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή